Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
24.06.2020 11:40:24
Deli članek:

NAVIJAČEM MURE se bo NAJEŽILA KOŽA! Zadela sta za edino LOVORIKO, njuna napoved FINALA MOČNO ODMEVA

Bilo je 24. maja 1995. Minilo je dobrih 25 let ali natančno 301 mesec, odkar je Mura osvojila do zdaj edino lovoriko, danes imajo Ante Šimundža in njegovi varovanci priložnost, da to dolgo čakanje prekinejo. Zadnja strelca črno-belih v finalu pokala Bojan Rous in Nedeljko Topić sta prepričana, da jim bo uspelo.

Črno-beli so do zdaj dvakrat igrali v finalu pokalnega tekmovanja, v drugem poskusu jim je uspelo osvojiti lovoriko. Do zdaj edino v zgodovini kluba iz Fazanerije, Prekmurci so bili pod vodstvom žal že pokojnega Marina Kovačića v dveh obračunih uspešnejši od Celja. Na Skalni kleti je bil izid 1:1, v polno sta zadela Simon Sešlar iz najstrožje kazni in Bojan Rous, ki je nekaj minut po vstopu na igrišče izničil domačo prednost, povratni dvoboj pred 4500 gledalci v prekmurskem nogometnem hramu so z 1:0 dobili gostitelji. Edini gol je v 84. minuti dosegel Nedeljsko Topić in zapečatil veliko soboško slavje.

Aleš Cipot
Bravo, fant, zabil si ga najboljšemu

"Drži, da je minilo že četrt stoletja, ampak tega ni mogoče pozabiti. Seveda se spomnim obeh tekem. Tista v Celju mi je bila slajša, saj sem dobil priložnost, da prispevam k dobremu izhodišču za povratni dvoboj. Najbolj so mi ostale v spominu besede nekega gospoda z brki iz Celja, ki mi je po koncu obračuna čestital in dejal: ’Bravo, fant, zabil si gol trenutno najboljšemu vratarju v Sloveniji Branku Zupanu, ki je napisal knjigo za čuvaje mreže," je film nazaj zavrtel Bojan Rous.
"Ne živim od spominov, a finala se spomnim, čeprav mu nisem pripisoval usodnega pomena. Ker sem se na vsako tekmo pripravljal enako. In ni me zanimalo, kdo je na nasprotni strani, vsakega sem želel premagati," je dodal Nedeljsko Topić.
Ravnica je takrat gorela od navdušenja. "Evforija je bila pred povratno tekmo, med njo in po njej. Slavje je bilo izjemno," je povedal edini strelec v Fazaneriji pred 25 leti, ki so ga v teh dneh v Murski Soboti zaradi tega mnogi pocukali za rokav. "Hja, res je. Tovrstnim pogovorom se poskušam izogibati, to je za nami, minilo je, a se vedno kdo najde."
Skoraj neverjetno je, da je četrt stoletja stara lovorika ostala edina. "Nisem si predstavljal, da bo tako. Mura v slovenskem merilu pomeni veliko, vedno je bilo tudi dovolj talentov, da o okolju, ki obožuje nogomet, in zvestih navijačih niti ne govorimo," je nadaljeval Bojan Rous, ki je danes vodja kriminalistične policije v PU Murska Sobota.

V Šimundži vidim podobno karizmo

Ni jih malo, ki menijo, da je generacija, ki je osvojila pokal, najboljša v klubski zgodovini. "Takšne primerjave so vedno nehvaležne, vsekakor pa je bilo veliko odličnih generacij, toda imele so različne pogoje. Tiste pred nami niso imele takšnih pogojev za profesionalizem, kot ga poznamo zdaj. Tudi strokovna vodstva so veliko bolj ozaveščena o teorijah nogometa, povrhu danes za vsako ekipo stoji že ’malo podjetje’ ljudi. Za vse je poskrbljeno in nekdanje uspešne trenerje moramo spoštovati v še toliko večji meri. Treniral sem pod vodstvom več uglednih strokovnjakov, a žal že pokojni Marin Kovačič je imel sedmi čut, imel je občutek za trenutno formo igralcev, ki so v določenih trenutkih znali prevzeti breme in odločiti tekme. Bil je topel človek, do nas se je obnašal kot oče. Podobno karizmo zdaj vidim v Anteju Šimundži, ki skupaj z mojim takratnim soigralcem Damjanom Gajserjem ustvarjata novo pozitivno zgodbo," je z zanimivim razmišljanjem postregel Bojan Rous.

Ne le danes, uspehi tudi v prihodnje

"Mislim, da je bila najboljša generacija tista, ki je pod taktirko Milana Koblencerja osvojila naslov jesenskega prvaka," pa meni Nedeljko Topić, ki verjame, da od današnjega večera ne bo več zadnji strelec Mure v finalu pokala. "O tem sem prepričan. In še nekaj vam povem, strelcev bo več. Ob vsem spoštovanju do Nafte pričakujem prepričljivo zmago Mure zaradi kakovosti ekipe, ki spada med štiri najboljše v Sloveniji, hkrati pa so ustvarjeni vsi preostali dejavniki, da je klub lahko uspešen. Ne le danes, temveč v prihodnje, ko bi se morali lovorik veseliti veliko bolj pogosto. Tako znotraj njega, kjer so pravi ljudje na pravih mestih, kot zaradi okolja, zaradi navijačev."
Tudi Bojan Rous verjame, da se bo razpletlo po okusu Sobočanov, a je nekoliko bolj previden. "Tekma bo težka, saj ne gre zanemariti spoznanja, da je Nafta od nekdaj zahteven in spoštovanja vreden nasprotnik z zavidljivo tradicijo. Lendavčani znajo igrati pomembne preizkušnje, dejstvo, da so drugoligaši, pa v takšnih derbijih ne pomeni veliko. Odločajo malenkosti, dnevna forma. Napovedujem zmago Mure z 2:1, obenem mi je neizmerno žal, da zaradi nastalih razmer tekme ne bomo imeli možnosti spremljati v Fazaneriji. To bi bil enkraten dogodek, vreden občudovanja. Bil bi praznik, kakršnih si lahko le želimo, prav tako pa velja spomniti, da bo v vsakem primeru zmagala ekipa iz Pomurja, kjer ima nogomet domovinsko pravico."