stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ekipa SN/ro
Ekipa SN/ro
1 08.06.2022 12:12:57

Z vso silo! Zahović brez dlake o reprezentanci in največji težavi: Vi ste temu rekli afere, jaz pa pravim ...

Grega Wernig
'Zdaj je najlažje pametovati,' se je odzval Zlatko Zahović, ko smo želeli, da nam razkrije svoj pogled na stanje slovenske reprezentance. Ter na ozračje oziroma stanje duha okoli nje. Njegovo razmišljanje zanima slovensko nogometno javnost, navijače in ima seveda težo, ampak ob takšnem uvodu smo bili skoraj prepričani, da se bo raje zavil v molk. Toda tega vendarle ni storil, izpostavil je zlasti odmeven nastop Jana Oblaka po bolečem porazu na Marakani. Postavil ga je na piedestal. 'Pod besede kapetana se lahko le podpišem. Kaj dodajati je brezpredmetno,' poudarja najboljši strelec izbrane vrste, a hoteli smo dobiti še več. In dobili ...

Pravite, da bi se podpisali pod besede Jana Oblaka. Zakaj?
Ker on to najbolj čuti, on najbolje ve, kaj se ne bi smelo dogajati. Igra na najvišji ravni in se zelo dobro zaveda vsakodnevnega boja, da na tako visoki stopnji tudi ostaneš. Z vsakim treningom želi biti boljši in jasno – hoče zmagovati. To, kar doživlja v izbrani vrsti, vpliva na njegov ugled. On ima vso pravico govoriti na tak način,« je odvrnil najboljši strelec slovenske reprezentance.

TEGA NE RAZUMEM
Podoba v srbski prestolnici je bila zares porazna, toda skrb zbujajoče je spoznanje, da to ni bil enkratni dogodek. Kaj sploh reči?
Da, vse skupaj se vleče … Jaz vem, da fantje zelo dobro trenirajo, že dolgo pa me moti, da vsi govorijo o odličnem ozračju v ekipi. Kako je lahko takšno, če nenehno izgubljaš? Tega ne razumem. Potem pa naj bo slabo in bo očitno boljše. Veste, kje je dobro ozračje? Ko se dobijo prijatelji, odigrajo tekmo med seboj in je popolnoma vseeno, kdo izgubi in kdo zmaga. Menim, da mora biti atmosfera v prvi vrsti profesionalna. Kaj če bi namesto tega raje vendarle poudarjali rezultate?

Matjaž Kek in njegovi izbranci so postali ujetniki anemičnosti.
Delal sem v slovenskem prostoru in zelo dobro vem, da ni enostavno biti športni direktor ali trener. Če seveda hočeš zmagovati! Hitro si lahko zaveden, hitro lahko izgubiš nit. Fantje so gotovo dobri profesionalci in vse to, kar spada zraven, toda dejansko prevladuje anemičnost. Jaz sem takšne ali podobne situacije reševal oziroma poskušal reševati tako ... Hja, vi ste rekli afere, jaz temu pravim energija! Ker se v našem prostoru drugače ni možno znebiti 'ravne črte'. Pa naj bo afera, samo zmagovati je treba. (smeh)

NIHČE NI NAVEZAL STIKA Z MENOJ
V nastalih razmerah se je kakopak nemogoče izogniti namigovanjem ali ugibanjem o nadaljnjem statusu Matjaža Keka. Bi morebitna menjava selektorja kaj spremenila?
Ne moremo 'trošiti' ljudi, ki so toliko naredili za reprezentanco. Malo imamo takšnih strokovnjakov, na kocki je tudi njegov ugled. Vse prej kot lahko mu je, to mi je popolnoma jasno. Če kdo misli, da se bo z enim človekom kaj spremenilo, je v zmoti. Kaj bi bilo treba spremeniti? Ne vem in nočem dajati nasvetov. Ker je to najlažje. Vsak ima svoj način dela, ljudje v reprezentanci in okoli nje so tam zato, da najdejo rešitve. Vsi ostali pa jih moramo podpirati, vendar priznam, da je to anemičnost grozno gledati.

Mnogi rešitev vidijo v Zlatku Zahoviću. V kakršnikoli vlogi.
V zvezi s tem nikoli nihče ni navezal stikov z menoj, zato je brezpredmetno, da bi o tem razmišljal.

