Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 13.06.2019 11:53:21

KJE STE BILI, KAJ STE POČELI? Na današnji dan je bila odigrana najbolj nora tekma v zgodovini SLOVENSKE REPREZENTANCE (video)

Reuters
Bila je to ena tistih tekem, ki ima posebno mesto v analih slovenskega nogometa. Ne le zato, ker je bila prva na velikem tekmovanju. Bila je to ena najbolj norih tekem v zgodovini slovenske izbrane vrste.

Belgijski Charleroi. Torek, trinajsti junij 2000. Slovenija proti Jugoslaviji oziroma kar je ostalo od le-te. Slovenci so imeli proti nekdanjim rojakom, ki so v srečanje vstopili s samozavestjo, ki je na trenutke prehajala v arogantnost, še sredi drugega dela vse niti v svojih rokah, da bi na to trepetali za točko. 


Marsikdo ni mogel verjeti svojim očem, ko je na semaforju štadiona v Charleroiju v 57. minuti pisalo ZR Jugoslavija – Slovenija 0:3. Nekaj minut za tem se je tehtnica še konkretneje nagnila na stran Slovencev, Siniša Mihajlović je namreč moral predčasno pod prho.

»Spusti tu kragnu, seljačino (Spusti ovratnik, kmetavzar)« oziroma nekaj v tem smislu je Sašo Udovič zabrusil nogometašu Lazia. Peroksidnemu Mihajloviću, ki je bil takrat na vrhuncu kariere, je počil film in že nekaj trenutkov kasneje je videl rdeče. Slovenija je imela v 60. minuti tekme tri gole prednosti ter igralca več. Samo še naravna katastrofa lahko prepreči zmago Slovenije, je takrat dejal Igor E. Bergant, ki je tekmo komentiral za "nacionalko" Ne bi se mogel bolj motiti.

Morda so tudi Zahović in druščina pomislili, da je vsega konec. Sledil je namreč popoln slovenski mrk. Jugoslavija je potrebovala vsega šest minut, da se je vrnila v igro, vstajenje od mrtvih sta zrežirala Savo Milošević in Ljubinko Drulović. V slovensko izbrano vrsto se je naselila panika in ni veliko manjkalo, da bi na koncu ostala povsem praznih rok.

Ni jih bilo malo na sončni strani Alp, ki bi pred tekmo brez pomišljanja podpisali remi. Dan potem so bili Slovenci tisti, ki so tarnali nad zapravljeno priložnostjo. Splošno prepričanje je bilo, da slovenska izbrana vrsta v krstnem nastopu na velikem tekmovanju ni osvojila točke, ampak izgubila dve.

Slovenci so v nadaljevanju turnirja izgubili s Španijo (1:2) in remizirali z Norveško (0:0) ter se poslovili od tekmovanja. Vseeno so v svojem debitantskem nastopu pustili dober vtis, ostala pa so tudi vprašanja kaj bi bilo, če bi bilo. 



ZR JUGOSLAVIJA - SLOVENIJA 3:3 (0:1)
Charleroi - 13. junij 2000. Stade du Pays de Charleroi. Gledalcev: 16.478. Glavni sodnik: Vítor Melo Pereira (Portugalska).
Strelci: Milošević (67, 73), Drulović (70); Zahović (23, 57), Pavlin (52).
ZR JUGOSLAVIJA: Kralj, Dudić, Đorović, Jokanović, Đukić, Stanković (od 36. Stojković), Jugović, Mijatović (od 82. Kežman), Drulović, Kovačević (od 52. Milošević). Selektor: Vujadin Boškov.
SLOVENIJA: Dabanović, Milinović, Milanič, Karić (od 78. Osterc), Galič, Novak, Čeh, Pavlin (od 74. Pavlović), Rudonja, Udovič (od 64. Ačimović), Zahović. Selektor: Srečko Katanec.
Rdeči karton: Mihajlović 60./ZR Jugoslavija.

Članki iz rubrike