Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

il
il
0 18.02.2021 09:19:24

Ne smemo biti arogantni

Profimedia
Dvakratni prvaki bodo na evropskem prvenstvu nastopili prvič po osmih letih.

Nizozemci veljajo za nogometno velesilo in temu primerno jih poznavalci na velikih tekmovanjih vselej uvrščajo vsaj v širši krog favoritov. Še posebej velikokrat se jih omenja, ko se govori o delu z mladimi nogometaši, pri čemer je ena najbolj prepoznavnih nogometnih šol Ajaxova, ki jo mnogi tako radi izpostavijo kot vzorčni primer, kako naj bi delovale tovrstne zadeve. Nizozemce tudi na prihajajočem evropskem prvenstvu za mlade reprezentance, ki ga bosta skupaj organizirali Slovenija in Madžarska, najdemo med ekipami z (naj)več možnostmi za končno slavje.

Večina bi na prvo žogo verjetno pomislila, da so oranje stalnica na zaključnem turnirju mladih reprezentanc, toda to mnenje je zmotno. Marsikdo bo presenečen, ko bo slišal, da so na dozdajšnjih 22 prvenstvih nastopili zgolj sedemkrat, da, naslednji mesec bodo vpisali osmi nastop na tekmovanju. So pa zato po številu naslovov tik za Španijo in Italijo, slavili so dvakrat, in sicer v letih 2006 in 2007, to sta tudi njihova edina nastopa v finalu. Na prvenstvu bodo nastopili po dolgih osmih letih, na zadnja tri se jim ni uspelo uvrstiti. V skupini A, ki bo igrala v Szekesfehervarju in Budimpešti, jih čakajo zelo zanimivi tekmeci. Po vrsti se bodo udarili z Romuni, Nemci in gostitelji Madžari. Prvi cilj je, da si zagotovijo nastop v izločilnih bojih, zato selektor Erwin van de Looi trenutno razmišlja samo o tem, da se ta načrt izpolni. Izločilni boji ga sploh (še) ne zanimajo, o tem bo razmišljal, ko se bo moštvo tja uvrstilo. Če se bo ...
"Zelo zanimiv žreb, saj bomo igrali z Madžari, ki so gostitelji turnirja, Nemci, ki imajo zelo dobro moštvo in jih odlično poznamo, pa tudi drugače so Nemci naši veliki rivali. Romune bi označil kot neke vrste avtsajderje. Zelo se veselimo evropskega prvenstva, pri tem žreb seveda ne igra nikakršne vloge," je razložil selektor van de Looi, ki je do zdaj deloval zgolj v domovini, kjer se je dokazoval pri Groningenu, vodil ga je tri leta, skoraj dve leti pa je sedel na klopi ekipe Willem II. Mlado reprezentanco je prevzel avgusta 2018. "Ne smemo biti arogantni. Po navadi je tako, da smo Nizozemci malo arogantni, ampak tokrat ne bodimo. Že kar nekaj časa je minilo, odkar smo si nazadnje zagotovili nastop na zaključnem turnirju. Zelo smo ambiciozni, zagnani in željni dokazovanja. Rad bi izpostavil, da smo v kvalifikacijah odigrali nekaj fantastičnih tekem, sploh z izjemno močnimi Portugalci. Pohvalimo se lahko z zelo nadarjenimi napadalci, a bomo morali počakati, da vidimo, kdo bo sploh na voljo," je določeno skrb izrazil nizozemski selektor.
Dodamo lahko, da so Nizozemci v kvalifikacijah devetkrat zmagali in v zadnjem krogu z 1:2 izgubili na Portugalskem. Na desetih tekmah so zabili 46 golov in bili najučinkovitejša reprezentanca kvalifikacij (drugi so bili Hrvati s 37 zadetki). Med šestimi najboljšimi strelci kvalifikacij so bili kar trije Nizozemci, Dani De Wit (AZ Alkmaar) je v polno meril desetkrat, Myron Boadu (AZ Alkmaar) in Kaj Sierhuis (Reims) pa osemkrat.

Članki iz rubrike