kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

rb
rb
0 06.06.2019 10:24:41

ZLATKO DEDIĆ: Na tisti trenutek me SPOMNI SIN, TAKŠNE TEKME, kot bo v Celovcu, pa so REDKE! In NEKAJ POSEBNEGA ... ...

vszi
Zlatko Dedić bo za vedno ostal zapisan v zgodovino slovenskega nogometa. Saj veste, njegov gol v Ljudskem vrtu nas je popeljal na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, izkušeni napadalec pa verjame, da bo v bližnji prihodnosti uspešna tudi aktualna izbrana vrsta. Najprej na petkovi nadvse pomembni preizkušnji v Celovcu proti Avstriji, ki jo 34-letni Koprčan, ki je sezono končal v dresu Innsbrucka, odlično pozna. In o njej govori z izbranimi besedami.

Bilo je 18. novembra 2009, ko je Zlatko Dedić v povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za SP 2010 v 44. minuti zatresel rusko mrežo ter poskrbel za eksplozijo navdušenja, za ekstazo v Ljudskem vrtu. In povsod v deželici na sončni strani Alp, ki je slavila uvrstitev Matjaža Keka in njegovih varovancev na zaključni turnir najboljših reprezentanc na svetu v Južno Afriki. To je bilo zadnje veliko tekmovanje, na katerem je sodelovala Slovenija, 34-letni koprski napadalec pa zadnji veliki reprezentančni junak. Od takrat je minilo že 10 let ...

"Kako hitro mineva čas, mar ne?" se je smehljaje odzval Zlatko Dedić, ko smo ga zmotili med uživanjem z družino na dopustu, toda to ga vendarle ni odvrnilo od tega, da bi nam namenil nekaj minut.
Je tisti čarobni večer pod Kalvarijo pogosto v mislih? "Če sem povsem iskren, ne ravno pogosto. Veliko je obveznosti, poleg tega sem v prvi vrsti osredotočen na prihodnost, na prihajajoče izzive, ki jih nikoli ne zmanjka, na nove uspehe. Je pa res, da se je kdaj pa kdaj lepo spomniti tudi preteklosti; v mojem primeru za to skrbi šestletni sin. Na vsake toliko časa si želi ogledati kakšen video iz mojega reprezentančnega obdobja in potem 'naletiva' tudi na tekmo z Rusijo. Ampak ne, ne prevečkrat," je odvrnil osemkratni strelec v dresu s slovenskim grbom.

dedic2
fb

Potrebna je potrpežljivost

Fantje, ki zdaj branijo slovenske barve, se v teh dneh pripravljajo na naslednjo preizkušnjo v kvalifikacijah za EP 2020. V petek bodo gostovali v Celovcu, kamor odhajajo po neodločenih izidih proti Izraelu in Severni Makedoniji; pričakovanja na začetku nove zgodbe z Matjažem Kekom na klopi so bila nekoliko večja. "Začetek vsake nove zgodbe je proces, nikakor ni lahko. Mislim, da smo vendarle lahko zadovoljni, saj so Avstrijci v uvodnih dveh obračunih naposled ostali praznih rok. Pozval bi k potrpežljivosti in kontinuiteti, pomembna je vsaka točka. Nikjer ni lahko zmagati, lahkih tekem ni več. Ni nasprotnikov, za katere bi lahko rekli, da jih boste gotovo premagali in osvojili točke. Prvima dvema tekmama v tem ciklu bi lahko namenili solidno oceno. Niti za trenutek ne smemo pozabiti, da smo začeli tako rekoč z ničle, da se je vse skupaj začelo na novo in da je za to generacijo igralcev nov tudi selektor. Pred izbrano vrsto je dolga pot, potrebni bosta stanovitnost in potrpežljivost," je povedal Zlatko Dedić in poudaril: "Najpomembnejše pa je ustvariti pravšnje ozračje. Ne le v ekipi, čeprav je tudi to seveda izjemnega pomena, pač pa imam v mislih širšo sliko. Celoto. To so tudi navijači, nogometna javnost, novinarji … Med vsemi, ki so tako ali drugače povezani z reprezentanco, se mora ustvariti neka kemija. Vsi moramo dihati za skupen cilj in si vsak po svojih močeh prizadevati, da bi bili uspešni. Vsakič, ko smo se uvrstili na veliko tekmovanje, je bilo tako in moramo se potruditi, da bi bilo tudi tokrat, saj imamo kakovostno zasedbo, v svojih vrstah imamo nekaj vrhunskih igralcev. Osnovni namen, torej uvrstitev na Euro, je vsekakor dosegljiv."

