Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

rb
rb
0 24.09.2022 23:41:01

Prvi mož štirikratnih prvakov razkriva: Kar govorijo, ni res ... Toliko zamujamo s plačami. In hočemo premagati Maribor!

Nikola Miljković
Razmere v novogoriškem prvoligašu in okrog njega so vse prej kot idilične. Del pokroviteljev ne skriva nezadovoljstva nad tem, kako Hari Arčon vodi klub, vojno pa so napovedali tudi navijači. Kaj o nastalih razmerah pravi glavni igralec zgodbe?

Zgodba zdaj traja že nekaj časa. Del pokroviteljev štirikratnih prvakov ni zadovoljnih z delom predsednika Harija Arčona, njegovim vodenjem in s tem povezanimi razmerami v klubu. V njihovem imenu je o tem javnost pred dnevi obvestil član UO Aleš Kocijančič; razkril je, da so prvega moža modro-belih zaradi suma kršitve statuta prijavili disciplinski komisiji, skupaj z njim pa tudi direktorja Simona Klauta. Navedli so 10 očitkov: prodaja igralca (Mladen Mutavčič; selekcija U-17) brez ustrezne obravnave na upravnem odboru, ki je po statutu odgovoren za odločanje o nakupu in prodaji igralcev; najem bančnega limita brez ustreznega soglasja upravnega odbora; zastavitev nepremičnine brez soglasja upravnega odbora; realizacija sponzorske pogodbe s podjetjem Abastore, d. o. o., brez soglasja upravnega odbora; zavajanje članov upravnega odbora z informacijami o odprtih postavkah društva; namerno nezadostno poročanje NZS ob predložitvi licenčne dokumentacije v primeru obveznosti do zaposlenih in zaposlenih v društvu; licenčnemu oddelku NZS je bila oddana dokumentacija brez pridobljenih soglasij za odlog plačil upnikom; netransparentna zaposlitev nove sekretarke in tehničnega vodje brez soglasja upravnega odbora; obračunavanje in izplačilo potnih nalogov; povračilo stroškov predsedniku brez soglasja upravnega odbora; delno izplačilo računa v višini 2000 evrov januarja 2022; redno izkoriščanje ekonomata za osebno uporabo – pranje osebnih stvari.



Tarča sem, odkar sem v klubu


"Zahteva po menjavi predsednika in uprave je več kot upravičena, očitna in nujna," ob tem poudarja Aleš Kocijančič, kakopak pa smo želeli slišati tudi drugo plat zgodbe. Nasprotno stran. Tarčo! "Hja, tarča sem že skoraj vse od takrat, ko sem prišel v klub; enkrat enih, drugič drugih. Po mojem mnenju zato, ker so bili apetiti koga drugega malce večji ali drugačni, vendar nisem nikoli dovolil, da bi klub zaradi tega utrpel finančno škodo," se je odzval Hari Arčon.
Seznam domnevnih nepravilnosti ni nedolžen, med njimi je tudi zavajanje krovne organizacije pri pridobitvi licence ... "Imamo ustrezne organe, ki bodo vse preverili in rešili. Vsekakor imam argumente za vse očitke," je poudaril še vedno prvi mož Gorice. "Licenciranje, ki ste ga izpostavili, smo izvedli v skladu s pravili. Mogoče je koga presenetilo, da smo imeli pokrite račune, za preostale smo pridobili soglasja za odlog. In mogoče je kdo presenečen, da ne drži, kar govorijo, da zamujamo z izplačili za pet, šest mesecev. Je pa res, da so prišli v službo novi ljudje, in morda smo bili kdaj malce nerodni ali na kaj pozabili. Ampak nikakor nismo imeli slabih namenov," je zatrdil predsednik in dodal: "Sicer pa menim, da je prvo, kar manjka v tej zgodbi, določena mera spoštovanja. Za nami je zelo zahtevno obdobje, zdaj je bistveno lažje. Preživljali smo težko kalvarijo. Bržčas se mnogi ne zavedajo, kaj pomeni sanirati 2,25 milijona evrov dolga in ohraniti klub pri življenju. Ko poslušam, da bi bilo bolje, če bi šli v stečaj, me kar zmrazi. Klub smo prevzeli, ko je bil star 68 let, preživeli smo 70. obletnico, zdaj praznujemo njegovo 75-letnico. To ni zanemarljivo."

