Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 20.06.2021 20:46:57

Švica izločila Turčijo

Švicarska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu predtekmovanja evropskega prvenstva s 3:1 (2:0) premagala Turčijo. S tem je osvojila tretje mesto v skupini A in je v čakalnici za napredovanje, medtem ko je Turčija z zadnjim mestom postala druga reprezentanca za Severno Makedonijo, ki po prvem delu tekmovanja odhaja domov.

* Olimpijski stadion Baku, gledalcev 20.000, sodniki: Slavko Vinčić, Tomaž Klančnik, Andraž Kovačič (vsi Slovenija)
* Strelci: 1:0 Seferović (6.), 2:0 Shaqiri (26.), 2:1 Kahveci (62.), 3:1 Shaqiri (68.)
* Švica: Sommer, Elvedi, Rodriguez, Akanji, Zuber (od 85. Benito), Freuler, Xhaka, Rodriguez, Shaqiri (od 75. Vargas), Embolo (od 85. Mehmedi), Seferović (od 75. Gavranović).
* Turčija: Cakir, Celik, Demiral, Soyuncu, Muldur, Ayhan (od 64. Yokuslu), Under (od 80. Karaman), Tufan (od 64. Yazici), Kahveci (od 85. Kokcu), Calhanoglu (od 85. Tokaz), Yilmaz.
* Rumeni kartoni: Xhaka; Calhanoglu, Celik, Soyuncu.
* Rdeči karton: /.

Švica je na tekmi na Olimpijskem stadionu v Bakuju bila bolj konkretna. Obe reprezentanci sta sicer imeli svoja obdobja ustvarjalnosti, a je Švica večkrat ogrozila mrežo Turčije in - najpomembneje od vsega - tudi večkrat zatresla mrežo.

Tako je do vodstva prišla po vsega šestih minutah, ko je kljub uvodnem pritisku Turčije prvo svojo priložnost izkoristil Haris Seferović s strelom z roba kazenskega prostora v desni kot turškega gola. Vodstvo je nato v 26. minuti po obdobju dobrega sodelovanja Švicarjev v zvezni vrsti povečal Xherdan Shaqiri.



Švica je v tem delu tekme še nekajkrat ogrozila vrata, najbližje je bil še enkrat Shaqiri, strel katerega je v 29. minuti izvrstno ubranil turški vratar Ugurcan Cakir.

Na drugi strani se je z več dobrimi obrambami izkazal tudi švicarski čuvaj mreže Yann Sommer. V 33. minuti je z zadnjimi močmi odbil žogo po poskusu Merta Muldurja v levi kot svojih vrat, 10 minut kasneje pa je znova bil na mestu, ko je na gol streljal Muldur.

V uvodnem delu drugega polčasa sta obe reprezentanci kazali trenutke ustvarjalnosti v napadu, a brez večjega učinka. V 62. minuta pa je Turčija naposled izkoristila svojo priložnost. Žoga je prišla do Hakana Calhanogluja, ki je z 20 metrov projektil poslal v zgornji levi kot švicarskega gola.

Turške upe na preobrat pa je le šest minut kasneje s svojim drugim golom pokopal Shaqiri. V 78. minuti je vratnica preprečila Granitu Xhaki, da bi s prostega strela še povečal švicarsko prednost. Pri vseh treh golih Švice je podal Steven Zuber.

Z zmago si je Švica priigrala tretje mesto v skupini, za Italijo s polnim izkupičkom in Walesom z enakim izkupičkom točk (štiri), a boljšo gol razliko. Turčija je brez osvojene točke končala na zadnjem mestu.

Značke: nogomet, euro 2020

Članki iz rubrike