Kaj pa vaša želja? Bi se bil pripravljen lotiti izziva v izbrani vrsti?
Nimam komentarja.

Številni so prepričani, da je v vsem slabem dobro vsaj to, da slabše bržčas ne more več biti.
V športu in nogometu je vedno lahko slabše. Ne smemo se slepiti, da ne more biti. Sem optimist, a vedno je lahko tudi slabše, o tem ni dvoma. Tako kot je vedno lahko še boljše.

OČITNO NI TAKŠNA, KOT MISLIMO, DA JE
Lahko kaj spremeni ali premakne na boljše že zgolj ena tekma? Zaneti iskro, ki jo tako pogrešamo? Morda že jutrišnja v Oslu?
Lahko, gotovo lahko, ob tem pa prav tako drži, da se nam stvari tudi ne 'poklopijo'. Proti Švedski smo denimo imeli čudovito priložnost za vodstvo, s katerim bi dobili obilo prepotrebne energije. Nadaljevanje bi bilo drugačno, namesto tega smo se po najstrožji kazni znašli v zaostanku. Toda gotovo za to obstaja tudi neki razlog. Moramo biti realni. S Švedsko ni bilo tako slabo, ampak treba je zadeti. Očitno nimamo takšne individualne kakovosti, kot mislimo, da jo imamo. Poleg tega imam občutek, da fantje zdaj več niti sami ne verjamejo več.

Tudi odziv javnosti je zelo zgovoren. Anemičen. Zdi se, kot da reprezentanca zanima le še redke. Kot da bi se večina sprijaznila, da smo slabi. Navijači so ravnodušni, kar je velika težava, mar ne?
Drži, da stanje duha nikakor ni najboljše. Povem vam iz lastnega primera. V moji družbi skoraj nihče ni gledal nedeljske tekme, ali se o njej pogovarjal. Pa so vsi športniki. Da, to pove marsikaj. Žal!

OBLAK IN HAALAND STA IDEALNA PRIMERA
Se strinjate, da imamo v Sloveniji tudi ta problem, da nas zanimajo le uspehi. Le ko je evforija, smo vsi zraven, sicer kakšne pretirane navijaške pripadnosti ni zaznati.
Vsekakor se strinjam. Na tedenske športne dogodke se težko privajamo. Dovolj je pogledati, koliko ljudi se zbira na tribunah, zanimajo pa nas uspehi, vrhunski dosežki in eventi, ki jih organiziramo enkrat ali dvakrat na leto. Potem pridemo, smo zraven. A čeprav je vse to res, ni treba izgubiti vere. Če bi jo, vse skupaj nima smisla. Treba je verjeti, treba je biti pozitiven. Kljub temu da zdajšnje stanje ni dobro. Spet se bom vrnil na kapetana. Če vse to reče on, ki je del vrhunskega prizorišča, potem veš, da je nekaj hudo narobe. Vsi mi ga lahko le poslušamo in se z njim strinjamo. Treba mu je čestitati za takšna razmišljanja, očitno ima vsega dovolj. Saj bi vsak od nas lahko še kaj dodal, vendar to ne bi imelo pravega pomena. Ker je povedal vse. In pomembno ter pohvalno je, da je stopil naprej, da se noče skrivati.

Je jutrišnja tekma v Oslu nevarnost, da bi utegnilo biti vse skupaj še bolj grozno, ali je morda lahko priložnost?
Skandinavci nam nikoli niso ustrezali. Njihova miselnost. Ampak ne glede na vse in ne glede na nasprotnika sem prepričan, da se bodo fantje odzvali, čeravno je res, da se nam stvari na neki način 'nameščajo'. Norveška prihaja ob nepravem času, nič ni po naših željah.

Norvežani imajo tudi neverjetnega Erlinga Haalanda, kar je dodatna težava ...
A ni zanimivo, da na višji ravni, kot so igralci, bolj si želijo zmagati. Zmagovati! To marsikaj pove o karakterju, mar ne? Haaland in Oblak sta tak primer. In predvsem idealna primera. Sta zgled. Fantje moji, če že ne moreš biti tako kakovosten, kot sta onadva, pa lahko imaš njuno miselnost. Vsaj potruditi se je treba, da bi jo imel.

2zahovic gw
Grega Wernig

Članki iz rubrike