Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

rb
rb
1 01.04.2020 10:37:55

Stališče slovenskih PROFESIONALCEV: Zavedamo se razmer, a NOČEMO NEUTEMELJENEGA BOGATENJA! Zakaj, kako …?

Grega Wernig
Kakšno bo življenje po koronavirusu? Tega natančno ne ve nihče. Edino dejstvo je, da se ne bosta cedila med in mleko, posledice bodo hude. Kako zelo hude, lahko le ugibamo in tako kot mnogi se tudi slovenski prvoligaši pripravljajo na neke nove čase.

"Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve," je nekoč javnosti na sončni strani Alp sporočil nekdanji predsednik vlade. V času nastalih izrednih razmer se bržčas marsikdo spomni na njegovo misel. Iskanje rešitev je kakopak nadvse aktualno, kar mrzlično počnejo tudi vodilni možje slovenskih prvoligašev. Drži, ob zavedanju, da so pred klubi zahtevni časi, malce tudi pojamrajo, vendar puške niti po naključju ne nameravajo vreči v koruzo.


Maja in junija bomo ocenili realno stanje

In nogometna družina poskuša primerne poteze, ki bi ublažile posledice krize, poiskati tudi s skupnimi močmi. Predstavniki klubov so tako v ponedeljek opravili sestanek in temeljit pogovor o tem, kako bi se bilo najbolje odzvati, z njim je bil seznanjen tudi Spins, ki ščiti pravice igralcev. "Dogovorjeni smo, da počakamo, kakšno bo končno besedilo zakona v zvezi z zadnjimi ukrepi vlade, potem si bomo prizadevali primerno ukrepati. Dogovorili smo se za delovne skupine, v okviru katerih se pogovarjamo in dogovarjamo," je povedal predsednik Spinsa Dejan Stefanović in dodal: "Načeloma imamo soglasje igralcev, da smo zaradi nastale situacije pripravljeni račune znižati, ampak to ne pomeni znižanja v smislu, da se znižajo plače, temveč bomo ugotovili, kakšni so učinki ukrepov države in tudi NZS ter skladov, ki se ustanavljajo pri Fifi, za Uefo še ne vem. Nato bomo maja in junija ocenili realno stanje, se mu prilagodili in delali zaključke. V tem trenutku je to še prenagljeno, saj še vedno ne vemo, pri čem smo, morda se utegnejo prvenstva tudi nadaljevati. V tem trenutku je nadvse pomembno, da obstaja dialog."

dejan stefanovic
Arsen Perić
V tretji sveženj ukrepov polagamo velike upe

Prav tako je pomembno, da ne le med klubi in sindikati, temveč je vključenih več deležnikov. "Tudi z NZS in OKS, vsi skupaj pa velike upe polagamo v to, da bo tretji sveženj ukrepov vlade, ki je v pripravi, zajel tudi posebnost športa. Olimpijski komite je že predlagal določene ukrepe, ki jih v celoti podpiramo. Cilj celotnega športa se je v čim večji meri približati statusu kulture. Da nam denimo ne bi bilo treba dokazovati posledic krize in delati nekih izračunov. To bi bilo najlažje. Primerljive statuse imamo, želimo si tudi primerljivo obravnavo," je pojasnil prvi mož Spinsa in poudaril: "Nihče pa ne prehiteva, na koncu bomo gotovo poiskali kompromis, ki bo omogočil preživetje slovenskemu nogometu."

Imamo soglasje kapetanov

Po teh besedah bi lahko sklepali, da vsaj v tem trenutku ni odločne zahteve klubov za 'rezanje' plač igralcem. "Ne, ne ... V tem trenutku čisto nobene, ker se še vedno pogovarjamo in dogovarjamo. Mi smo glede na pogoje iz zakona pripravljeni na 50-odstotno znižanje računov, ki jih bodo lahko klubi v tem trenutku plačali. Oziroma natančno 25 za marec ter 50 za april in maj. Ampak zakon še ni sprejet, zato tega še ne moremo ocenjevati, je pa dejstvo, da nam je v celoti onemogočeno opravljanje aktivnosti in da imajo klubi velik izpad pri pokroviteljskih pogodbah. Odpovedi še ni, znižanjem se je nemogoče izogniti. Klubi so zdaj v krču, in dokler se ta ne sprosti, ne vemo, kakšne so trenutno posledice. Pomembno pa je, da imamo dialog, da se pogovarjamo. Od kapetanov prvoligaških ekip smo načeloma dobili soglasje in mandat, da se pogovarjamo v okvirih, kot jih predvideva zakon. Kot sindikat ne bomo brez popolnega soglasja naredili ničesar, si pa želimo, če bo prišlo tako daleč, da se pripravi aneks, ki bi ga podpisali vsi profesionalni igralci. Še bolje bi bilo, kar je ena od različic, da bi šel aneks z okrožnico prek NZS. Ker smo pripravili standardno pogodbo, bi bilo dobro, da se vključi tudi krovna organizacija in da to speljemo skupaj," je povedal Dejan Stefanović in sklenil: "Še enkrat bom ponovil. Razumemo situacijo in si želimo, da se razreši, nočemo pa, da pride do neutemeljenega bogatenja na ta račun oziroma znižanja stroškov, če za to ni argumentov in pravne podlage. Prav tako smo veseli, da je država prepoznala posebnost s.p.-jev. Za klube z nižjimi proračuni to pomeni precejšnje olajšanje."

Članki iz rubrike