GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

nu
nu
0 01.12.2017 18:14:51

RUSI in DOPING so nedeokončana zgodba. Kako lahko to vpliva na nogometno svetovno prvenstvo? Se obetajo težave?

Reuters
Znane so skzpine sverovnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Rusiji.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v Moskvi izžrebala skupine za svetovno prvenstvo 2018, ki ga bo gostila Rusija. Svetovni prvaki Nemci bodo igrali v skupini F skupaj z Mehiko, Švedsko in Južno Korejo. "Skupina je zelo zanimiva. Naš cilj je, da v njej postavimo temelje za ubranitev naslova," je po žrebu dejal nemški selektor Joachim Löw.

V skupini A bodo igrali Rusija, Urugvaj, Egipt in Savdska Arabija, uvodno tekmo bosta 14. junija 2018 na stadionu Lužniki v Moskvi odigrali Rusija in Savdska Arabija, v skupini B Portugalska, Španija, Iran in Maroko, v skupini C Francija, Peru, Danska in Avstralija, v skupini D Argentina, Hrvaška, Islandija in Nigerija, v skupini E Brazilija, Švica, Kostarika in Srbija, v skupini G Belgija, Anglija, Tunizija in Panama, v skupini H pa Poljska, Kolumbija, Senegal in Japonska.

Na žrebu je spregovoril tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je poudaril, da ima Rusija zelo rada nogomet. "Naša država se veseli prvenstva in ga načrtuje izvesti na najvišji ravni. Prepričan sem, da bo SP velik faktor k razvoju športa v ruskih regijah in po svetu."

Še pred žrebom pa je predsednik Fife Gianni Infantino zanikal, da bi bil doping težava, pa čeprav Rusiji grozi prepoved nastopanja na zimskih olimpijskih igrah 2018 prav zaradi dopinških prekrškov. Infantino trdi, da je dopinških testov v nogometu dovolj, da lahko pokažejo, da je nogomet večinoma "čist": "Mislim, da ni prav veliko mednarodnih športnih organizacij, ki opravijo toliko protidopinških testov kot nogometna. Če bi imeli resne težave z dopingom v nogometu, potem bi to že zdavnaj prišlo na dan, pa naj si bo v Rusiji ali kjerkoli drugje."

Žreb je vodil nekdanji angleški zvezdnik Gary Lineker, nekdaj tudi nogometaš Barcelone in veliki oboževalec argentinskega virtuoza Lionela Messija, skupaj z rusko športno novinarko Marijo Komandno. Fifa je Linekerju zaupala osrednjo vlogo na žrebu, čeprav je eden najglasnejših kritikov Fife v povezavi s podkupovalno afero in dodelitvijo mundiala 2022 Katarju. Na pomoč jima je priskočilo še osem pomočnikov, med katerimi je eden od njih nekdanji sovjetski reprezentant, 91-letni Nikita Simonjan. Poleg njega bodo pri žrebu sodelovali še eden najboljših nogometašev vseh časov, Argentinec Diego Maradona, Francoz Laurent Blanc, Anglež Gordon Banks, Brazilec Cafu, Italijan Fabio Cannavaro in Španec Carles Puyol ter Urugvajec Diego Forlan. Maradona, Blanc, Banks, Cafu, Cannavaro in Puyol so s svojimi reprezentancami osvojili naslove svetovnega prvaka.

Nekdanji nemški reprezentant Miroslav Klose, svetovni prvak iz leta 2014 in najboljši strelec SP vseh časov, je na prizorišče žreba v Kremlju prinesel lovoriko, ki jo bodo dobili zmagovalci. Svetovno prvenstvo bo med 14. junijem in 15. julijem prihodnje leto.

Skupina A: Rusija, Urugvaj, Egipt, Savdska Arabija.

Skupina B: Portugalska, Španija, Iran, Maroko.

Skupina C: Francija, Peru, Danska, Avstralija.

Skupina D: Argentina, Hrvaška, Islandija, Nigerija.

Skupina E: Brazilija, Švica, Kostarika, Srbija.

Skupina F: Nemčija, Mehika, Švedska, Južna Koreja.

Skupina G: Belgija, Anglija, Tunizija, Panama.

Skupina H: Poljska, Kolumbija, Senegal, Japonska.

Članki iz rubrike