Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
26.08.2024 21:20:51
Deli članek:

V Ljudskem vrtu spomin na zlato ero: Pozdravili junake druge uvrstitve v ligo prvakov, kaj pa prva?

Grega Wernig

Pod Kalvarijo so pozdravili del ekipe, ki je pred desetimi leti v Glasgowu utišala 57.000 domačih navijačev.

V nedeljo je preteklo natanko četrt stoletja od prve uvrstitve Maribora v elitno ligo prvakov, v ponedeljek pa desetletje od druge. Bilo je 25. avgusta 1999, ko je v Ljudskem vrtu prvi gol Lyonu zabil Ante Šimundža, delo pa je z drugim dokončal Stipe Balajić. In bilo je 26. avgusta 2014, ko je Maribor na Celtic Parku v Glasgowu utišal 57.000 domačih navijačev. Pod zmagoviti zadetek se je, jasno, podpisal Marcos Tavares, monaški ples kroglic pa je vijoličastim nekaj dni kasneje prinesel lizbonski Sporting, Schalke in londonski Chelsea pod taktirko Joseja Mourinha.

Pred večnim derbijem so se pod Kalvarijo spominjali zlate ere, v kateri so mešali štrene tudi takšnim velikanom. Mariborski klub je avtorje pravljice iz sezone 2014/15 najprej povabil na kosilo, nato še na ogled prvega večnega derbija v letošnji sezoni. Marcos Tavares, Amir Dervišević, Mitja Viler, Agim Ibraimi, Damjan Bohar, Aleksandar Rajčević, Jasmin Handanović, Aleš Mejač, Arghus, Jean-Phillippe Mendy, Sintaye Sallalich, Dudu Bilton, Nusmir Fajić ...

Grega Wernig

Čeprav je manjkalo nekaj pomembnih akterjev (Luka Zahović, Petar Stojanović in Dino Hotić imajo klubske obveznosti, zaradi družinskih sta bila odsotna Zlatko Zahović in Dare Vršić), je Ljudski vrt zbrano zasedbo pozdravil z navdušenjem.

Osredotočeni na novo prihodnost

Ob vsem tem se je marsikdo spraševal, ali so v mariborskem hramu nogometa pozabili na generacijo, ki je pred 25 leti spisala zgodovino slovenskega klubskega nogometa. "Želeli smo se osredotočiti na deseto obletnico druge uvrstitve v ligo prvakov, ker je veliko takratnih igralcev pri nas in smo jih lahko priklicali. To je neko novo obdobje našega kluba. Seveda to ne pomeni, da je tista zgodovina prej vredna kaj manj. Naša zgodovina je zgodovina od prvega dne kluba do danes. Zdaj smo se želeli spomniti in proslaviti to deseto obletnico, saj je bila to prelomnica za novo prihodnost, ki je bila tudi zelo plodna," je na vprašanje novinarskega kolega po večnem derbiju odgovoril predstavnik za stike z javnostjo Stipe Jerič.

Grega Wernig

Grega Wernig