Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
22.08.2023 16:15:11
Deli članek:

Nov preobrat pred derbijem Olimpije in Celja! Kje in kdaj bo tekma?! Na NZS sprejeli končno odločitev!

Martin Metelko

Olimpija in Celje se kot edina preostala predstavnika dežele na sončni strani Alp pripravljata na zadnji izziv v kvalifikacijah za evropska tekmovanja, a je bil v teh dneh v ospredju medsebojni obračun, ki bi moral biti na sporedu v 6. krogu slovenskega prvenstva.

Načrtovani ljubljansko-celjski spopad se je zaradi slabega stanja travnate površine v Stožicah - v luči prihajajočih klubskih in reprezentančnih tekem - najprej premaknil na šišenski Žak, kmalu zatem pa je postalo jasno, da si v obeh taborih želijo popolne preložitve nedeljskega obračuna.

»Morali bi igrati doma, to je jasno. Za vse skupaj bi bilo bolje, če bi bila ta tekma prestavljena. Za Celje, za Olimpijo, za slovenski nogomet, ki se trudi izboljšati svoj status na evropski sceni. Odločitev je slaba tako za igralce kot za gledalce, ki bi si tekmo želeli ogledati v Stožicah. Kapacitete stadiona Žak so drugačne, ne moremo ga napolniti z 10.000 gledalci, in če želi Slovenija v svet poslati sliko derbija dveh najboljših ekip v državi, potem ta stadion za to zagotovo ni primeren,« je ob robu kidričevske zelenice v soboto razlagal strateg zmajev Joao Henriques.

Skoraj natanko 24 ur kasneje se je Portugalcu ob Kamniški Bistrici v odločni kritiki sprejetega termina pridružil še njegov predhodnik pri Olimpiji, zdaj trener velikega tekmeca, Albert Riera. »Nogomet je šov, spektakel za gledalce. Mislim, da bi morala biti tekma preložena. Pomerila se bosta kluba, ki sta sredi napornega evropskega ritma. Ne razumem, kako se termina tekme ne da prestaviti, lokacijo pač. Nočem kritizirati zveze, a igranje v avgustu ob 15. uri je kriminal! To mislim zelo resno,« je po zmagi v Domžalah razlagal temperamentni Majorčan in šel v svoji izjavi (pričakovano) še dlje od svojega stanovskega kolega na klopi zmajev: »Razumel bi, če bi bil za preložitev le eden od klubov, drugi pa ne. Tako pa ne morem razumeti. Morda pa se z Olimpijo dogovorimo, da se oboji ne bomo pojavili na tekmi. Da gremo raje skupaj na kosilo in to bi bilo to,« je celo k bojkotu namignil strateg z Balearov.

Nogometna zveza Slovenije se je po vseh teh izjavah morala odzvati in se tudi je. V ponedeljek je naredila korak naproti, a ne tako in ne v tolikšni meri, kot bi si želeli ali pričakovali pri Celju in Olimpiji. »Zaradi spremembe v programski shemi lastnika medijskih pravic in nujne sanacije igralne površine sta prestavljena termina dveh tekem v omenjenem krogu. Tekmi, ki sta bili prvotno delegirani ob 15. uri in 17.30, bosta zdaj odigrani v kasnejših terminih. ... NZS želi izpostaviti, da je tekmovalni koledar dlje časa usklajen ter potrjen na spomladanskih sejah Izvršnega odbora NZS. Koledar upošteva tako mednarodne termine klubskih kot reprezentančnih tekmovanj. Za klube, ki se udeležujejo evropskih klubskih tekmovanj, so termini vnaprej znani tako na ravni NZS kot tudi na ravni UEFA, kar omogoča pravočasno usklajevanje in pripravo na tekme. Dolžnost NZS je ohranjanje integritete domačega tekmovanja, kar pomeni nemoteno in terminsko organizirano izvajanje nogometnih tekmovanj,« so zapisali na strani krovne nogometne organizacije.

Nova (stara) lokacija, isti termin
Danes so na zvezi z usklajevanjem s preostalimi vpletenimi akterji sprejeli novo odločitev. Čeprav uradne spremembe delegiranja zaenkrat še ni bilo, iz zmajevega gnezda prihajajo zanesljive informacije, da bo obračun dveh najboljših ekip minule sezone slovenskega prvenstva odigran v Stožicah!

Prav tako smo izvedeli, da termin tekme ostaja nespremenjen; Olimpija in Celje se bosta na največjem stadionu v državi pomerila to nedeljo, ob 17.30.

Načrtovana obnova travnate površine se bo tako premaknila v naslednji teden, kar pa najverjetneje pomeni, da Celje svoje 'domače' evropske tekme z Maccabijem iz Tel Aviva tokrat ne bo igralo v zmajevem gnezdu.