Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
14.10.2015 19:33:09
Deli članek:

Sebastjan Cimerotič: Neuvrstitev na Euro bi bila neuspeh

Grega Wernig

Tako kot zmeraj je bil tudi tokrat prulski dribler popolnoma iskren.

Ko smo ga poklicali in povprašali za mnenje o tem, kako se je slovenska izbrana vrsta odrezala v skupinskem delu kvalifikacij za evropsko prvenstvo, je bilo v njegovem glasu sicer zaznati nekaj grenkobe, a ostal je miren. Poudarjal je, da še ni čas za kritike, da je treba stopiti na žogo in podpreti reprezentante, po novembrskih tekmah v dodatnih kvalifikacijah pa si bo treba naliti čistega vina.

"Tudi jaz sem bil na petkovi tekmi z Litvo. Po takšnem dvoboju, pa tudi tistem s San Marinom, je najlažje kritizirati. Nisem takšen človek, čeprav priznam, da tudi sam s predstavo nisem bil zadovoljen. Mučili smo se, a vseeno še naprej trdim, da imamo odlično reprezentanco. Je pa treba vedeti, da vse reprezentance napredujejo, težko je danes komurkoli zabiti po štiri ali pet golov," je začel pogovor nekdaj odlični napadalec.

Čeprav je tudi Cimerotič uporabil tisto Katančevo floskulo, da danes vsi igrajo nogomet, pa je bil od slovenskega selektorja vseeno veliko bolj kritičen. "Imamo fantastične nogometaše v napadu. Moje mnenje je, da bi morali igrati z dvema napadalcema, še posebej na takšni tekmi, kot je bila z Litvo. Takrat bi bolj do izraza prišli vsi, tudi Josip Iličić, ki je sposoben poteze, s katero preseneti vse tekmece, pa tudi celotno občinstvo. On je tisti, okrog katerega bi se morala vrteti igra reprezentance," meni popularni Cime, ki je prepričan, da Katanec Iličića uporablja na napačen način: "Poznam ga zelo dobro, Jojo je pač tip nogometaša, ki nima takšne kapacitete pljuč, da bi se lahko razdajal v obrambi. Toda ima enkratno levico in ne sme se ga preveč gnati v obrambi. Tudi v 90. minuti je potrebna svežina. Pri Srečku pa je žal tako, da nihče ne sme počivati v fazi obrambe."

TA GENERACIJA JE BOLJ OBČUTLJIVA, RAZVAJENA 
Da v odnosu med Katancem in njegovimi varovanci ni vse v najlepšem redu, je jasno že dolgo. Sicer poskušajo tako reprezentanti kot selektor vse skupaj skriti, vendar je na vsakem koraku, v vsaki sekundi vidno, da prave kemije med njimi ni. Kdo ve, morda Katancu s svojimi metodami preprosto ne uspe motivirati nove generacije, morda bi se moral Srečko, če bi želel biti uspešen, spremeniti, kar pa se zdi misija nemogoče.

"Nova generacija je bolj občutljiva, razvajena. Mi nismo imeli vsega tega, kar imajo zdaj na voljo nogometaši. Vseeno pa ne vem, ali stvari, ki jih Srečko kdaj izreče v afektu, na reprezentante vplivajo negativno. Verjetno je to odvisno od človeka do človeka. Mene kakšna kritika ni nikdar potrla, še več, velikokrat mi je dala dodatno motivacijo," meni Cimerotič, ki je pokomentiral tudi vedno glasnejše kritike javnosti: "Kot sem dejal, najlažje je kritizirati. Treba je stopiti na žogo, počakati na dodatne kvalifikacije. Potem bomo potegnili črto. Razumem pa odziv javnosti strinjam se, da bi morali nekatere tekme odigrati bolje. Že tisto z Anglijo v Stožicah. Imeli smo 2:2, potem pa … Mene sta sicer najbolj zmotili dve tekmi, tista prva z Estonijo, na kateri smo izgubili z 0:1, in tista v Baslu, ko smo zapravili vodstvo z 2:0 v zadnjih desetih minutah."

BILI SMO ZARES BLIZU
Ni malo tistih, ki menijo, da je imela Slovenija zgodovinsko priložnost, da si v precej skromni skupini zagotovi drugo mesto v skupini in neposredno uvrstitev na Euro, še posebej ker Estonci, Litovci in Sanmarinci niso nič posebnega, na dvobojih s favoriziranimi Švicarji in Angleži pa so Slovenci imeli priložnost, da iztržijo precej več kot samo tri točke.

"Uh, bili smo zares blizu. Že če bi samo Švicarje premagali v Baslu in Estonce v Talinu, bi to zadostovalo, vemo pa, da smo imeli tudi na obeh tekmah z Anglijo vodstvo … Javnost si je vsekakor zaradi tega želela več. Vsi smo si želeli več. Glede na scenarije v naši skupini bi morali že biti na Euru, zato bo morebitna neuvrstitev neuspeh," je iskren Cimerotič, ki ni želel razkriti, ali bi se bilo po njegovem mnenju ob morebitnem neuspehu treba zahvaliti Katancu – to odločitev je prepustil vodstvu nogometne zveze –, je pa za konec razkril pričakovanja pred dodatnimi kvalifikacijami: "Javnost mora verjeti v te fante. Vsi si želimo, da bi ljudstvo dihalo z njimi. Vsekakor Slovenijo v dodatnih kvalifikacijah čaka izjemno težko delo, vsi štirje morebitni nasprotniki bodo zelo močni, to je jasno. A vseeno si želim, da bi nam uspelo. Zmeraj, ko smo prišli v playoff, so nas vsi odpisali, vemo pa, kako se je trikrat razpletlo. Upam, da bo scenarij tudi tokrat takšen. Idealno bi bilo, če bi nas kakšna reprezentanca malce podcenjevala. To bi nam ob dejstvu, da proti močnejšim reprezentancam igramo lažje, ker lahko izkoriščamo svojo dobro igro ob protinapadih, lahko prineslo tudi uvrstitev v Francijo. Toda kot poudarjam, zares bo težko."