stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

rb
rb
1 07.02.2021 12:17:53

Nekdanji UP MARIBORA v želenem ritmu. Morda pa se bo vrnil na Olimpico

Jurij Kodrun
Le še mesec in pol nas loči do začetka prvega dela evropskega prvenstva mladih reprezentanc, ki ga bosta od 24. do 31. marca gostili Slovenija in Madžarska. Med odštevanjem do gala dogodka Žan Celar v dresu Cremoneseja, kjer ima status posojenega igralca Rome, igra vse bolje.

Bilo je avgusta 2017, ko je bil v središču slovenske nogometne javnosti. Njegov prestop iz Maribora v Romo je močno odmeval, italijanski velikan je vijoličastim odštel milijon evrov odškodnine in strokovnjaki so si bili skoraj enotni, da je pred obetavnim Gorenjcem izjemna kariera. Izhodišče je bilo zares odlično. V mlajših selekcijah v Ljudskem vrtu je igral odlično, tresel kot za stavo, Darko Milanič mu je pri 17 letih namenil ognjeni krst v prvi ekipi. In ko je nekdo za najstnika pripravljen odšteti toliko denarja, kot so sinovi volkulje zanj, je kristalno jasno, da imajo z njim resne načrte.

V italijanski prestolnici se je najprej kakopak dokazoval v primaveri in bil uspešen, toda hkrati je spoznaval, kako zahteven je prehod iz mlajših starostnih kategorij na najvišjo raven. Kljub debiju v dresu Rome pod taktirko Claudia Ranierija 72 ur pred 20. rojstnim dnem. To je bil kakopak trenutek, ki ga je sanjal, toda nato je v prvi vrsti potreboval igralni ritem, ki ga v zahtevni konkurenci na Olimpicu ni mogel dobiti. Treningi s številnimi zvezdniki so sicer sijajna izkušnja, ampak pogrešal je tekmovalne preizkušnje in pričakovano ga je doletela usoda številnih vrstnikov. Odšel je na posodo, vendar v Cittadelli osnovnega namena ni uresničil v zadostni meri, tudi prvo obdobje v Cremoneseju ni bilo navdušujoče, zato pa je povsem drugačna zgodba v tej sezoni. Mladi slovenski reprezentant redno igra. V dozdajšnjih 21 prvenstvenih krogih v serie B je zbral 20 nastopov in se dvakrat vpisal med strelce, vse skupaj pa v preteklem obdobju nadgradil še s tem, da je postal stalni član udarne zasedbe. Ob zadnji pomembni zmagi proti Pisi je sicer vstopil s klopi, dejstvo pa je, da si je pridobil popolno zaupanje trenerja Fabia Pecchie, toda ob tem je zanimivo, da ne v vlogi klasičnega napadalca. Žan Celar v osnovni postavitvi 4-2-3-1 minute nabira kot krilni napadalec, a seveda je najpomembnejše spoznanje, da je redno na igrišču. In da igra vse bolje, kar je med odštevanjem do domačega evropskega prvenstva vsekakor bistvenega pomena. Žan Celar bo močno orožje selektorja Mileta Aćimovića, 21-letnik iz Velesovega bo nedvomno dovolj samozavesten, da bo pripravljen prevzeti eno od glavnih vlog. Motivacija, da bi se na domačem prvenstvu predstavil v čim boljši luči, bo na vrhuncu, hkrati bi bil lahko zaključni turnir priložnost, da spet opozori nase tudi širšo evropsko javnost. In si morda tudi na tak način zagotovi vstopnico za vrnitev na Olimpico, pogodbo z Romo ima podpisano do 30. junija 2023.

Članki iz rubrike