mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

rb
rb
6 22.03.2022 12:52:09

Arbitražna komisija NZS sprejela odločitev. VROČ SPOR s slovenskim DRAGULJEM v glavni vlogi dobil EPILOG! So bili IZIGRANI?

Aleš Cipot
Zgodba s Tomom Kljunom v glavni vlogi, ki je lansko poletje enostransko prekinil pogodbo s Celjem in se preselil v Sežano, je zelo zanimiva, vznemirljiva ter navsezadnje pomembna tudi za slovenski nogomet. Ker ponuja širšo sliko! In zdaj je znan razplet, ki so ga mnogi pričakovali nadvse nestrpno.

Bil je veliki up celjskega nogometa, nekateri so govorili celo o čudežnem dečku. Tudi zato, ker se je Tom Kljun vpisal v zgodovino prvoligaša iz mesta ob Savinji, ki se mu je pridružil v selekciji U12 kot najmlajši debitant. Zgodilo se je 5. junija 2020 na tekmi 26. prvenstvenega kroga v sezoni 2019/2020. Grofi so na svojem stadionu z goloma Luke Kerina in Mitje Lotriča z 2:0 premagali velenjski Rudar, trener Dušan Kosić je v izdihljajih dvoboja na zelenico namesto strelca prvega zadetka poslal mladeniča iz Žalca. Ognjeni krst na prvoligaškem prizorišču je dočakal pri komaj 16 letih, 4 mesecih in 7 dneh ter s prestola izrinil Domna Beršnjaka, ki je 31. maja 1998 med elito zaigral v Beltincih, ko je imel 16 let, 10 mesecev in 16 dni. »V tistem trenutku so bili nagrajeni vsi trenerji, ki so kadarkoli delali z njim. ŠNC je dobil še eno potrditev, da je na pravi poti, zanj pa je bil to dan, ki ga ne bo nikoli pozabil,« so ob tem zapisali Celjani na svoji spletni strani.


Dišalo je po pravljici ...

Vse je kazalo, da se piše pravljica o nogometnem dragulju, toda zgolj leto dni pozneje je bilo vse drugače, v predvidenem scenariju se je zgodil velik zasuk. Tom Kljun je po koncu prejšnje sezone menda nezadovoljen z minutažo vztrajal pri prekinitvi (profesionalne) pogodbe in naposled v nenavadnih okoliščinah ter brez odškodnine dosegel namen, nakar se je pridružil sežanskemu Taboru. Na stadionu Z'dežele niso skrivali, da imajo s svojim upom velike načrte, toda vmes se je ob posredovanju takšnih in drugačnih svetovalcev, za katere močno dvomimo, da so sledili interesom obetavnega igralca, očitno zgodil kratek stik in slovenski mladinski reprezentant se je preselil na Kras.

Počutili so se izigrane

Celjani tega nikakor niso mogli mirno 'požreti', razumljivo so se počutili izigrane. Kakopak so se obrnili na Arbitražno komisijo NZS, toda v javnosti o tem lep čas niso želeli govoriti. Morda zato, ker so upali, da jim bodo pristojni na sedežu krovne organizacije kmalu pritrdili, sredi oktobra pa je generalnemu direktorju prekipelo.

"Tom Kljun je poleti zapustil našo ekipo, zapustil pa jo je 'po banditsko'. Vse skupaj je bilo zares zelo čudno. Upam, da bo NZS našla pošteno rešitev, saj gre za korektno in strokovno organizacijo. Za slovenske razmere smo poleti investirali velike vsote denarja za nakupa Tamarja Svetlina in Tjaša Begića. Denar smo dali slovenskim ekipam za slovenske nogometaše, vložili smo v slovenski nogomet. Na ta način so za svoje delo poplačani odlični trenerji v Domžalah in Novi Gorici. Zakaj trenerji Celja ne bi bili poplačani za delo s Tomom Kljunom?" je bil v pogovoru za Sportklub oster Valerij Kolotilo.

celje kljun  jk
M24.SI

Nesprejemljiva manipulacija

"Njegovi agenti so nam zatrdili, da je odšel iz kluba, ker ne dobi dovolj minut. To je res čudna situacija. Z nami je prekinil pogodbo na način, kot da je končal kariero in ne bo več nogometaš. Čez en mesec je dobil amatersko pogodbo v Sežani, potem je podpisal profesionalno. To je zame nesprejemljiva manipulacija. Sam brez denarja za Kljuna ne bom umrl, ni pa pošteno do vseh, ki so leta in leta delali zanj. On je bil velik projekt kluba, ponos Celja, ki pa je Celju pokazal zadnjico," je alfa in omega grofov nadaljeval v enakem tonu.
"Moja nadaljnja vlaganja bodo odvisna tudi od razsodbe Nogometne zveze Slovenije v primeru Toma Kljuna. Če lahko igralce v Sloveniji vzameš zastonj, potem tudi sam ne bom več vlagal denarja, ampak jih bom pripeljal brez odškodnine. Takšne odločitve so zagotovilo za investitorja, da je prišel v nogometno organizirano pravno državo, kjer se stvari delajo po črki zakona. Verjamem, da bo NZS sprejela pravo odločitev. Kljun je imel v Celju odlične pogoje, vsako leto je napredoval. Je član reprezentance do 19 let, v članski ekipi je imel dvakrat večjo minutažo kot njegovi vrstniki," je še povedal Valerij Kolotilo.
Kot smo na straneh našega časopisa že pisali, na razplet zgodbe prav posebne narave, kakršnih je po svetu ekstremno malo, niso nestrpno čakali le v Celju, temveč tudi marsikje drugje. Zaradi preprostega razloga, ker bi lahko njen epilog v prihodnje v precejšnji meri vplival na nogometno dogajanje na sončni strani Alp. Lahko bi namenil veter v jadra 'kurjim tatovom', da bi za lastne interese po svoji volji izkoriščali mlade igralce, ki bi zaradi vehementnih obljub poskušali prekinjati pogodbe, toda razsodba Arbitražne komisije je zdaj znana. In pritrdila je celjskemu prvoligašu: enostranska prekinitev je bila neupravičena! To za klub nedvomno pomeni zadoščenje, a bolj ali manj je to tudi vse.

Trajalo je predolgo

Vse skupaj se je sicer precej zavleklo, gotovo je trajalo predolgo, ampak naposled je najpomembnejše spoznanje, da je odločitev 'arbitraže' tudi sporočilo, da pogodbe nekaj pomenijo, veljajo, in jih je treba spoštovati. Vse vpletene strani, prevare bodo prej ali slej razkrite, nedvomno pa bi se takšni in podobni primeri morali reševati hitreje. Škoda bi bila veliko manjša.
Vseh podrobnosti odločitve Arbitražne komisije nismo izvedeli, toda po naših informacijah naj bi bil igralec Celju dolžan vrniti denar, ki ga je dobil po pogodbi, a svojih obveznosti iz nje ni izpolnil; šlo naj bi za okrog 20 tisoč evrov. Vprašanj je še kar nekaj. Bo Tom Kljun morda kaznovan tudi s prepovedjo nastopanja v določenem časovnem obdobju? In kakšna je pri vsem skupaj odgovornost Tabora? Kraševci so sicer v preteklih mesecih nekajkrat poudarili, da se od vsega skupaj distancirajo, toda kako se distancirati od igralca, ki si ga pripeljal v svoje vrste ter ga registriral kljub opozorilom, da gre v ozadju bržčas za nečedne posle? A po drugi strani je prav tako res, da jim je to omogočila Registracijska komisija NZS ...

Članki iz rubrike