Michael Schumacher Svet24.si

Veselje številnih razblinila ta vest

ženska Dobra karma

Bolezenski znaki se najprej najavijo v sanjah

2_Nuša Rojs Svet24.si

Je našla zamenjavo za sanjskega moškega, potem ...

Milan Kučan Svet24.si

Miti in resnice o Kučanovem klanu

V hrvaški prestolnici je potekala maša za Tita Dobra karma

Je Tito umrl kot musliman?

liam payne Najstnica.si

Liam Payne obiskuje psihologa

adrijana in monika Njena.si

Kmetici ujeti med nagajivim poljubljanjem!

STA
STA
0 15.10.2019 16:01:03

ZGODILO SE JE! Pritiski so bili prehudi, zaradi rasizma bolgarskih navijačev NI IMEL IZBIRE

Reuters
Predsednik bolgarske nogometne zveze (BFU) Borislav Mihajlov je dan po tem, ko so bolgarski navijači na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2020 v Sofiji rasistično žalili angleške nogometaše, odstopil s svojega položaja.

BFU je v kratkem sporočilu za javnost pojasnila, da je bila ta "odločitev posledica nedavnih pritiskov". Danes dopoldne je namreč bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov pozval Mihajlova k odstopu in dodal, da bodo prekinili odnose in tudi finančno podporo zvezi, dokler se to ne zgodi. Temu se je pridružil tudi tamkajšnji minister za šport Krasen Kralev.

"Borislava Mihajlova pozivam, da takoj poda svoj odstop. Nedopustno je, da je Bolgarija, ki je sicer ena najbolj tolerantnih držav na svetu, povezana z rasizmom in ksenofobijo," je med drugim na svojem profilu na omrežju facebook zapisal Borisov, ki sicer velja za velikega nogometnega navdušenca, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Mihajlov je že predstavil odstopno izjavo, ki jo bodo v petek na seji dobili člani izvršnega odbora zveze.

Kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med domačo izbrano vrsto Bolgarije in gostujočo Anglijo na stadionu Levski je namreč zaznamovalo rasistično navijanje domačih navijačev in nacistično salutiranje. Glavni sodnik Hrvat Ivan Bebek je tako v prvem polčasu kar dvakrat prekinil tekmo, ki so jo Angleži na koncu dobili s 6:0.


Bolgarsko zvezo je sicer Evropska nogometna zveza (Uefa) že kaznovala zaradi rasističnih izpadov navijačev na junijskih tekmah proti Kosovu in Češki, zato je bil del tribun za ponedeljkov dvoboj zaprt. A to ni preprečilo skupini v črno oblečenih in delno tudi zamaskiranih huliganov, ki so vnovič povzročali težave.

Žrtve nespodobnega navijanja so bili trije angleški temnopolti igralci Raheem Sterling, Marcus Rashford in Tyrone Mings. Angleški selektor Gareth Southgate je po koncu pohvalil svoje igralce, da so ohranili mirno kri, in ocenil, da so se najverjetneje tako odzvali, ker so rasizma navajeni že s tekem domačega angleškega prvenstva.

Southgate je med polčasom govoril z ekipo, a so se odločili, da bodo tekmo odigrali do konca ter tako zabeležili pomembno zmago v kvalifikacijah. "Na žalost so ti igralci zaradi izkušenj doma utrjeni proti rasizmu. Ne vem, kaj to pove o naši družbi, ampak to je realnost. To me žalosti. Na koncu so se v slačilnici lahko smejali, ker so igrali tako dobro," je po koncu dejal Southgate in dodal, da je zelo ponosen na svojo ekipo.

Na drugi strani pa je bolgarski selektor Krasimir Balakov na konferenci zanikal, da bi slišal neprimerne vzklike, češ da je bil osredotočen na igro. Že pred tekmo je Balakov dvignil veliko prahu, ko je na vprašanja angleških medijev o morebitnih težavah z rasističnimi navijači izjavil, da naj se Angleži brigajo za svoje navijače, saj naj bi bilo v Angliji več težav z rasizmom kot v Bolgariji.

Najnovejši rasistični izpad na evropskih nogometnih zelenicah bo v naslednjih dneh skoraj zagotovo zaposlil tudi Uefo oziroma njeno disciplinsko komisijo. Uefa je v prvem odzivu v torek sporočila, da čaka na poročilo svojih predstavnikov na tekmi.

Članki iz rubrike