profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
1 19.04.2020 10:29:34

Zakaj selektor ni postal Edy REJA? In kaj se bo zgodilo s Cristianovim obiskom v Sloveniji? Predsednik NZS razkril vse!

Jurij Kodrun
Predsednik NZS Radenko Mijatović je v velikem intervjuju za Ekipo SN spregovoril tudi o Edyju Reji in usodi velikega spektakla s Portugalsko.

Kaj ta kriza pomeni za slovensko reprezentanco? Je izpad prijateljskih tekem škodoval ali lahko na zadevo celo gledamo drugače in bo ta preusmeritev pozornosti skrajšala mučno obdobje brez – reciva jim – pravih tekem.

Težko je reči, težko je oceniti. Zadnji tekmovalni cikel je ne glede na končni razplet predstavljal napredek v organizaciji dela, pristopu, pogosto tudi v igri. Težko pa je oceniti, ali bi se ta napredek na prijateljskih tekmah nadaljeval in prispeval k dodatni enotnosti ali bi bolj prevladala nekakšna melanholija ob pomanjkanju še pomembnejših izzivov. Prav mogoče je, da bi jesenski začetek v središču zelo zgoščenega dogajanja – če ga bodo razmere seveda dopuščale – lahko predstavljal nekakšen vnovičen zagon pod vtisom tistega napredka. Nedvomno bodo igralci na teh tekmah takoj imeli občutek, da so začeli neki novi cikel s številnimi zanimivimi izzivi, in to je lahko dobro. Hitro lahko dobimo močno, čvrsto reprezentanco, ki bi nam lahko prinesla kaj lepega.

Selektorju Keku prijateljske tekme očitno niso usojene – najprej je moral takoj v tekmovanje zaradi spremenjenega sistema, zdaj bo moral zaradi virusa.

Z njegovega zornega kota je bila ta pomlad pomembna, nikoli ni niti govoril, da bi govorili o prijateljskih tekmah. Zanj so bile prave in na njih je želel reprezentanco kar najbolje pripraviti na tekmovalne izzive. Kaj naj mu rečem – v tem pogledu mu okoliščine resnično niso prizanesle. Spet bo v podobnem položaju kot nazadnje, je pa res, da se tokrat s fanti bolje pozna, vendarle ne bo šlo za tako krut začetek na glavo kot prvič. Še bolj pa je res, da gre za izjemnega profesionalca, ki nikoli ne jamra, nikoli ne išče izgovorov in se z vsem spoprijema skrajno pozitivno. Veliko sem v stiku z njim, tudi ta položaj je sprejel kot nekaj, na kar ne more vplivati, in rešitve išče v teh okvirih.

Vam pa je gotovo žal spektakla s Portugalsko, ki je bil predviden za zadnji dan maja. Kaj bo zdaj z njim?

Jasno, zelo mi je žal te prestižne tekme, ki je v več pogledih nosila velik simbolni pomen. Zanjo smo se dogovorili ob odličnem sodelovanju z vodstvom portugalske zveze, težko pa je reči, kaj se bo dogajalo zdaj. S Portugalci smo v stikih, a se ne moremo pogovarjati nič konkretnega. Če bo le mogoče, bomo poskušali poiskati termin, v katerem se bo ta tekma zgodila, vendar je veliko vprašanje, ali bodo ob izjemnem zgoščevanju tekmovalnih koledarjev sploh na voljo kakšne luknje za tovrstne tekme.

Srečanje s Portugalsko je bilo predvideno kot del slovesnosti ob stoti obletnici NZS – kaj se bo zgodilo s preostalim delom obeleževanja tega častitljivega jubileja? Morda ga lahko premaknete v leto 2021 – če bomo tedaj videli Euro 2020 in Tokio 2020, je morda mogoče tudi tako premikanje?

Predvideli smo veliko število aktivnosti in nekaj dogodkov bo zagotovo odpadlo. A če se bodo stvari v drugi polovici leta normalizirale in bodo razmere dopuščale tovrstna druženja, bomo jeseni vsekakor poskušali izpeljati, kar bo le mogoče. Za zdaj je cilj, da bi tedaj videli slavnostno akademijo, nogometne večere na ravni medobčinskih zvez in še nekatere dogodke. Obnašali se bomo razumno in vlekli razumne poteze, je pa naša želja sto let obeležiti v tem letu in na čim bolj spodoben način – ker si slovenski nogomet in ljudje v njem to zaslužijo.

Kako velik finančni zalogaj je reprezentančni ustroj? Izbrana vrsta bo povsem mirovala praktično vse leto, kaj ta izpad pomeni za nogometno zvezo?

Prihodki, ki jih imamo, kadar so na sporedu tekme, bolj ali manj pokrijejo stroške, ki tedaj nastanejo. Stroške, ki nastajajo v vsakem primeru iz meseca v mesec, pa pokrivamo z drugih naslovov. Kakšnega drastičnega izpada ne bomo čutili, reprezentančno mirovanje za nas ni preveliko breme. Določene finančne posledice bomo čutili, ne bo pa šlo za nekaj grozno negativnega.

Vprašanje, ki v vseh pogledih pada z lune in zanj ne bo prave iztočnice, a ga je treba postaviti. Ravno v teh dneh je v odmevnem pogovoru ob promociji kandidature Nove Gorice in Gorice za svetovno prestolnico kulture zamejski strokovnjak Edy Reja govoril tudi o tem, kako zelo si je želel postati selektor Slovenije in da je na neki točki celo čutil, da ste mu obljubili sodelovanje s Tomažem Kavčičem.

Reja je sijajen strokovnjak in zelo prijeten človek – ko smo razmišljali o nasledniku Srečka Katanca, je vsekakor bil eden od kandidatov. Res je obstajala kombinacija, da bi reprezentanco vodil skupaj s Kavčičem, a šlo je za njegovo idejo, šlo je za njegov predlog, jaz sem le obljubil, da bom o njem razmislil. Na koncu smo se odločili drugače, je pa preteklo že veliko vode in tako ali tako smo zdaj že na povsem drugi poti.

No, tudi sam Reja je poudaril, da Slovenijo v tem trenutku vodi najboljša mogoča izbira za selektorja, njegov prijatelj Kek.

K temu moram dodati, da je Reja na neki način že tedaj, ko je bil v igri za ta položaj, navijal za Keka. Takrat me je Edy ob najinih pogovorih vprašal, ali je tudi Kek v igri za prevzem reprezentance. Rekel sem mu, da do njega ne moremo, saj je imel tedaj pogodbo z Rijeko, a da bi bil v drugačnem primeru zagotovo prva izbira. Veste, kaj je tedaj rekel Reja? 'Če lahko dobiš Keka, moraš vzeti njega in si stvar rešil na najboljši način.' Mislim, da to pove veliko.

Ste glede prihodnosti slovenske reprezentance torej optimist?

Velik optimist.

Kaj pa glede tega, ali bomo jeseni z reprezentanco skupaj potovali in se vsaj približali nekdanji normalnosti?

Prav tako. Verjamem, da bo tako, drznem pa si tudi verjeti, da bomo uspeli odigrati in zaključiti državno prvenstvo.

Članki iz rubrike