slavko ivančič 1 Odkrito.si

Umrla po hudi bolezni, znan Primorec žaluje

miša molk3 Svet24.si

Miša Molk brez dlake na jeziku o Zali in Gašperju

zemlja Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 20. do 27....

zala kralj, gašper šantl, evrovizija 2019, pesem evrovizije 2019 Svet24.si

Odzivi na slovenski nastop: Pomežikni trikrat, ...

Hatari Svet24.si

Islandci na Evroviziji poskrbeli za škandal, tega...

madonna Njena.si

Madonna v središču škandala na Evroviziji

SoulGreg Artist Njena.si

Sin slovenskega glasbenika izgubil boj z boleznijo...

nu
nu
1 04.04.2019 19:21:54

DINO HOTIĆ za BIH?! Tole so stvari, ki jih MORATE VEDETI in ki RAZKRIVAJO marsikaj!

Dino Hotić
www.alesfevzer.com
Kaj pravijo pravila mednarodne zveze?

Kot bomba je v Sloveniji odjeknila novica, da v Bosni in Hercegovini resno razmišljajo o vpoklicu Dina Hotića v njihovo člansko reprezentanco. Ljubljančan, ki igra za Maribor, je že nekaj časa med boljšimi nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije, nase je opozoril tudi na sredini pokalni tekmi z Muro, ko se je podpisal pod pravo lepotico, s katero je tudi odločil obračun. Ni vrag, da je o njem že razmišljal tudi Matjaž Kek, toda ali mu bo zdaj res skočil v zelje Robert Prosinečki?

V BiH ob tem trdijo, da ovir za Hotićevo menjavo nogometnega državljanstva ni. V prvi vrsti, ker je v preteklosti igral le za mlade slovenske reprezentance, ne pa tudi za člansko. No, toda pravila Mednarodne nogometne zveze (Fifa) so kristalno jasna in ne puščajo dvomov. Hotić bi zaradi tega, ker sta se njegova biološka starša rojena v BiH, lahko zaprosil za menjavo nogometnega državljanstva in bil uslišan, toda kaj, ko to ni edini kriterij, ki ga Fifa upošteva. Slednja odločno poudarja še nekaj, kar bi najlažje in najbolj razumljivo zapisali takole: Hotić bo lahko za BiH igral le, če je imel v trenutku, ko je odigral prvo tekmovalno tekmo za Slovenijo, že državljanstvo BiH. Če ga ni imel, potem nima nikakršnih možnosti za menjavo nogometnega državljanstva.

Kako stroga je v tem pogledu Fifa, je na lastni koži občutil Hotićev klubski soigralec Marcos Tavares. Čeprav je pred leti dobil slovenski potni list, nikdar ni mogel igrati za Slovenijo. Zakaj? Že res, da nikdar ni zaigral za člansko izbrano vrsto Brazilije, je pa za mlajše selekcije. In ko je prvič tudi na tekmovalno tekmi, še ni imel slovenskega potnega lista. Zato je igranje za Slovenijo padlo v vodo. Podobno se je zgodilo Gregoryju Sertiću, v Franciji rojenemu nogometašu staršev iz Hrvaške. Sertić je že res dobil hrvaški potni list, a ker ga še ni imel, ko je igral za francoske mlade selekcije, je "prestop" med kockaste padel v vodo. Skratka, ključno je naslednje: je Hotić že imel državljanstvo BiH, ko je prvič igral za Slovenijo na tekmovalni (ne prijateljski!) tekmi? Bomo videli. Spletna stran Transfermarkt ima recimo zabeleženo, da ima zgolj slovensko državljanstvo ...

Članki iz rubrike