reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

rb
rb
0 30.09.2022 09:33:56

Selektor o slovenskih upih, ki opozarjajo nase: Razkril vam bom, kakšni so ti fantje!

nzs
nzs
Skupina je bila zelo zahtevna, ampak slovenskim upom je uspelo. Reprezentanca U-19 je na Nizozemskem z odliko opravila turnir prvega kvalifikacijskega kroga za evropsko prvenstvo, osvojila prvo mesto, in ostaja v boju za uvrstitev na zaključni turnir.

Matjaž Kek in njegovi izbranci so z zmago nad Norveško in remijem na Švedskem razveselili nogometno Slovenijo ter ostali v drugem kakovostnem razredu lige narodov, v njihovi senci pa je bila uspešna tudi selekcija U-19, ki si je zagotovila napredovanje v drugi oziroma elitni krog kvalifikacij za evropsko prvenstvo. Na turnirju v deželi tulipanov, ki sta ga gostila Assen in Hardenberg, je osvojila prvo mesto v zahtevni skupini. Varovanci Tončija Žlogarja so za uvod v srhljivki remizirali s Severnimi Irci, potem ko so v končnici izničili dva gola zaostanka, nato so prepričljivo ugnali vrstnike iz Moldavije, za konec so se z domačo zasedbo razšli brez golov. To je bilo dovolj za slavje in na drugi strani za ogromno razočaranje Nizozemcev, ki so se presenetljivo poslovili od nadaljnjega tekmovanja.


Bili smo najboljši

"Za nami je zelo uspešen turnir. Glede na prikazano igro na vseh treh tekmah smo bili absolutno najboljša reprezentanca," je upravičeno zadovoljen Tonči Žlogar. Začetek je bil dramatičen, na prvi preizkušnji so naši upi zrli porazu v oči, vse do 76. minute so zaostajali za dva gola. "Pripetil se nam je manjši padec zbranosti pri dveh prekinitvah, vendar so bili fantje psihološko dovolj močni, da so se vrnili in osvojili pomembno točko, to nam je dalo dodatno spodbudo za naprej."
Proti Moldaviji dvomov o zmagovalcu ni bilo. "Od prve do zadnje minute smo bili boljši, nadzirali smo potek dogajanja," pravi selektor, ki ga je nadvse razveselila tudi podoba ekipe v zadnjem ključnem spopadu. "V prvem polčasu smo imeli štiri zares lepe priložnosti, Nizozemci so žogo dvakrat izbili z golove črte. V nadaljevanju smo se mogoče malce podzavestno pomaknili nekoliko preveč nazaj, toda v niti enem trenutku nismo bili pod takšnim pritiskom, da bi »viseli«. Tekmeci si niso priigrali kakšne pretirano obetavne situacije."

Več kot 50 strelov

Da je Slovenija zasluženo osvojila prvo mesto, navsezadnje razkriva tudi statistika vseh obračunov. "Nisem ravno ljubitelj tovrstnih številk, ampak na celotnem turnirju smo proti vratom sprožili več kot 50 strelov, nasprotnikom smo dovolili le eno pravo priložnost. Oba gola, ki smo ju dobili po podaji iz kota, ne uvrščam v to skupino, so jo pa Severni Irci imeli pri izidu 2:0, žoga je na našo srečo zadela okvir vrat. Kakovostna raven igre, ki smo jo prikazali, je bila zares dobra, prav tako me neizmerno veseli, da so fantje pokazali pravšnjo mero samozavesti. Da lahko prevladuješ proti Nizozemski, brez tega ne gre. Dosegli smo odličen rezultat ter dokazali, da smo konkurenčni in se lahko marsikomu enakovredno postavimo po robu. Prav tako je pomembno, da smo si z napredovanjem zagotovili vsaj še tri zahtevne mednarodne tekme, kar je zelo dobro za nadaljnji razvoj igralcev," poudarja Tonči Žlogar.

Z nekaj sreče je dosegljivo

Drugi krog kvalifikacij bo marca prihodnje leto, tekmeci bodo znani 8. decembra, uvrstitev na evropsko prvenstvo ni misija nemogoče. "Na to lahko pogledamo tudi tako, da smo s Poljaki, ki so bili prvi v skupini z Estonci in Italijani, pred kratkim odigrali dva prijateljska dvoboja in bili zelo enakovredni. Seveda pri žrebu potrebuješ tudi nekaj sreče, da se izogneš reprezentancam, kot so Španija, Portugalska, Nemčija, ki so vedno favoriti, proti ostalim je to realno dosegljivo. Poleg tega imamo še nekaj rezerve v potencialnih kandidatih, ki so bili tokrat odsotni zaradi poškodb. Z njimi bomo dobili širšo bazo, kar povečuje konkurenco, ki fante sili k temu, da v klubih igrajo čim boljše. Združili smo letnika 2004 ter 2005 in menim, da prihaja dobra generacija. Tudi samozavestna ter v igri predrzna, ko je to potrebno. Obenem je dobro vodljiva, kar je zelo pomembno."

zlogar mm
Martin Metelko

Članki iz rubrike