Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
21.08.2024 21:25:56
Deli članek:

Mariborčani v Stockholmu niso trenirali. To je razlog …

Grega Wernig

Vijoličasti na Švedskem odštevajo do nadvse pomembnega obračuna z Djurgardnom.

Mariborska odprava je v sredo pozno popoldne že tretjič v zadnjih petih letih prispela v Stockholm, kjer jo v četrtek ob 19. uri čaka prva tekma play-offa kvalifikacij za konferenčno ligo proti Djurgardnu. Ob prihodu jih je ob deževnem vremenu pričakalo dokaj svežih 18 stopinj Celzija, sicer pa je Ante Šimundža znova odstopil od dokaj običajne prakse v pričakovanju gostujočih preizkušenj v evropskih pokalih. Vijoličasti na prizorišču dvoboja niso opravili treninga, zgolj spoznali so se s Tele2 Areno brez aktivnosti na umetni igralni površini. Ažbe Jug in soigralci so dopoldne vadili v Ljudskem vrtu in ob 15. uri z graškega prizorišča poleteli na Švedsko.

Trener ima na voljo 23 igralcev, zasedbo sestavljajo Jug, Bergsen, Pridgar, Milec, Širvys, Šoštarič Karič, Vidmar, M'Bondo, Sikošek, J. Repas, Ž. Repas, Vrhovec, Lorber, Bourles, Božić, Feta, Barišić, Grlić, Borys, Iličić, Jakupović, Beugre in Mbina. Dma je ostal poškodovani Hilal Soudani, prav tako kot Andraž Žinič, ki vadi po samostojnem programu in ni nared za nastop.

"Pomembno je, da se zavedamo, da imajo skandinavske ekipe precej kakovosti, a tudi minuse. Enako velja za nas. To se izniči in razplet bo odvisen tudi od spoznanja, kdo bo v boljši dnevni formi. Najmanj prijetno je dobiti Skandinavce v prvem krogu kvalifikacij, saj so že v tekmovalnem ritmu. Zdaj smo mi tudi odigrali 10 tekem in tukaj nasprotnik ni več v prednosti. Odločilnega pomena bo, kdo bo uspel komu vsiliti svoj slog igre," v pričakovanju velikega izziva pravi Ante Šimundža.

"Čaka nas zahtevno gostovanje, pomerili se bomo z ekipo, ki jo odlikuje agresivnost. Ima prednost domačega igrišča z umetno travo, glasno podporo s tribun. Morali bomo biti razigrani, čvrsti, pragmatični in tekmovalni, če se želimo vrniti domov s pozitivnim rezultatom. Zelo pomembna bo otvoritev tekme. Pričakujem čvrstega nasprotnika, z veliko mero agresije. Zelo dobro znajo izkoristiti slabosti, ki jih odkrijejo pri nasprotniku. Morali bomo uspešno prestati prilagajanje na ozračje, agresivnost in njihovo napadalnost ter poskušati izraziti svoje dobre lastnosti," je še povedal strateg Maribora.

Kakopak se zastavlja vprašanje, kolikšna prednost bi bila lahko z gostitelje umetna trava? "Zaradi slabih pogojev in vremena smo pozimi doma veliko trenirali na umetni travi in fantje niso imeli težav. Je pa res, da je ponovni preskok na drugačno podlago zelo zahteven. Odločili smo se, da odigramo samo tekmo na tej površini in zmanjšamo vpliv umetne trave. Ponovili smo režim z zadnjih evropskih preizkušenj, ko smo trenirali doma in se potem odpravili na pot. Zadostovalo bo, če igrišče spoznamo med ogrevanjem," je pojasnil izkušeni strateg.