Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
29.06.2016 21:11:23
Deli članek:

Med priprtimi hrvaškimi navijači tudi profesionalni športnik

vszi

Euro v Franciji so med drugim zaznamovali številni incidenti navijačev. Med temi je bil tudi tisti v Saint-Etiennu, v katerem so v medsebojnem dvoboju s Češko sodelovali privrženci hrvaške izbrane vrste.

Trenutno poteka preiskava zoper 14 oseb, od katerih so bile proti trinajstim spisane kazenske prijave, deset pa so jih že aretirali.

Po poročanju hrvaških medijev je med temi tudi profesionalni športnik, navajajo, da gre za vaterpolista, ki je v preteklosti nastopal za mlajše hrvaške selekcije, s katerimi je na evropskem prvenstvu leta 2009 osvojil bron in leto pozneje na svetovnem še zlato. Prav tako je bil tudi na širšem seznamu članske reprezentance. Njegovo ime je Jerko Marinić Kragić, ki se s še štirimi osumljenci trenutno nahaja v priporu v Splitu.

Petindvajsetletni Marinić Kragić je velik navijač Hajduka in je član italijanskega vaterpolskega kluba Posillipo, kamor je pred lansko sezono prišel iz splitskega Mornarja. Za slednjega je za prvo ekipo zaigral že pri šestnajstih. Pred dvema letoma je bil blizu prestopa v zagrebško Mladost, ki pa je nato padel v vodo.

Marinić Kragić obtožbe sicer zanika, saj pravi, da ni sodeloval v neredih, niti jih je spodbujal. Rekel je, da se je zgodilo ravno nasprotno, on je bil tisti, ki se je branil in skušal umiriti izgrednike.

Ob njem je priprt še nekdanji košarkar, v tem primeru gre za 27-letnega Aleksandra Hina, ki prihaja iz Osijeka. "Obstaja utemeljen sum, da se je 27-letnik pridružil večjemu številu oseb, ki so na igrišče vrgle večje število bakel in drugo pirotehniko. Potem so še fizično napadli druge navijače ter s tem ogrozili javni red in spodbudili ostale k neredom in nasilju," je v sporočilu zapisalo okrajno sodišče v Osijeku.

Hin se je policiji predal sam, podobno kot Marinić Kragić tudi on v preteklosti nikoli ni prišel v navzkriž z zakonom in nima policijske kartoteke. Priprt pa je zato, da ne bi mogel vplivati na dva očividca, sicer someščana, ki ju še niso ujeli. "Pritožili se bomo. Moj klient je športnik, nikoli ni bil kaznovan, je redno zapolen, pomaga invalidom in ni član nobene navijaške skupine. Kriv je samo tega, da je bil na tisti tribuni," je povedal Hinov odvetnik.

"Naši fantje so šli proti tistim, ki so povzročili nerede, ker je eden izmed Osiječanov nosil črno kapuco, jih je napadla ekipa iz Livna in so brez vzroka nastradali," je hrvaškim medijem povedal eden izmed navijačev iz Osijeka.

Podrobna preiskava bo pokazala, kaj se je v resnici dogajalo na stadionu v Saint-Etiennu.