Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 16.10.2019 12:49:51

To je šele začetek: Bolgari zakuhali HUD INCIDENT, odzval se je Čeferin, takole je ukrepala tudi Bolgarija

Profimedia
Bolgarska policija je zelo resno pristopila k preiskavi incidenta, ki se je zgodil na tekmi med Bolgarijo in Anglijo, na kateri so domači navijači žalili temnopolte gostujoče igralce. Policisti so že identificirali in aretirali štiri izgrednike, išče pa še preostale.

"Storili bom vse, da nihče ne bo ušel kazni," so ob prvih aretacijah sporočili iz bolgarskega ministrstva za notranje zadeve.

Kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med domačo izbrano vrsto Bolgarije in gostujočo Anglijo na stadionu Levski je namreč zaznamovalo rasistično navijanje domačih navijačev in nacistično salutiranje. Glavni sodnik Hrvat Ivan Bebek je zaradi tega v prvem polčasu kar dvakrat prekinil tekmo, ki so jo Angleži na koncu dobili s 6:0.

Bolgarsko zvezo je sicer Evropska nogometna zveza (Uefa) že kaznovala zaradi rasističnih izpadov navijačev na junijskih tekmah proti Kosovu in Češki, zato je bil del tribun za ponedeljkov dvoboj zaprt. A to ni preprečilo skupini v črno oblečenih in delno tudi zamaskiranih huliganov, ki so vnovič povzročali težave.


Žrtve nespodobnega navijanja so bili trije angleški temnopolti igralci Raheem Sterling, Marcus Rashford in Tyrone Mings. Angleški selektor Gareth Southgate je po koncu pohvalil svoje igralce, da so ohranili mirno kri, in ocenil, da so se najverjetneje tako odzvali, ker so rasizma navajeni že s tekem domačega angleškega prvenstva.

Dogajanje na ponedeljkovi tekmi je že v torek odneslo predsednika Bolgarske nogometne zveze (BFU) Borislava Mihajlova, ki je odstopil po ogorčenih odzivih najvišjih političnih predstavnikov v državi. Bolgarski premier Bojko Borisov je pred tem pozval Mihajlova k odstopu in zagrozil, da bodo prekinili odnose in tudi finančno podporo zvezi, dokler se to ne zgodi.

Preiskavo rasističnih izpadov pa je začela tudi Uefa, ki je v torek poudarila ničelno toleranco do rasizma v nogometu. Predsednik Uefe Slovenec Aleksander Čeferin je ob tem izpostavil, da se proti temu zlu v športu zveze ne morejo boriti same, ampak za to potrebujejo sodelovanje politike.

"Verjemite mi, Uefa bo naredila vse, da bo to bolezen spravila iz nogometa. A s tem se ne smemo zadovoljiti, vedno moramo biti še odločnejši," je v izjavi za javnost še zapisal Čeferin.

Članki iz rubrike