Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 15.10.2019 15:49:20

INTERVJU, KI ODMEVA! Simon Rožman se je 'razgalil' in pojasnil Hrvatom, ali je res 'LAPTOP TRENER'

arhiv Ekipe
Rijeka je bila dolgo časa malo slovenska in je spet malo slovenska. Čeprav je bil vmes trener Igor Bišćan, nekdanji strateg Olimpije (torej tudi povezan s slovenskim nogometom), je Simon Rožman pravzaprav stopil v velike čevlje Matjaža Keka.

Nekdanji trener Celja in Domžal na Hrvaškem še ni uveljavljen, v enem od prvih intervjujev, ki ga je dal za Sportske novosti, pa je 36-letni strokovnjak razkril precej o sebi.

Denimo o svojem trenerskem idolu. "Večkrat sem že dejal, da mi je blizu filozofija Jürgena Kloppa ali Rogerja Schmidta, predvsem v pogledu dinamike in igrasije. Všeč mi je bilo, kao je Guardiola v Barceloni vplival na kulturo ljudi. Mislim, da so ti trenerji znali prepoznati, v katero smer bo šel nogomet in kako vpliva na stvari okoli sebe."

Na vprašanje, kako se je znašel na Reki, je izstrelil: "Odlično! Mislim, da je bil to pravi korak za mojo kariero. Rijeka je velik klub. Tukajšnji ljudje so pravi profesionalci. Ko sem se sprehodil po mestu, sem dobil dober občutek. Nekaj mimoidočih me je že zaustavilo in me vprašalo, ali sem jaz novi trener Rijeke. V tem sem videl pozitivno dobrodošlico."

Pričakovanja navijačev so velika, Kekov duh je še vedno nad Rujevico. "Ljudje imajo vselej pravico do svojih pričakovanj. No, če je kdo po naravi velik optimist, sem to jaz. Želel bi, da bi postali evropski prvaki. Če ne razmišljaš na takšen način, se je neumno ukvarjati s tem poslom. Na drugi strani je treba biti realen glede na okoliščine. Želim, da bi bili igralci ambiciozni, da si želijo narediti nekaj več, ampak da so v tem tudi realni. Ne pričakujem alibija. Že v precej manjšem klubu sem bil gojil ambicijo, čeprav sem s tem sam sebi rezal vejo, na kateri sem sedel. Takšen pač sem, vedno želim več od tega, kar je mogoče."


Rožman je tip trenerja, ki je študiozen, ki težko zapusti stadion. Kaj pa prosti čas? "Odkar sem prišel, sem praktično ves čas na Rujevici. Iskal sem informacije o vsem, o potovanjih, o karakteristikah igralcev, o analizah preteklega dela. Dela je bilo veliko, sem pa ob vsem tem dočakal vikend, da sem spoznal Korzo, Opatijo, Kastav ... Najboljši ventil sta sprehod in tenis, prej je bilo tudi kolo. Rad berem, še posebej knjige o psihologiji, povezani s človekom, čustveni inteligenci na delovnem mestu, o osebni rasti ..."

Hrvaški novinar mu je dejal, da zanj velja oznaka 'laptop trener'. "Na to ne gledam negativno. Ta oznaka se nanaša na to, da nisem imel omembe vredne igralske kariere. Sem človek, ki veliko da na argumente. Uporabljam tehnologijo, ki mi pomaga, da igralci izvedo resnico. Le na takšen način lahko naredimo korak naprej."

Rožman je tudi trener, ki ga največkrat vidimo v športnih oblačilih. Kdaj bodo na vrsti prišli srajca, hlače, suknjič ... "Vedno nosim tisto, v čemer se najbolje počutim. Ko sem prišel na Reko sem dejal, da si bom nadel obleko, ko bomo naredili nekaj velikega. Recimo, da bo to takrat, ko bomo osvojili neko lovoriko."

Na prijateljski tekmi z Zrinjskim je spoznal Kantrido. "Bral sem o zgodovini tega objekta, dobil informacije iz kluba. Kantrida je brez dvoma kultni stadion v Evropi. Vzdušje je bilo sijajno. Vidim, kaj pomeni za Rijeko. Navdušen sem nad evforijo okoli Kantride. Bila je prava zabava in vsaka čast navijačem."

Na prvih treh tekmah, ki jih je vodil s klopi, je Rožman z Rijeko dosegel visoko pokalno zmago (11:0 z Bujami) ter dva remija – v prvenstvu (1:1 z Lokomotivo) in na prijateljski tekmi (1:1 z Zrinjskim).

Značke: simon-rožman, rijeka

Članki iz rubrike