Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
09.06.2015 11:15:03
Deli članek:

Odstranjeni vsi moteči dejavniki

Drago Wernig - TAKA

Če je bila v dneh takoj po zboru reprezentanca zaradi takšnih in drugačnih razlogov še nekoliko potisnjenI v ozadje, se bo zdaj vsa medijska pozornost dokončno povsem preusmerila v Srečka Katanca in njegove varovance, ki odštevajo dneve do izjemno pomembne tekme z Anglijo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016.

Da so bili reprezentanti, ki so se po prostem vikendu včeraj spet zbrali na Brdu pri Kranju, malce potisnjeno na stran, ni bil kriv le Katančev znanec oziroma menda celo prijatelj Ranko Stojić, ki se je predstavil v vlogi generalnega direktorja Olimpije.

www.alesfevzer.com

Ni bila kriva le Gorica, ki se je borila za obstanek v prvi ligi, in tudi finale lige prvakov ni bil edini razlog za to. Vse je sicer prispevalo svoj delež, a to velja tudi za dejstvo, da so se Katanec in njegovi izbranci zbrali že sredi preteklega tedna. Torej slaba dva tedna pred obračunom z Anglijo. In čeprav je slednji res pomemben ter hkrati drži, da bo v Sloveniji gostovala ena najbolj uglednih reprezentanc na tem planetu, pa vendarle živimo v svetu, v katerem se dogaja tako veliko, da je težko vse potisniti ob stran zaradi dogodka, ki je tako oddaljen.

www.alesfevzer.com

No, ampak zdaj so bili vsi "moteči" dejavniki odstranjeni in v dneh, ki prihajajo, se bo govorilo le še o tekmi, ki se bo v nedeljo v Stožicah začela ob 18. uri. Največji stadion v državi bo razprodan, od včeraj dalje dokončno ni več bojazni, da ne bi bilo tako. Peščica vstopnic je sicer še na voljo, ampak do tekme bodo pošle tako ali drugače. Od tega so jih 400 "razgrabili" člani navijaške skupine Green Dragons, ki bodo prvič v tem letu spet zasedli "svoje" mesto v Stožicah. Tam jih na tekmah z Olimpijo dolgo ni bilo zaradi spora z Izetom Rastoderjem; zdaj bodo priskočili na pomoč slovenski reprezentanci in vodili navijanje, v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije pripravljajo tudi zanimivo koreografijo. Glede na to, da bo na obračunu tudi nemalo gostov iz Anglije, bo organizirana navijaška podpora s tribun za Slovenijo še toliko pomembnejša.

www.alesfevzer.com

ŽE PREVERJENI RECEPTI
Medtem ko se navijači po svoje pripravljajo na šesto tekmo slovenske izbrane vrste v kvalifikacijah za Euro 2016, Katanec bržčas sledi že ustaljenim tirnicam. Na splošno kaj prida razlogov za popolno revolucijo nima. In zdi se, da bo tudi glede začetne enajsterice ter jasno taktične postavitve zaupal že preverjenim receptom. No, na zadnji kvalifikacijski tekmi s San Marinom je Katanec zaradi (ne)kvalitete nasprotnika nekoliko stopil iz svojih okvirjev in obračun začel z enim defenzivnim vezistom ter praktično dvema napadalcema.

www.alesfevzer.com

Toda San Marino in Anglija sta kakopak neprimerljiva, zato bi bilo utopično pričakovati, da bi se Katanec kljub pričakovani uspešnosti malo tveganega eksperimenta odločil za njegovo ponovitev. Izkušnje nas učijo, da je precej bližje vrnitev h Katančevemu primarnemu sistemu 4-2-3-1. Ta je bil v uporabi tudi na Wembleyju, kjer je Slovenija prvi kvalifikacijski obračun z Anglijo začela v naslednji postavi: v golu je bil Samir Handanović, v obrambi Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Branko Ilić in Andraž Struna, na položaju defenzivnih vezistov Aleš Mertelj in Jasmin Kurtić, v sredini vezne linije Kevin Kampl, na krilih Valter Birsa in Andraž Kirm ter v napadu Milivoje Novaković. Vsi za nastop kandidirajo tudi tokrat, ko pa gre vendarle pričakovati vsaj kakšno spremembo.

www.alesfevzer.com

Ne nazadnje lahko Katanec zdaj računa na Josipa Iličića, ki je bil tedaj v "samoizgnanstvu", po poškodbi se je vrnil Bojan Jokić, dolgo časa nedotakljivi Novakovićev status pa je s 27 zadetki v dresu Rapida še kako ogrozil Robert Berić. Omenjena trojica bržčas tvori udarne misli, ki v teh dneh švigajo skozi Katančevo glavo. Predvsem glede Iličića dvomov ne bi smelo biti: je v izjemni formi, hkrati je, ko sta s selektorjem zakopala bojno sekiro, končno le začutil, da se mu reprezentančni dres prilega kot ulit. Ampak koga bo zamenjal v udarni enajsterici, če se bo Katanec odločil za sistem 4-2-3-1? Morda Valterja Birso na desnem krilu? Zdi se najbolj verjetna možnost. Tudi Jokić bo bržčas izrinil Struno na klop, vendarle je Gorenjec naravni levi bok, Primorec pa je desničar in je na drugi strani obrambe igral bolj po sili razmer.

www.alesfevzer.com

Še najmanj možnosti (če se lahko tako izrazimo) za preboj v udarno enajsterico ima Berić. Ne, ker bi na poti od Dunaja do Slovenije izgubil odlično formo, bolj zaradi vere, ki jo ima Katanec v Novakovića. In ki je, roko na srce, razumljiva. Ne nazadnje je 36-letnik na petih tekmah v skupini E zabil štiri gole, s čimer si deli tretje mesto najučinkovitejših strelcev v celotnih kvalifikacijah. Da o tem, kako je kljub letom kot po pravilu na pravzaprav vsaki tekmi med najbolj aktivnimi slovenskimi reprezentanti, niti ne začnemo razpredati.
Morda so to edine Katančeve dileme, morda so prisotne še kakšne, zagotovo pa ima še kar nekaj časa, da najde odgovore na vse nedorečene misli. Reprezentanti, ki so se po prostem vikendu včeraj zbrali v času kosila, bodo do tekme predvidoma trenirali še kar osemkrat. V glavnem bodo nogometaši vadili v Kranju in Lescah, v četrtek pa bodo ob 17.30 preizkusili tudi zelenico v Stožicah.

www.alesfevzer.com