blagajna, denar, kraja Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske ...

melone Svet24.si

Dišeča melona za hidracijo telesa in zaščito ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

slovenija navijaci Ekipa24.si

Vroče kalkulacije! Kaj se mora zgoditi, da ...

nu
nu
1 06.12.2023 08:20:17

Glejte, kdo je zahteval brisanje zelenice z brisačami ... Kaj se je dogajalo v Stožicah? Tu imate vse!

alesfevzer.com
Pretekli teden je veliko prahu, pa ne samo v Sloveniji, dvignilo slabo stanje zelenice na tekmi skupinskega dela konferenčne lige med Olimpijo in Lillom. Prizori, ko so sušili zelenico z brisačami, so obšli svet in postavili tako klub kot upravljavca stadiona v neljub položaj. In poiskali smo odgovore.

Seveda nas je zanimalo, zakaj je bila na evropski tekmi zelenica v tako slabem stanju. Upravljavec stadiona Stožice je Javni zavod Šport Ljubljana. Poklicali smo direktorico javnega zavoda Tatjano Polajnar in tudi njenega pomočnika Zorana Lubeja, ki sta odgovorna za športne objekte v slovenski prestolnici.

Prva tekma na stoženskem stadionu je bila leta 2010, leta 2018 pa se je Šport Ljubljana v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenija odločila, da bo položila hibridno travo (z všitimi vlakni). Taka travnata podlaga pa zahteva vsakoletno (ali vsaj enkrat na dve leti) revitalizacijo (da se postrga zgornji sloj, dosuje kremenčev pesek, počeše vlakna ven ...). »Zaradi zgoščenega urnika tekem se do leta 2021 revitalizacija ni delala. Smo pa jo naredili po EP U-21. Revitalizacija traja od šest do osem tednov,« je pojasnil Lubej, ki je še dodal, da na hibridni podlagi ne morejo zamenjati samo dela trave, ampak jo morajo dosejati. »Ob pogosti uporabi in večjem deževju se zgornji sloj zgosti, kar je treba odstraniti. Tega v zadnjih dveh letih nismo naredili. In ta sloj je zdaj že tako slab, zdrizast, da ne prepušča vode. Drenaža je še vedno odlična. Revitalizacije pa ne moremo opraviti zaradi zgoščenega urnika tekem na igrišču – Olimpije in reprezentance,« je še razložil Lubej, ki v zadnjih dveh letih igrišče res ni bilo prosto skupaj osem tednov, kolikor potrebujejo za obnovo trave.


Upravljavci objekta trdijo, da redno skrbijo za travo s košnjo, ogrevanjem (2000 evrov dnevno) in osvetljevanjem. »Težava torej ni v slabem vzdrževanju, ampak preprosto nimamo dovolj širokega časovnega okvira, da bi lahko stvari uredili tako, kot bi jih morali.«

Igrišče prejšnji četrtek je bilo res na meji primernosti za tekmo, a se je delegat Uefe Zgjim Sojeva po posvetu s sodniki odločil, da se tekma igra. »Ali bi lahko pred tekmo naredili kaj drugače? Bolje? Morda. Travnata površina je bila dva dneva prej pokrita s ponjavo, da se voda ni nabirala na igrišču. Tri ure pred tekmo smo ponjavo odstranili na zahtevo delegata in sodnika. Po mojem mnenju prezgodaj. Potem je bilo stanje, kakršno je bilo. Na tako razmočenem igrišču težko kaj delaš. In razvpite brisače? Delegat in sodnik sta rekla, naj naši delavci igrišče malce popivnajo z brisačami, ki jih je dala Olimpija. To je to,« se je kislo nasmehnil Lubej ...

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V SREDINI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: stožice, olimpija

Članki iz rubrike