arcon ap
Arsen Perić

Zamuja ena plača

Da izplačila niso redna, sta pred časom opozorila tudi kapetan Etien Velikonja in trener Miran Srebrnič. Kakšne so potemtakem zamude? "Zamujamo en mesec. Kmalu bo zapadel naslednji račun, a upam, da bomo do konca meseca enega 'zaprli'. Vrtimo se v enem mesecu," je odgovoril Hari Arčon.
Vse več se znova govori o morebitnih vlagateljih … "Proračun imamo pokrit, če bi hoteli narediti še kaj več, pa bi tudi potrebovali več. Matematika je zelo preprosta. Vsi skupaj se moramo zavedati, da se lahko stegnemo le, kolikor smo dolgi. Če to ni dovolj, da bi bili finančno konkurenčni, potem imajo  vlagatelji, investitorji – imenujte jih, kakor hočete – seveda odprta vrata. Klub je gotovo v takšni kondiciji, da omogoča njihov prihod. Ker ni več dolgov. Nihče ne bi prišel, da bi jih plačeval, nihče ne bo prevzel takšnega bremena, kot smo ga mi, ampak ..."


Komu ga prepustiti?


Ampak? "Vlagatelj pride in prinese pol milijona evrov. Sliši se lepo, toda potem se zastavlja vprašanje, ali bi bila družbeno odgovorna podjetja, ki vlagajo zdaj, še pripravljena sodelovati. Tako bi proračun spet padel v zdajšnje okvire in v roke nekoga, ki ne zagotavlja, da bi klub po odhodu pustil v primernem stanju. Moje ključno vprašanje je, komu ga prepustiti. In kako bo jamčil, da bo živel naprej, da bo ohranil 75-letno tradicijo ter da bo tudi ob naslednji spremembi likviden, funkcionalen, da bo dobil licenco? Po drugem izpadu iz prve lige so se pojavljale nove rešitve in določeni kandidati, vendar ni bilo nikakršnih zagotovil. Poleg tega nihče ni verjel, da se bomo vrnili med elito. Opravili smo dober posel, naredili velike stvari. Klub deluje pošteno, plačujemo svoje obveznosti. Ko je bilo več kot dva milijona evrov dolgov, nikogar ni bilo pred vrati," je pripovedoval Hari Arčon in dodal: "Nova Gorica je majhno mesto in vsaka stvar se potencira."


Potrebujemo mir, hočemo premagati Maribor


A to, da naj bi se v torek vendarle zgodil sestanek z nezadovoljnimi sponzorji, ni nikakršno potenciranje. "Ne gre za pogajanja ali ultimat, kot je bilo interpretirano. Gre za to, da so pokrovitelji pred začetkom sezone poslali sporočilo upravi, naj pripravi delno reorganizacijo kluba. Da naredimo načrt, kako bomo delovali v prihodnje. Nogometna šola naj bi se strogo ločila od prve ekipe, ta pa naj bi delovala po svojem ustroju. To je namenjeno temu. Poletje je mimo, dopustov je konec, uskladili smo termin in zdaj se bomo srečali," je pojasnil prvi mož štirikratnih prvakov.
Toda sponzorji zahtevajo njegov odhod. "Mi takšnega sporočila v klub nismo dobili. K meni kot predsedniku ni pristopil še nihče in mi rekel odstopi, pojdi stran. Oziroma imamo alternativo. Morda se bo to zgodilo v torek. Ne vem, bomo videli," je povedal Hari Arčon in zaključil: "Potrebujemo svoj mir. Predvsem igralci, v katere verjamemo. Očitki, da trošimo denar za nekonkurenčno ekipo, so nesmiselni – ker smo konkurenčni. Bile so že večje krize, a s skupnimi močmi smo se izvlekli. Hkrati sem vesel, da imamo izkušenega trenerja s kilometrino, ki se v takšnih razmerah zna odzivati. Verjamem, da bomo dosegli svoj cilj. Prepričan sem, da ne bomo izpadli iz lige. Moštvo se pripravlja na naslednji izziv, ki se ga bomo lotili z novimi dresi: hočemo premagati Maribor."

Članki iz rubrike