Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
4 03.09.2018 20:15:19

BO JOC PEČEČNIK prevzel OLIMPIJO? Ponujamo vam odgovor iz prve roke...

M24.si
Na športnih prireditvah ga ne srečujemo pogosto, a v zadnjih šestih letih smo Jocu Pečečniku v roko vsakič segli na dobrodelnem golf turnirju Anžeta Kopitarja. In Joc, zaljubljenec v šport je odgovoril na vsa vprašnja...

Dolgo je že tega, kar je Joc Pečečnik naznanil, da bo bežigrajski nogometni stadion dobil novo podobo, nogometno igrišče, ki ima zaradi svojega stvarnika Jožeta Plečnika zgodovinsko vrednost, pa bo tako spet zaživelo. A do tega trenutka ni stanje za Bežigradom prav nič drugačno, kot je bilo, ko se je slovenski poslovnež lotil tega projekta. Izgradnja Bežigrajskega športnega parka se namreč ves čas zatika. "V ustaljenem redu delamo naprej. Trenutno pripravljamo nove prometne študije, vse, kar je Arso od nas zahteval. Računamo, da bomo do konca septembra spet gotovi in potem gremo naprej. Ne bomo se predali. Če bo trajalo še 10 let, se bomo pač še 10 let trudili," nam je takoj postregel z odgovorom v trmastem tonu, ki smo ga navsezadnje tudi pričakovali. Kako tudi ne, ko pa je temu projektu namenil že ogromno let in lep kupček denarja.

Največja težava je, da ni težav
Seveda nas je zanimalo, zakaj je tako, kot je. Kje se pojavljajo težave, največje prepreke? "Največja težava je, da težav v resnici ni," je izustil s kislim nasmeškom in nadaljeval: "Tu gre za preprost pingpong med državnimi organi, ki med sabo ne sodelujejo. Drug drugega spodbijajo in zavračajo, tako da kar Arso odobri, ministrstvo za okolje razveljavi, sodišče pa nato spet odobri. In tak pingpong igramo že četrtič." Pečečnik je izpostavil, da se ob vsem tem spreminja zakonodaja, dokumenti zastarajo, zaradi česar morajo vse narediti znova, to pa jih finančno skrajno izčrpava. "Stanje je, kakršno je. Slovenija okoljske zakonodaje nima urejene tako, kot je treba. Če bi vedeli, kaj moramo narediti, da bi dobili gradbeno dovoljenje, bi to naredili že prvi dan, tako pa nekaj poskušamo, potem na to dobimo pripombe in nanje odgovorimo ob pomoči najboljših strokovnjakov, a nam zavrnejo tudi to," nam je Pečečnik opisoval boj z mlini na veter. "Ampak tudi tak boj se da dobiti. Tudi država in ljudje, ki pri tem odkrito nagajajo, imajo samo določeno življenjsko dobo in svoj domet. Prišli bomo do konca," je trdno prepričan Pečečnik.

Olimpija potrebuje več dolgoročnosti


Kakopak se misli o klubu, ki je nekoč domoval za Bežigradom, nismo mogli izogniti. Ne nazadnje so mediji Pečečnika javnosti pred kratkim predstavljali kot enega morebitnih prihodnjih lastnikov Olimpije. S tem klubom se je pred časom že spogledoval in nanj še vedno gleda kot na posebno institucijo, ki je zasidrana v srca ljubljanskih navijačev in okolice, toda … "Problem je včasih v tem, da je po eni strani zelo zasidrana, po drugi pa ji, ko je treba finančno in organizacijsko pomagati, večina ljudi obrne hrbet," je začel razlagati in se nato dotaknil trenutnega vodstva zeleno-belih nogometašev. "Gospod Mandarić je predsednik, entuziast, ki ima v nogometu dolgo brado, in to vsekakor uspešno, sam pa ta trenutek ne vidim nobene možnosti, da bi se z Olimpijo karkoli šel. S klubom nimam stikov in ne vem, kaj bi se moralo zgoditi, da bi sploh začel razmišljati o tem," je dal jasno vedeti in nadaljeval: "Je pa tako, da je Olimpija, tako kot vsak nogometni klub, veliko finančno breme; če nimaš podpore državnih organov in okolice, moraš to financirati sam in ta trenutek Olimpija prihaja v obdobje, ko bo potrebovala še več sredstev, rezultati pa vzbujajo mešane občutke. Nogomet je res čudežna igra. Včasih, ko misliš, da si vse postavil najbolje, kot si lahko, pride do točke, ko preprosto ne gre in ne gre. Sam sem to velikokrat izkusil. Imel sem ekipo, ki je bila po imenih za slovenski prostor dobra na kvadrat, pa nismo nikoli osvojili državnega prvenstva. Po drugi strani pa je treba tim voditi organizacijsko in psihološko. Če Olimpija kaj potrebuje, je to po mojem mnenju malo več dolgoročnosti in stabilnosti, kar zadeva kadrovanje. Mislim, da je Mandarić zdaj s tem, kar ima, zadovoljen in da bo tako pustil."
V zmajevo gnezdo zdaj torej ne namerava drezati, kaj pa v prihodnosti? Bodo ta vrata ostala odprta? "Vrat nikoli ne zapiram. Pred Interblockom sem si v Olimpijo zelo želel, a takrat ni bilo nikogar, ki bi v tistem trenutku peščici ljudi, ki so izrabljali to ime in so v bistvu šli proti meni, rekel ne. Tako sem se umaknil. Z Interblockom sem zaključil, za prihodnost pa je možno marsikaj. Vsa vrata ostajajo odprta, vendar pa mora biti v zraku ljubezen in izpolnjeni vsi pogoji, da bi se o čem takem sploh začeli pogovarjati," se je v prihodnost ozrl uspešen slovenski poslovnež, ki bo sklenil tudi zgodovinsko pogodbo z najboljšim hokejskim tekmovanjem na svetu, ligo NHL.

Ne čeku za 100 milijonov dolarjev
Kaj pa najboljša ameriška nogometna liga MLS? Tudi nogomet onstran velike luže je klical njegovo ime, tudi temu se je bil pripravljen posvetiti, pa se je na koncu raje odločil za domovino. "Preden smo začeli vlagati v stadione, smo imeli na mizi licenco MLS. To je organiziral Jaka Lucu in nekega dne v Londonu sva bila pred odločitvijo, ali podpišemo licenco MLS in začnemo delati v New Orleansu ali pa se lotimo projekta Bežigrad in Interblock. Takrat sva imela na dlani veliko boljše pogoje v ZDA, tisto okolje nam je ponujalo ček vreden 100 milijonov dolarjev za izgradnjo stadiona, tam je bila že ustanovljena mladinska akademija. A nekako je prevladala patriotska nota in rekli smo, da bomo raje malo bolj skromno, a dolgoročno, delali v Sloveniji. Ali je bila to napaka ali ne, ne vem. Dejstvo pa je, da mi niti za en dan, ki sem ga preživel v Sloveniji, pri Interblocku, ni žal," je še zaključil Joc Pečečnik.

Članki iz rubrike