Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
24.07.2020 14:50:24
Deli članek:

Kako je legendarni ĆIRO doživel lovoriko MURE in kako ga je 'RAZKRINKAL' njegov nekdanji varovanec v FAZANERIJI

Drago Wernig - TAKA

Trener vseh trenerjev se je razveselil pokalne lovorike črno-belih.

Ćira Blaževića smo imeli priložnost spoznati tudi na slovenskem prizorišču. Pred začetkom sezone 2003/04 je prevzel vodenje Mure, kar je na ravnici izzvalo izjemno evforijo; nekateri jo primerjajo s stanjem duha, ki so ga v obeh prvoligaških sezonah in še zlasti v pravkar končani povzročili Ante Šimundža in njegovi varovanci. A vendarle obstaja velika razlika. Pred 17 leti je mrzlico povzročil prihod trenerja vseh trenerjev, ki se je le tri mesece pozneje poslovil, zdajšnja generacija pa je navijače dvignila na noge z rezultati.

Leta mu ne pridejo do živega, 85-letni mladenič še naprej spremlja tudi nogometna dogajanja v regiji. Slovenija pri tem ni izjema, v središču pozornosti je kakopak njegov nekdanji klub. "Vem, seveda vem, da je Mura osvojila pokalno lovoriko. Bil sem neizmerno srečen, ker so črno-beli dosegli takšen uspeh. To je čudovito. Privoščim jim, prav tako kot privoščim sijajnim navijačem. Prepričal sem se, kako Prekmurci obožujejo svoj klub in nogomet nasploh. Veste kaj, zelo sem občutljiv na vse svoje nekdanje klube in tudi sicer na vsa okolja, v katerih sem deloval, zato sem se uspeha Sobočanov zares razveselil. Osrečil me je. Prav tako mi je seveda všeč, da se je znova razplamtela evforija," je povedal Miroslav Blažević.

Ko je takratni predsednik Georg Suban na klop Mure privabil trenerja vseh trenerjev, je bilo ozračje zares nekaj posebnega. Dovolj zgovoren je podatek, da si je prvi trening pod vodstvom Miroslava Blaževića v Fazaneriji ogledalo 1500 navijačev; tribune sta napolnili prijateljski preizkušnji s Crveno zvezdo in Hajdukom, o črno-belih se je pogovarjalo staro in mlado. Ob vseh priložnostih, bili so zajtrk kosilo in večerja, toda pravljica ni trajala dolgo. Že sredi septembra, po pokalnem porazu v Lendavi, je Ćiro zapustil Mursko Soboto.

Drago Wernig - TAKA
Premiera je bila sicer obetavna. Muraši so v prvem prvenstvenem krogu pred 4500 gledalci s 3:1 premagali Dravograd, veliki junak dvoboja pa je bil Franc Fridl, ki je dosegel vse gole za gostitelje. "Kako sem zabijal ..." se je smehljaje odzval trikratni strelec, v prvi vrsti pa nas je zanimalo, kakšno je bilo sodelovanje z uglednim strokovnjakom. "Ćiro je bil kralj," je bila prva misel Franca Fridla. "Kar zadeva nogometno plat, ni bilo nič posebnega, ampak njegova komunikacija ... Bila je res nekaj neverjetnega. In to iz dneva v dan," je nadaljeval nekdanji varovanec Miroslava Blaževića in razkril zanimivost, ki do zdaj ni bila splošno znana. "Njegova skrb za igralce je bila osupljiva. Nisem mogel verjeti, kako se zanima za vsakega posameznika. Spomnim se, da sem bil v nekem obdobju poškodovan. Zgolj lažje, toda Ćiro me je klical vsake tri ure in spraševal, kakšno je stanje, kako se počutim. Njegov odnos do igralcev je bil izjemen, takšno pa je bilo tudi vzdušje po njegovem prihodu. Žal se nam ni izšlo po načrtih, ampak spomini na takratno obdobje so kljub vsemu zelo prijetni."