krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

trump-with-sons Svet24.si

Trump nima dovolj denarja

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

1704374490-mm2-0899-1704374452059 Njena.si

To je Goran Dragić naredil za slovenske otroke

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Andrej Miljković
Andrej Miljković
2 21.02.2019 10:41:55

ZGODOVINSKO! Matjaž Kek misli PREKLEMANSKO RESNO! To je DOKAZ, tega Slovenija ni še NIKDAR DOŽIVELA

Martin Metelko
Novi selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek stvarem streže po svoje.

Vstopili smo v zadnji mesec pred prvim pravim reprezentančnim zborom pod vodstvom povratnika na mesto selektorja Matjaža Keka, jutri pa bomo natanko mesec dni oddaljeni od prve tekme, ki jo bo slovenska izbrana vrsta odigrala v Haifi na severu Izraela. Povezava med enim – torej ponedeljkovim zborom na Brdu pri Kranju – in drugim – torej četrtkovo tekmo v sveti deželi – pa bo tokrat drugačna kot po navadi. Z željo čim bolje začeti kvalifikacije na obeh marčevskih tekmah.

Matjaž Kek je vodenje reprezentance seveda prevzel po velikem jesenskem polomu v ligi narodov, pod katerega se je podpisal Tomaž Kavčič, januarja pa je preizkusil mehanizme Nogometne zveze Slovenije, svoje pomočnike in ostale sodelavce ter kopico nogometašev iz slovenske lige na naborniških pripravah na jugu Španije. Ob naslednji priložnosti pa bo šlo zares. Zelo zares. Ko bo Kek izbiral naslednjič, bo izbiral med vsemi najboljšimi slovenskimi nogometaši z izjemo upokojencev na čelu s Kevinom Kamplom in Samirjem Handanovićem, izbiral pa jih bo za uvodno kvalifikacijsko tekmo v Izraelu 21. marca ter za domači debi proti Makedoniji 24. marca. Veliki junak uvrstitve na svetovno prvenstvo v Južni Afriki bo svoj težko pričakovani izbor predvidoma sporočil 13. ali 14 marca, v ponedeljek, 18., pa je predviden še težje pričakovani zbor v čudovitem vadbenem centru na Gorenjskem. Tedaj bo zanesljivo največ zanimanja vladalo za povratnika po skoraj letu in pol brez reprezentančnega nastopa Jana Oblaka, a če ga boste ljubitelji nogometa želeli videti v živo na treningu, boste tisti teden za to imeli zgolj eno priložnost. Da, prav ste prebrali, za izbrano vrsto, njene spremljevalce, s tem pa tudi za medije in prek nas delno za vas bo tisti teden kar precej drugačen od ustaljenih, na kakršne smo bili ob podobnih priložnostih navajeni v preteklih letih in desetletjih. Selektor Kek je namreč daleč na prvo mesto postavil počutje in optimalno fizično pripravljenost igralcev, zaradi česar bo gostovanje v Izraelu v vseh pogledih nekaj zelo posebnega.


TOREK ZARADI LETALIŠČA IN PRIZORIŠČA
Če bi bilo vse tako, kot je po navadi, je zaporedje dogodkov vsem dobro znano. Reprezentanca bi v ponedeljek in torek trenirala na Brdu, v sredo bi potovala v Izrael in tam zvečer na prizorišču opravila uradni trening, v četrtek odigrala tekmo, se takoj po njej vrnila v domovino ter v petek doma opravila regeneracijski trening. Ko je pogledal ta načrt, ki ga še iz časov svojega prvega selektorskega mandata zelo dobro pozna, pa je Kek videl kar nekaj težav oziroma kar nekaj zadev, ki bi v želji čim bolje začeti tako zelo pomembne kvalifikacije za evropsko prvenstvo lahko predstavljale oviro. Za evropske razmere relativno dolg polet (logično, ko pa Izrael geografsko leži v Aziji) je že sam po sebi precej zoprn, potem pa je tu še izraelska posebnost. Čeprav Haifa ima letališče, pa zaradi specifičnih razmer v tej državi tega letališča ne morejo uporabljati za mednarodne polete. Pred zelo kratkim je veliko novico predstavljalo odprtje novega letališča na skrajnem jugu ob Rdečem morju, ki bo mednarodne polete smelo sprejemati kot prvo poleg kultnega Letališča Ben Gurion v Tel Avivu. Slovenska odprava bo potovala na slednjega, to pa prinaša dve dodatni uri vožnje z avtobusom na sever do prizorišča tekme. Med osem in devet ur je skupni čas potovanja od hotela do hotela – in to v primeru, da gre vse kot po maslu. Po Kekovi oceni preveč za dan pred tekmo, zato izbrana vrsta ne bo potovala v sredo, temveč se bo proti Izraelu odpravila v torek. Tako bo ta dan v Haifi trenirala povsem brez obveznosti, nato pa si bo privoščila sredo brez kakršnihkoli dodatnih naporov. Zgolj obvezen program, torej – tiskovna konferenca, srečanje z mediji in uradni trening na tamkajšnjem stadionu.

PETEK ZARADI BLIŽINE MAKEDONIJE
Potovanje bi tedaj že moralo biti pozabljeno, ritem podoben domači tekmi, pripravljenost in osredotočenost na tako zelo pomemben obračun skrajni. Kek je prepričan, da lahko le na tak način ekipa dočaka srečanje najbolje pripravljena, in glede na specifične razmere prvega gostovanja ima gotovo prav. Uživa pa tudi popolno podporo. Sploh ker se vsi zelo dobro zavedajo, kakšno neprijetnost predstavlja Izrael v vlogi prvega nasprotnika. Na prvi pogled vse prej kot atraktivna je to reprezentanca v vzponu, ki se je lotila zelo ambicioznega projekta in ki v naši kvalifikacijski skupini vidi veliko priložnost za zgodovinski preboj na veliko tekmovanje. V Izraelu že zdaj vlada evforija, čez mesec dni bo seveda še precej bolj izrazita, domača ekipa pa bo na prvi tekmi temu primerno najbolj motivirana. A Kek seveda ne razmišlja le o tej tekmi, enako in iz podobnega razloga ga je skrbel tudi domači debi proti Makedoniji. Za izjemnega strokovnjaka bi bilo preprosto nesprejemljivo, da bi izbrana vrsta igrala tekmo skoraj do polnoči po lokalnem času, še eno uro opravljala vse formalnosti, se dve uri vozila na letališče v Tel Aviv in tri ure letela v Ljubljano. Bil bi petek zgodaj zjutraj, na smrt utrujene igralce pa že v nedeljo čaka Makedonija v Stožicah. Za Keka nesprejemljivo – fantje se bodo naspali, regenerirali in v Slovenijo potovali v petek popoldne. Še vedno naporno, a optimalno. V seštevku pa zgodovinsko, kajti gostovanja od torka do petka ni bilo še nikoli in bo nekaj zelo novega za vse – tudi za nas, ki bomo potovali kot vaše oči in vaša ušesa.

Članki iz rubrike