Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

il
il
0 05.01.2021 09:00:30

Pravi zvezdniki med selektorji

Na zaključnem turnirju bo tudi nekaj legendarnih nogometašev.

Na zaključnem turnirju najboljših evropskih reprezentanc do 21. leta starosti, ki ga bosta v dveh delih gostili Slovenija in Madžarska, pod drobnogledom ne bodo zgolj nogometaši, temveč tudi selektorji. Kot zanimivost lahko že takoj na začetku omenimo, da Islandija, ki se je na evropsko prvenstvo z mlado izbrano vrsto uvrstila drugič v zgodovini, sploh še nima popolnjenega tega mesta. Medtem ko se je preostalih 15 zvez odločilo pomembno vlogo zaupati domačemu strokovnjaku, so drugačno potezo potegnili Danci in svojo nogometno prihodnost predali v roke tujcu, na njihovi klopi namreč sedi 53-letni Albert Capellas. Slednji spada v kategorijo starejših selektorjev na 23. izvedbi tekmovanja. Od njega so starejši zgolj še španski selektor Luis de la Fuente, ki šteje 59 let, 58-letni Nemec Stefan Kuntz in 54-letni Italijan Paolo Nicolato. Med preostalimi se je z abrahamom doslej srečal zgolj še Čeh Karel Krejči, ki je 20. decembra praznoval 52. rojstni dan.

Zato pa je med selektorji tudi nekaj pravih nogometnih mojstrov, pravzaprav bi jih lahko uvrstili tudi med legende v svoji državi. Prvi med njimi bi lahko bil madžarski selektor Zoltan Gera. Za nekdanjega soigralca Roberta Korena pri angleškem West Bromwich Albionu je to prva samostojna izkušnja v trenerskem poslu. Pred tem je bil v strokovnem štabu pri Ferencvarosu in pomočnik madžarskega selektorja Marca Rossija, junija 2019 pa je prevzel mlado reprezentanco. Ob njem je treba izpostaviti, da je za izbrano vrsto zbral 97 nastopov, kar ga uvršča na četrto mesto večne lestvice, ob tem pa je zabil še 26 golov.
Takoj za njim bomo omenili Adriana Mutuja, romunski zvezdnik je za izbrano vrsto nastopil na 77 tekmah, ob tem pa zabil 35 golov. S tem je najboljši strelec Romunije v zgodovini, prvo mesto pa si deli z legendarnim Gheorghejem Hagijem. Odkar se je znašel v trenerskih vodah, je vodil domači Voluntari, rezervno ekipo Wahde iz ZAE, januarja lani pa je sedel za krmilo mlade reprezentance.
Tretji po številu nastopov za reprezentanco med selektorji je Milenko Aćimović. Triinštiridesetletni Ljubljančan in trenerski debitant je v dresu z državnim grbom na prsih zbral 74 nastopov in zabil 13 golov, pred selektorsko vlogo pa je od januarja 2011 do avgusta 2012 deloval kot športni direktor Olimpije.
Reprezentanti so bili tudi Portugalec Rui Jorge (43/1), Nemec Stefan Kuntz (25/6), Hrvat Igor Bišćan (17/1) in Švicar Mauro Lustrinelli (12/0).

Članki iz rubrike