144-4-1rusija dedic dw.jpg
Drago Wernig - TAKA

Ko sem to slišal, sem bil vesel

Obetavno je spoznanje, da bodo imeli Bojan Jokić in soigralci ob Vrbskem jezeru glasno podporo – na tribunah bo vsaj dva tisoč Slovencev. "To je čudovito, to je izjemno. Bil sem nadvse vesel, ko sem slišal, da je zmanjkalo vstopnic za naše navijače; to bo nedvomno dodatna spodbuda za igralce, da bodo iz sebe iztisnili še zadnji atom moči. Redke so tekme, ko imaš v gosteh podporo tako velikega števila navijačev. To pomeni, da še vedno verjamejo, in prav je tako – naj tako ostane. Vsi moramo verjeti, da je slovenska reprezentanca v Celovcu sposobna iztržiti pozitiven rezultat, ki bi bil pravšnja spodbuda za naprej, sprostilo bi se obilo pozitivne energije, ki je tako zelo pomembna. Ampak še enkrat opozarjam, da čez noč ne gre. Razumem navijače, da se želijo čim prej spet veseliti odmevnega dosežka, saj je bilo v preteklih letih kar nekaj razočaranj. Res nas že dolgo ni bilo na velikem tekmovanju, vendar je po drugi strani prav tako res, da to za Slovenijo ni tako samoumevno, kot si morda kdo predstavlja. Saj nismo Nemčija, Anglija … Pri nas se mora uskladiti veliko stvari, da nam lahko uspe, v bistvu mora biti vse idealno, da lahko pridemo do odmevnih rezultatov."

V petek ne bo še nič odločenega

Tako za Avstrijo kot za Slovenijo je petkova tekma po svoje že ključna: poraz je za oboje tako rekoč prepovedan. "Drži, dvoboj je pomemben za obe reprezentanci, toda po njem kljub temu ne bo še nič odločeno. Seveda bi bilo lepo, bilo bi najlepše, če bi zmagali, a tudi po morebitni zmagi ne bomo imeli zagotovljene uvrstitve na Euro, prav tako v primeru, če bi se zgodilo kaj slabega, ne bomo ostali brez možnosti, da tja pridemo. Smo šele na začetku kvalifikacij, v nadaljevanju se bo dogajalo še veliko. Osredotočenost mora ostati zgolj in samo na vsaki naslednji preizkušnji, kakovostno skupno delo se mora le stopnjevati in to bo prineslo rezultate. Verjamem, da bomo najboljši, ko bo to najbolj potrebno. Takrat, ko bodo na sporedu povratne tekme v skupini."

dedic.
Drago Wernig - TAKA
Avstrija je vrhunska reprezentanca


Ker je v pravkar končani klubski sezoni branil barve Innsbrucka, je Zlatko Dedić kakopak podrobneje spremljal tudi avstrijsko izbrano vrsto, o kateri ima zelo visoko mnenje. "Avstrija je izredno kakovostna reprezentanca z nekaj izjemnimi posamezniki. Moč navsezadnje razkrivajo tudi imena njihovih klubov. Ne, kvaliteta ni vprašljiva, gre za nevarno ekipo in tudi zato nihče ni pričakoval, da bo kvalifikacije začela z dvema porazoma. Gostitelji so zaradi tega pod pritiskom, morajo zmagati, kar je morda voda na naš mlin. Ko nekaj moraš, je to vedno dvorezen meč, pritisk nedvomno lahko vpliva na nekoliko slabšo izvedbo. Ampak to ne spreminja dejstva, da gre za vrhunsko reprezentanco, ki v tej skupini še nikakor ni rekla zadnje in bo imela v nadaljevanju kvalifikacij še pomembno vlogo."

Malo je možnosti, da bi ostal v Innsbrucku

Seveda smo se na koncu dotaknili tudi kariere našega sogovornika; v tem času mu je potekla pogodba z Innsbruckom, ki ni ohranil prvoligaškega statusa. Je zamenjava klubskih barv potemtakem samoumevna? "Imam nekaj ponudb iz avstrijske lige, toda v tem trenutku še ne morem govoriti, kje bom igral. Naslednji dnevi in tedni bodo pomembni. Sicer ne morem z gotovostjo trditi, da je zgodba v Innsbrucku zaključena, ampak možnosti, da bi ostal, so zares majhne, klub se je po tem nesrečnem izpadu v drugo ligo znašel v precejšnjih finančnih težavah. Vodilni možje se sicer trudijo, da bi našli skupen jezik, vendar je težko pričakovati, da se bo to res zgodilo."
Mediji pri severnih sosedih poročajo, da ogromno zanimanja kaže novi prvoligaš Swarovski Wattens, ki domuje v neposredni bližini Innsbrucka in mu denarja ne primanjkuje. "Kot zanimivost lahko povem, da bo Wattens domače tekme igral na stadionu v Innsbrucku, sicer pa je dejstvo, da gre za zelo organiziran in ambiciozen klub z vizijo. Kar zadeva mojo pot, pa v tem trenutku res ne vem, kako se bo nadaljevala."

Članki iz rubrike