Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 25.09.2022 23:15:41

Hrvaška in Nizozemska prvi reprezentanci na finalnem turnirju

Reuters
Reprezentanci Hrvaške in Nizozemske sta po današnjih dvobojih lige narodov prvi reprezentanci, ki sta se uvrstili na finalni turnir, ki bo junija prihodnje leto. Hrvaška je po zmagi nad Avstrijo s 3:1 osvojila prvo mesto v ligi A skupini 1, Nizozemska pa po zmagi z 1:0 nad Belgijo v skupini 4.

Hrvati so na Dunaju hitro povedli. Že v 6. minuti je po podaji Nikole Vlašića zadel kapetan reprezentance in zvezdnik madridskega Reala Luka Modrič. A veselje Hrvatov ni trajalo dolgo, saj so le tri minute kasneje domačini izenačili, ko je zadel Christoph Baumgartner. V drugem polčasu je Hrvaška znova povedla. Po predložku Ivana Perišića je z glavo iz neposredne bližine žogo v mrežo pospravil Marko Livaja. Hrvati so potrdili zmago tri minute kasneje, ko je po še enem predložku z leve strani tokrat na drugi vratnici povsem sam ostal Dejan Lovren.

Aktualni prvaki lige narodov Francozi še naprej ne blestijo v tokratni izvedbi in so tudi na zadnji tekmi razočarali. Danes so izgubili proti Dancem, ki so bili blizu prvega mesta v skupini 1, a so na koncu zgolj za točko zaostali za Hrvaško. Danci so v vodstvo prišli prek Kasperja Dolberga v 34. minuti, pet minut kasneje pa je povišal Andreas Skov Olsen in postavil končni rezultat srečanja. Francozi so sicer končali na tretjem mestu v skupini in se za las izognili izpadu v nižjo ligo. Tja se po današnjem porazu proti Hrvaški seli Avstrija.

danska francija re
Reuters

V izenačenem sosedskem dvoboju v skupini 4 lige A pa je Nizozemska z 1:0 premagala Belgijo. V 73. minuti je edini zadetek na tekmi po podaji iz kota dosegel kapetan oranžnih Virgil van Dijk in Nizozemsko popeljal na zaključni turnir. V tej skupini so nogometaši Poljske reprezentanci Walesa prizadeli še peti poraz. V 58. minuti je zmagovalni zadetek za Poljsko zabil v Karol Swiderski. S samo eno osvojeno točko v skupini 4 se tako Valižani selijo v ligo B.

Turnir zmagovalne četverice junija 2023 bo tako najverjetneje na Nizozemskem, saj so ravno vse države iz te skupine izrazile interes, da bi gostile finalni turnir. Če bo zdaj po osvojenem prvem mestu in napredovanju Nizozemska ustrezala vsem zahtevam Evropske nogometne zveze (Uefa) kot gostiteljica, bo finale te izvedbe lige narodov potekal tam.

Tudi v ligi C pa sta danes dve skupini odigrali zadnje dvoboje v skupinskem delu. V skupini 3 je, kljub današnjemu porazu proti Azerbajdžanu z 0:3, na vrhu ostal Kazahstan, ki bo tako napredoval v ligo B. Zadnje mesto v skupini 3 je zasedla reprezentanca Belorusije, ki je remizirala s Slovaško z 1:1 in je na šestih tekmah zbrala tri remije in tri poraze. Ker iz lige C v nižji nivo izpadeta le dve reprezentanci, bo zdaj Belorusija čakala na nasprotnika v play-offu za izpad v ligo D, ki bo marca 2024. Zmagovalec tega dvoboja bo ostal v ligi C, medtem ko bo poraženec izpadel v ligo D.

V skupini 1 lige C si je napredovanje v ligo B že pred zadnjim krogom zagotovila izbrana vrsta Turčije, a je danes proti Ferskim otokom doživela prvi in edini poraz. Za vodstvo domačinov je v 51. minuti dvoboja poskrbel Viljormur Davidsen, kmalu zatem pa je na 2:0 povišal Joan Edmundsson. Ob koncu tekme so Turki po zadetku Serdarja Gürlerja sicer znižali rezultat, a jim preobrata ni uspelo izpeljati.

Prav tako je bilo že pred današnjim dnem znano, da bo Litva kot zadnjeuvrščena reprezentanca iz te skupine, na petih tekmah je zbrala eno točko, igrala v play-offu za izpad v ligo D in jo tako kot Belorusijo čaka enaka usoda. Tudi tokrat so Litovci izgubili na gostovanju v Luksemburgu. Domačini so najprej zadeli v 65. minuti, a je bil gol po posredovanju VAR-a razveljavljen, za minimalno zmago pa je v 89. minuti zadel Gerson Rodrigues.

Prvi tekmi današnjega dne pa sta bili odigrani v skupini 1 lige D, najnižjega ranga tekmovanja. Latvija si je na gostovanju pri Andori privoščila manjši spodrsljaj in remizirala z 1:1, medtem ko je Moldavija doma z 2:0 premagala Lihtenštajn in se s 13 točkami izenačila na vrhu skupine z Latvijo. Vseeno bo v naslednji izvedbi lige narodov v ligi C igrala reprezentanca Latvije, saj ima na koncu boljšo gol razliko od Moldavije.

Značke: nogomet, liga narodov

Članki iz rubrike