kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 17.11.2019 13:05:20

NA DANAŠNJI DAN je Slovenija ponorela od navdušenja! Podoživite EKSTAZO, ki je zajela državo (VIDEO)

Reuters
Danes mineva natančno dvajset let od prvega vrhunca slovenske nogometne reprezentance - tako imenovane slovenske nogometne pravljice.

Zanimivo, ravno dan po zadnji kvalifikacijski tekmi, ko je dokončno postalo jasno, da s četrto uvrstitvijo na veliko tekmovanje žal ne bo nič. Od prve, za Euro 2000, mineva natančno dvajset let (17. 11. 1999). Tako močno je oddaljen zasneženi Kijiv, vsesplošna norija v prav tako zasneženi Sloveniji, zgodovinski sprejem na Brniku ... 


Slovenci pod vodstvom Srečka Katanca so na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij štiri dni prej na bežigrajskem stadionu z 2:1 - po nepozabnem zadetku Milenka Aćimovića s svoje polovice - Ukrajince premagali, v Kijivu pa je sledila prava drama.

karic
Reuters


Najprej je v 68. minuti pri izidu 0:0 nemški sodnik Bernd Heynemann, ki se je Slovencem zameril že nekaj let prej, ko je v Mariboru neupravičeno razveljavil zadetek Darka Milaniča za zmago nad Italijo (posledično ga je živelj preimenoval v Schweinemanna), prestrogo dosodil najstrožjo kazen za domače - Željko Milinović je za dres potegnil ukrajinskega zvezdnika Andreja Ševčenka, Sergej Rebrov pa je bil natančen z bele točke. Selektor Katanec je glasno izražal nestrinjanje, do konca pa je bilo še dobrih 20 minut. In deset minut pozneje je Slovenija vendarle izenačila, zadetek, ki ga zaradi slabe kakovosti prenosa in zasneženega igrišča nikoli prav zares nismo dobro videli, pa je dosegel Miran Pavlin ali Mirau Palins (oziroma nekaj podobnega), kot ga je v vznesenem stanju nerodno in obenem simpatično imenoval teve komentator Igor E. Bergant.

slovenija kijev
Reuters


Slovenci so v zaključnih minutah zdržali vse nalete domačinov in se veselili prve uvrstitve na veliko tekmovanje. Po tekmi je selektor Katanec v prešernem vzdušju v kamero nacionalne televizije povedal: "Prvo bi počasi zbral misli. Igralcem kapa dol. Igrali so tako, kot je treba. Vsa čast jim. Naredilo smo delo, to je fenomenalno. V športu obstaja nekaj: na pokvarjen način ne gre. Če bi šli Ukrajinci na evropsko prvenstvo, bi bila to največja mogoča svinjarija. Bog je, Bog vidi. Trdno sem bil prepričan, da ga bomo dali. In smo ga."

In nadaljeval: "Evropsko prvenstvo imamo. Gremo tja. Vem, kako se je bilo težko uvrstiti že prej, v nekem drugem prostoru. Mislim, da so fantje dokazali, da nam je uspelo z igro, s pravo miselnostjo in kvaliteto. Tudi danes so dokazali ... evo, Ševčenko in njihova 'kompanija' ... Mi smo igrali tudi po takšnem igrišču. Nekateri pravijo, da se ne da, ampak se da. Pustimo zdaj to, bodimo veseli."

Na vrsto so prišla tudi voščila in legendarni simpatični novembrski 'srečen božič in novo leto': "To je fenomenalno. Brez besed ... Zdaj nam bo malo lepo. Noč bo dolga, in ne le ena. Fantje so si zaslužili, naj se poveselijo. 'Fešta' je pred nami. Božič je pred nami. Novo leto je pred nami. Bom že kar rekel: srečen božič in novo leto vsem v Sloveniji in še komu drugemu."

Slovenija je v rednem delu kvalifikacij - potem ko je v prejšnjem ciklusu za SP 1998 osvojila le eno točko - v skupini 2 petkrat zmagala, dvakrat remizirala in trikrat izgubila ter za Norveško osvojila drugo mesto - za seboj je pustila Grke, Latvijce, Albance in Gruzijce. V dodatnih kvalifikacijah je s skupnim izidom 3:2 izločila Ukrajino.

Članki iz rubrike