Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
21.08.2015 20:44:30
Deli članek:

Hrvaška zveza kaznovala navijače

Reuters

Hrvaška nogometna zveza se je odločila za nevsakdanji ukrep.

Domače navijače izbrane vrste je začasno uvrstila med nezaželene obiskovalce reprezentančnih akcij. Do konca kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu zveza ne bo s sabo vabila navijačev, prav tako ne bo poskrbela za rezervacijo navijaških tribun na stadionih v gosteh.

Disciplinska komisija Evropske nogometne zveze Uefa je julija Hrvaško kaznovala z odvzemom točke v kvalifikacijah za Euro 2016, s plačilom globe v višini 100.000 evrov, poleg tega bodo dve tekmi morali odigrati pred praznimi tribunami. Vzrok je rasistično obnašanje oziroma kljukasti križ na zelenici splitskega Poljuda med tekmo Hrvaška - Italija, ki je bila na sporedu 12. junija.

Ker je Hrvaški zaradi nešportnih in rasističnih provokacij pripadnikov hrvaških navijaških skupin celo grozila izključitev iz mednarodnih tekmovanj pod okriljem Uefa, so se v Hrvaški nogometni zvezi odločili za skrajen ukrep ter na preostale kvalifikacijske tekme, ki jih bodo "vatreni" odigrali v gosteh v Azerbajdžanu, na Norveškem, in za konec še na Malti ne bodo vabili navijačev. Tako se bodo izognili možnim novim rasističnim navijaškim provokacijam, ki bi lahko bile povod za izključitev Hrvaške z evropskega prvenstva.

"Hrvaška nogometna zveza želi narediti prav vse, da bi se izognila najbolj črnemu scenariju. Po temeljiti proučitvi vseh možnosti in pogovoru s predstavniki varnostnih služb o možnih varnostnih tveganjih, smo se na HNS odločili, da do konca kvalifikacij za Euro 2016 na tekme v gosteh ne bomo peljali navijačev," so sporočili na uradni spletni strani zveze.

"Zavedamo se, da gre za zelo težko odločitev, ki bo prizadela tudi navijače, ki imajo resnično radi reprezentanco. Vendar pa smo v boju proti huliganstvu prisiljeni žrtvovati podporo nekaj sto navijačev na gostovanjih za srečo, zadovoljstvo in ponos milijonov navijačev reprezentance, ki bodo prihodnje poletje dihali z ognjenimi na Euru," je še zapisano v sporočilu.

"Ne moremo dovoliti, da peščica huliganov, za katere niti hrvaška reprezentanca ni svetinja, izniči prizadevanja ognjenih in selektorja Nike Kovača ter s tem prepreči invazijo pravih hrvaških navijačev v Francijo," so še zapisali.