Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 13.06.2018 14:15:43

Po vročem Katarju bo svetovno prvenstvo na sporedu v Severni Ameriki

Reuters
ZDA, Kanada in Mehika bodo gostile nogometno svetovno prvenstvo leta 2026, je danes na zasedanju v Moskvi odločila kongres Mednarodne nogometne zveze (Fifa). V odločilnem glasovanju je skupna severnoameriška kandidatura prejela več glasov kot kandidatura edinega protikandidata Maroka - izid je bil 134:65.

Prvenstvo 2026 je prvo, o katerem so na glasovanje odločale vse članice Fife, gre za spremembo, uvedeno po številnih korupcijskih škandalih, ki so Fifo zaznamovali pri prejšnjih izborih gostiteljev. Obenem je to prvo SP, na katerem bo nastopilo kar 48 držav ter prvo v ZDA, ki bodo gostile večje število tekme, po letu 1994.

Mehika je SP že gostila leta 1970 in 1986, Kanada pa še nikoli. Maroko na drugi strani se je že petič neuspešno potegoval za organizacijo SP in prvenstvo 2010 v Južnoafriški republiki ostaja zaenkrat edino na afriškem kontinentu.


NA SP 2026 bodo reprezentance odigrale kar 80 namesto dozdajšnjih 64 tekem. 48 ekip bo razdeljenih v 16 predtekmovalnih skupin s po tremi reprezentancami, 32 ekip pa bo napredovalo v drugi del na izpadanje.

Kot rečeno bodo ZDA gostile največ tekem, kar 60, Mehika in Kanada pa po 10. Na dan odprtja bodo tekme na sporedu v vseh treh državah gostiteljicah, prizorišče finala pa še ni določen, a morebitni kandidati so Dallas, Los Angeles in New York.

Letošnje SP se jutri začenja v Rusiji, čez štiri leta pa bo najboljše izbrane vrste na svetu gostil Katar.

Značke: nogomet, sp

Članki iz rubrike