podgana Svet24.si

Po podgani v konzervi rjavega fižola se je le ...

Ptuj, zadolzevanje_3_delo na cesti Svet24.si

Zakreditirani do leta 2040, kaj bo z novimi ...

andrej zubicki zubitsky bobo Necenzurirano

Ruski oligarh prodaja Slovensko industrijo jekla

vila arboretum-pl1 Reporter.si

Hiša Joca Pečečnika na vodik? Bogataš gradi ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

miša-margan Njena.si

Miša Margan bo drugič postala mamica

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

nu
nu
1 04.03.2021 09:16:08

OPTIMISTI: Cilj je polfinale!

Romuni prepričani, da so lahko vnovič presenečenje evropskega prvenstva.

Na evropskem prvenstvu U-21 bo prvič v zgodovini nastopilo 16 reprezentanc, med sodelujočimi bo tudi Romunija, ki jo je žreb uvrstil v zahtevno skupino. Toda čeprav se bodo mladi Romuni v predtekmovanju merili z Madžarsko – gostiteljico turnirja skupaj s Slovenijo – Nemčijo in Nizozemsko, so njihovi cilji visoki. Zelo visoki.

Romunija si je nastop na 23. evropskem prvenstvu za mlade nogometaše priigrala na zelo dramatičen način. Na odločilni tekmi je remizirala z Dansko, potem ko je že izgubljala z 0:1, na koncu pa je do vozovnice prišla, ker je v celotnih kvalifikacijah prejela gol manj od Poljske! Romunija je bila najslabša drugouvrščena reprezentanca, ki se je še prebila na EP, pred Poljsko pa je prednost dobila zaradi boljše razlike v golih. Romunska je znašala 15:6, poljska 15:7! Za mišjo dlako torej. Veselje je bilo temu primerno, po koncu zadnje tekme so nogometaši od sreče v zrak metali svojega zvezdniškega selektorja Adriana Mutuja. Tega verjetno ni treba posebej predstavljati. Gre za enega najboljših romunskih nogometašev vseh časov. Za Romunijo je zabil 35 golov na 77 tekmah, na klubski sceni je igral tudi za Inter, Parmo, Chelsea, Juventus in Fiorentino. V svoji pisani karieri je na 528 tekmah zabil 203 gole, ko je končal brcanje žoge, pa se je po dvoletnem počitku lotil trenerskega posla. Najprej je vodil Voluntari, potem je bil trener mladinske ekipe Al Wahde iz ZAE, selektor mlade romunske selekcije je postal januarja lani. Za zdaj je vodil pet tekem, na katerih je dosegel tri zmage in doživel le en poraz. Njegovi nadrejeni so z njim več kot zadovoljni, tudi v njem vidijo razlog za optimizem pred skorajšnjim začetkom evropskega prvenstva.
"Naš cilj je jasen: polfinale. Polfinale smo napovedali že pred zadnjim evropskim prvenstvom, ko smo bili še v težji skupini z Anglijo, Francijo in Hrvaško. Pa smo jo osvojili! Zdaj je moja napoved enaka: igrali bomo v polfinalu. Ko vidim, kako napreduje mlada reprezentanca, ko vodim odnos, s katerim jo vodi Mutu, imam vse razloge za to, da sem optimist," je poudaril tehnični direktor romunske zveze Mihai Stoichita. Leta 2019 so Romuni v predtekmovanju razbili tako Hrvaško (4:1) kot tudi Anglijo (4:2), v polfinalu pa nato izgubili z Nemčijo (2:4). Na tistem EP se je dvakrat med strelce vpisal tudi Ianis Hagi, sin kultnega Gheorgheja Hagija, ki bi bil lahko tudi letos eden od zvezdnikov zaključnega turnirja. Med glavna romunska orožja spada tudi Dennis Man, ki je pred kratkim za 13 milijonov evrov prestopil v Parmo, Steaua (uradno FCSB) pa je namesto njega iz Olimpije pripeljala Anteja Vukušića.

Članki iz rubrike