Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
13.06.2015 20:05:09
Deli članek:

Valter Birsa: Angliji se lahko postavimo po robu

Nikola Miljković

Za reprezentanco je odigral že 72 tekem, zraven je bil pri številnih odmevnih zmagah, toda Anglije mu še ni uspelo spraviti na kolena. Valter Birsa ima nekaj grenkih spominov na tokratnega nasprotnika slovenske nogometne reprezentance, ne glede na to pa je pred snidenjem v Stožicah optimistično razpoložen in verjame, da je zdaj vendarle napočil pravi trenutek za to, da nekdanji svetovni prvak položi orožje.

"Zavedamo se, v katerih fazah igre smo na prvi tekmi v Londonu delali napake. Morda smo zadnjo tekmo na Wembleyju odigrali celo najslabše izmed vseh, ki smo jih odigrali v Angliji. Ni nam uspelo dobro zadrževati žoge. Tokrat se doma ne bomo samo branili, temveč bomo poskušali tudi napadati. In če nam uspe zadržati žogo v svoji posesti, lahko tudi Angležem povzročimo določene probleme. Toda Angleži imajo v svojih vrstah kar nekaj nogometašev, ki lahko sami odločijo tekmo; tega se še kako zavedamo, zato nismo naivni. Vseeno upam in verjamem, da se jih bomo lotili na pravi način," upa Primorec in dodal: "Pomembno je, da smo se iz tekme v Londonu nekaj naučili. Če bomo iz tega povlekli pozitivne stvari, bo to za nas ogromen plus. Ne glede na vse mislim, da se lahko Angliji postavimo po robu."

Grega Wernig

Birsa in soigralci bodo imeli tokrat tudi glasno podporo s tribun, stadion v Stožicah bo pokal po šivih. Na domačih tekmah reprezentanca že dolgo ni imela toliko gledalcev, kot jih bo imela tokrat, in to bi seveda lahko bila voda na njen mlin. "V nogometu se lahko motiviraš z vsem. Mi smo navajeni igrati pred polnimi tribunami, ko igraš pred svojimi navijači, pa je vse skupaj še veliko lepše. Toda dejstvo je, da je igranje nogometa za nas služba, in ne glede na to, ali so tribune polne ali prazne, moramo dati vse od sebe. Seveda pa je lepše igrati pred polnimi tribunami," priznava Birsa.

Nikola Miljković

Za primorskim vezistom je uspešna klubska sezona. S Chievom je ostal med elito, za nameček je še veliko igral in bil eden koristnejših igralcev kluba iz Verone. "Sezona je bila pozitivna, predvsem zato, ker sem iskal kontinuiteto iger in jo v letošnji sezoni tudi dobil. Odigral sem veliko tekem, edino, kar manjka, so zadetki. Ampak na splošno je bilo vse v redu. Sezona je minila brez poškodb, odigral sem skoraj vse tekme, več kot 30, in to je pomembno za naprej, za naslednjo sezono," zadovoljstva ne skriva 28-letnik.

Profimedia

Pogodbeno je še vedno vezan na Milan, torej se poraja vprašanje, ali se bo morda vrnil na San Siro in tam tudi ostal. "To niso vprašanja zame, temveč za mojega agenta. Iščemo rešitev. Kaj bo, bo pokazal čas," je v negotovosti Birsa, ki je sicer prestolnico Lombardije ohranil v lepem spominu: "Meni je bilo takrat super. Iz položaja, za katerega si nihče ni mislil, da bom v njem lahko igral v Milanu, sem prišel v položaj, v katerem sem bil standarden igralec rdeče-črnih. Na neki točki se je vse skupaj sicer malce spremenilo, ker sem bil takrat, ko so menjali trenerja, poškodovan in morda je prav ta poškodba vse skupaj zavrla. Toda iz vsake izkušnje se nekaj naučiš in jaz sem se veliko naučil v času, ko sem bil poškodovan. Mislim, da mi je ta izkušnja pomagala, da sem letošnjo sezono odigral brez poškodb. Vedel sem namreč, kako se je treba regenerirati in kaj zahteva telo."