nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

rb
rb
0 07.05.2020 09:41:17

VLADA je nogometu prižgala ZELENO LUČ, a je ni prižgala ... Zakaj ZAČUDENI POGLEDI?

m24.si
NZS mora Uefi do 25. maja sporočiti, na kakšen način bo določila potnike v novo sezono evropskih pokalov.

Vlada je v sredo tudi uradno sprostila ukrepe za zagon športa, kar hkrati pomeni, da se nogometaši v 1. SNL in 2. SNL lahko vrnejo k treningom. Kakopak ob upoštevanju številnih zaščitnih ukrepov in v močno prilagojenih razmerah. Dovoljena je individualna vadba, stik je prepovedan.

Glede na to, da ta odlok velja za 14 dni, je jasno, da bodo slovenski prvoligaši na tak način trenirali do 20. maja, ko je ob ustrezni epidemiološki sliki predvideno nadaljnja rahljanje ukrepov. Če ne bo velikega zasuka, če bo koronavirus še naprej pod nadzorom, bi to najbrž pomenilo, da bo dovoljena skupinska vadba. Tako bodo nogometni treningi spet mogoči v klasični obliki in po neki logiki bi takrat naposled lahko začeli šteti dneve do začetka nadaljevanja sezone. To sovpada tudi z zahtevo Uefe, da mora NZS, tako kot vse druge evropske zveze, do 25. maja v Nyon sporočiti, na kakšen način bo določila potnike v novo sezono evropskih pokalov: jih bo določila na igrišču ali po birokratski poti oziroma na podlagi trenutne lestvice.

Medtem ko so vsi kolektivni športi z izjemo nogometa že končali sezono, so seveda vznemirljiva ugibanja, kaj bo s 1. SNL. Se bo prvenstvo nadaljevalo? "Spremljamo odzive iz drugih evropskih držav, kaj se je dogajalo in kaj se dogaja s prvenstvi. Verjamem, da se bo NZS modro in odgovorno odločila, kako naprej. Šport je avtonomen, mi pa smo meje postavili zaradi skrbi za zdravje. Ob spoštovanju ukrepov zveze odločajo same," se je odzvala ministrica za šport Simona Kustec in poskrbela za vnovične začudene poglede v nogometnem svetu. Kot pred dnevi vladni govorec Jelko Kacin, ki je izjavil, da je pravi naslov za vprašanje o nadaljevanju sezone predsednik NZS. Kako, prosim?

Prav gotovo drži, da je šport avtonomen, o tem ni dvoma, vendar znotraj svojih pristojnosti. Te moči, da bi lahko sprejeli odločitev o nadaljevanju sezone, vodilni možje slovenskega nogometa pač nimajo. In nimajo je niti v Nemčiji, Italiji, Angliji, Španiji, Bolgariji, Turčiji, Avstriji, na Hrvaškem ... Nikjer! To je v domeni oblasti. Francosko, nizozemsko in belgijsko prvenstvo ni dokončno prekinjeno, ker bi se tako odločili vodilni možje tamkajšnjih zvez.
A če smo malce pikri, sarkastični, ali če hočete, povsem dosledni, je 1. SNL po svoje vendarle dobila zeleno luč za nadaljevanje tekem. A seveda pod prilagojenimi pogoji, s prirejenimi pravili. Brez stika, brez prekrškov ... Bi vas zanimalo?

Članki iz rubrike