Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
29.06.2016 15:47:54
Deli članek:

Navijači BiH so (ironično) pozdravili svoje nogometaše, oziroma manekene

Evropsko prvenstvo v Franciji se je počasi že prevesilo v zaključno fazo, v igri za prestižno lovoriko je ostalo samo še osem ekip.

Med njimi seveda ni reprezentance Bosne in Hercegovine, saj se ta sploh ni uvrstila na Euro 2016. V kvalifikacijski skupini B je osvojila tretje mesto, za Belgijo in Walesom, nato pa je v dodatnih kvalifikacijah izgubila z Irsko.

Če je nogometna Evropa na njih pozabila, pa to ne velja za zveste bosansko-hercegovske navijače, ki so znani pod imenom BH Fanaticos. Ti še zdaleč niso pozabili na svoje ljubljence. Še več, danes so jih na svoji spletni strani prek odprtega pisma celo pozdravili. Vendar pa fantje, ki igrajo za državno reprezentanco, tega pisma zagotovo niso (bili) veseli. Najbolje je, da si ga preberete kar v celoti, in videli boste, zakaj.

Pozdravljeni prijatelji.

Samo da se oglasimo, da nam ne bi pozneje rekli, da smo pozabili na vas in ne mislimo na vas. Nismo in nikoli ne bomo. Nikakor.

Ali je tudi pri vas vroče? Se da živeti v teh temperaturah in vročini na mediteranskih in jadranskih plažah?
Ali mogoče vsaj malo spremljate, tako iz sence, evropsko prvenstvo v Franciji? Ali spremljate, vas grize vest, da bi lahko tudi mi bili tam, med najboljšimi, med izbranimi. Da bi zaplapolala naša zastava, da bi zaigrala naša himna, da bi se s tribun slišala naša pesem? Ali vam je vseeno?

Ali včasih pogledate, se vam pogled ustavi na tem, kako se igralci borijo na igrišču, za vsako žogo, za vsak centimeter igrišča, od prve do stodvajsete minute?
Če vam povemo po pravici, mi spremljamo, gledamo in se čudimo. Čudimo se, ker je nam vse to neznano, nam je to tuje, nestvarno. Verjetno nismo navajeni gledati nekaj takega in takšne scene, ali pa smo se samo odvadili vsega, pa na to gledamo kot da je čudno. Ampak nekako najbolj čudno v vsem je, ko igralci po koncu tekme proslavljajo z navijači, supaj pojejo pesmi, so skupaj žalostni in skupaj jokajo.

Dragi bog, ali tudi to obstaja, ali je mogoče, da igralci slavijo skupaj z navijači, pridejo do njihove tribune in eni drugim padejo v objem. Mi smo se navadili, da vi, naše zvezde, po koncu tekme s sredine igrišča pomahate in se hitro odpravite v slačilnico. Nekateri celo nimajo moči niti za to in po zadnjem sodnikovem žvižgu takoj izginejo.

Verjetno imajo občutljivo kožo in odhitijo pod prho.

Ne nas narobe razumeti, mi smo razumni in tolerantni ljudje, vemo, da ste po težki tekmi utrujeni, da ste 'dali' zadnji atom moči iz sebe in vam je tistih 50 metrov, ki vas ločijo od nas, daleč.
Vemo in razumemo, da se vam ni treba izpostavljati nepotrebnim naporom, ker ste vseeno vi profesionalci in morate varčevati z močmi za naslednje tekme.
Vemo in razumemo, da morate poslušati vaše generale in deltai tako, kot oni zahtevajo od vsa, tako kot moramo mi poslušati svoje vodje in delamo, kar nam rečejo.
Vemo in razumemo. VSE.
Spomnite se, kdaj ste se zadnjič zahvalili vašim zvestim gledalcem, ki vas kot senca spremljajo od Portugalske, prek Izraela do Litve, Irske in Walesa.

Prijatelji, bodite pozdravljeni, maksimalno uživajte v lepotah Sredozemlja in Jadrana. Uživajte in počivajte, ker gre v življenju vse po zaslugah.
Medtem ko ostali igrajo na evropskem prvenstvu in se utrujajo, se vi odpočijte. Zasluženo se odpočijte.
Uživajte in se zadržujte v senci, ognite se soncu, ker bi se lahko - bog ne daj - oznojili. Na to pa niste navajeni.

Vidimo se kmalu. Vi še naprej igrajte posamično za svoj užitek, mi bomo pa še naprej navijali za Bosno in Hercegovino.

Pozdrav, manekeni