Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
1 03.09.2018 21:30:02

Ali pred začetkom lige narodov res veste vse o novem tekmovanju? Preverite!

Slovenija in 54 drugih reprezentanc začenjajo Uefino ligo narodov.

Slovenska reprezentanca bo v četrtek v Stožicah začela novoustanovljeno evropsko ligo narodov. Slovenija bo igrala v ligi C ter skupini 3, v kateri so še Bolgarija, Ciper in Norveška. Prav Bolgari bodo tudi prvi tekmec Slovencev, ki pravijo, da bodo tudi v tem tekmovanju poskušali priti na prvo mesto v skupini.

"Cilj v tem tekmovanju pa je prvo mesto v skupini. Ne pravim, da ga bomo osvojili, ampak cilj je takšen. Imamo primerljivo ekipo z vsemi iz naše skupine," poudarja selektor Tomaž Kavčič.

Po svetovni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je najvišje postavljena reprezentanca v skupini, v kateri bo igrala Slovenija, prav njena prva nasprotnica, Bolgarija. Ta je trenutno na 47. mestu, šest mest nižje je Norveška, Slovenija je 55., Ciper pa 87.

Kako bo vse skupaj videti v ligi narodov, je še majhna neznanka, Uefa se je zanjo odločila septembra lani v želji, da zamenja tržno "nepomembne" prijateljske tekme. Dodaten čar tega pa je, da si bodo štiri države tudi prek lige narodov priigrale mesta za evropsko prvenstvo 2020.

V ligi narodov bo sicer igralo vseh 55 članic Uefe. Te bodo igrale v štirih ligah. V ligi A je 12 najvišje rangiranih reprezentanc, v ligi B pa naslednjih 12. V ligi C je 15 ekip, v ligi D pa 16.

Tako so v ligi A štiri skupine s po tremi reprezentancami. V skupini A1 so Nizozemska, Francija in Nemčija, v A2 Islandija, Švica in Belgija, v A3 Poljska, Italija in Portugalska, v A4 pa Hrvaška, Anglija in Španija.

V ligi B so prav tako štiri skupine s po tremi reprezentancami, in sicer v B1 Češka, Ukrajina in Slovaška, v B2 Turčija, Švedska in Rusija, v B3 Severna Irska, BiH in Avstrija, v B4 pa Danska, Irska in Wales.

V ligi C so tri skupine s po štirimi ekipami in ena s tremi: C1 sestavljajo Izrael, Albanija in Škotska, C2 Estonija, Finska, Grčija in Madžarska, C3 Ciper, Bolgarija, Norveška in Slovenija, C4 pa Litva, Črna gora, Srbija in Romunija.

V ligi D pa so štiri skupine s po štirimi reprezentancami. V skupini D1 so Andora, Kazahstan, Latvija in Gruzija, v D2 San Marino, Moldavija, Luksemburg in Belorusija, v D3 Kosovo, Malta, Ferski otoki in Azerbajdžan, v D4 pa Gibraltar, Liechtenstein, Armenija in Makedonija.

Prvi del skupinskega dela tekmovanja bo med reprezentančnimi premori septembra, oktobra in novembra letos. Reprezentance v vsaki skupini bodo igrale tako doma kot v gosteh vsaka z vsako. Zmagovalca lige narodov bo dal mini turnir štirih zmagovalcev skupin lige A s polfinalom in finalom.

Turnir bo junija 2019. Zadnjeuvrščene ekipe iz vsake skupine in lige bodo nazadovale v nižjo ligo (štiri iz A v B, štiri iz B v C in štiri iz C v D), zmagovalke pa bodo napredovale (iz D v C, C v B in B v A).

Ker bo na EP 2020 nastopilo 24 ekip, bodo v tradicionalnih kvalifikacijah na zaključni turnir napredovale prvo- in drugouvrščene ekipe vsake kvalifikacijske skupine. Tu pa pride spet na vrsto liga narodov, saj bo ta dala preostale štiri udeleženke zaključnega turnirja stare celine.

Vsaka od lig v ligi narodov bo dobila eno mesto za preboj na EP. V vsaki ligi bodo štirje zmagovalci skupin igrali polfinale in finale, zmagovalci lig A, B, C in D pa bodo šli na EP.

Vse skupaj se nato malce zaplete. Nekateri med zmagovalci skupin v vsaki ligi si bodo EP zagotovili že v klasičnih kvalifikacijah. Njihovo mesto v "play-offu" lige narodov bo zasedla naslednja najboljša ekipa iz tiste lige.

Če ne bo dovolj nekvalificiranih ekip v določeni ligi - najverjetneje se bo to zgodilo v ligi A -, bodo četverico za mini turnir dopolnili z ekipo ali ekipami iz prve nižje lige.

A ne z ekipo ali ekipami, ki so si v svoji ligi zagotovile "playoff", temveč spet z nekvalificiranimi. Na primer, če bodo ostale le tri nekvalificirane ekipe v ligi A za "playoff", se bo temu pridružila peta ekipa iz lige B, ne pa ena od štirih zmagovalk.

Klasične kvalifikacije za EP 2020 bodo zaradi uvedbe lige narodov strnjene med marec in november 2019 (žreb skupin bo decembra letos v Dublinu), "pla-yoff" lige narodov oziroma dodatne kvalifikacije za EP pa bodo med 26. in 31. marcem 2020.

Značke: nogomet, liga narodov

Članki iz rubrike