Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

rb
rb
2 26.03.2020 10:47:45

Lahko klubi v 1. SNL enostransko 'UDARIJO PO ŽEPU'? Kako se lahko ODZOVEJO igralci? TUKAJ so odgovori ...

Martin Metelko
Slovenski klubi bodo zaradi nastale krize gotovo čutili hude posledice. Kakšni bodo ukrepi?

Nogomet zaradi koronavirusa ostaja ohromljen, prvoligaško prvenstvo se bo po najbolj optimističnem scenariju nadaljevalo 2. ali 9. maja in dejstvo je, da bodo v klubu čutili precejšnje posledice. Hude posledice, škoda je iz dneva v dan večja in eden od ukrepov, po katerem so posegli klubi v tujini, je znižanje plač igralcem. Kako je s tem v Sloveniji? To smo poskušali izvedeti pri predsedniku Spinsa Dejanu Stefanoviću.

"Posamezni klubi so že dobili sporočila od svojih sponzorjev, da dogovorjenih sredstev zaradi razlogov, ki so seveda očitni, ne morejo nakazati. Mi smo eni redkih in prvi, ki jim je v celoti onemogočeno ukvarjanje s poklicem. Te podatke je treba zbrati in jih uporabiti kot argument, hkrati je popolnoma jasno, da dalj bo trajalo takšno stanje, hujše in slabše bo. Naš glavni problem, na katerega opozarjamo že kar nekaj časa, je, da še vedno nimamo predstavnika klubov, da bi se lahko na pravno urejeni način dogovorili tudi za scenarije v takih primerih. V prvi vrsti govorim o kolektivni pogodbi, v kateri je jasno zapisano, da se z naslova višje sile določene posledice lahko prenesejo na pogodbe igralcev. Ker so pogodbe civilno pravne narave, ker nimamo kolektivne pogodbe in ker ni veliko zaposlenih, klubi pravno formalno ne morejo storiti ničesar. Lahko le prosijo igralce za zmanjšanje pogodb. Obstajata sicer tudi instituta višje sile in spremenjenih pogodbenih okoliščin, kjer pa je edina možnost pogodbenih strank prekinitev pogodbe. A ne klubi ne mi si tega ne želimo. Tako kot pogodbo lahko prekine klub, jo lahko tudi igralec, kar pa bi omejilo ali uničilo glavni vir prihodkov klubov, to je prodaja igralcev," je pojasnil prvi mož Spinsa.

In kako naprej? "Spopadamo se s položajem, ki ga nihče ni predvidel, razen v nekaterih okoljih, kjer socialni dialog poteka že dolgo. Samo za primerjavo: v ameriških profesionalnih športih je kolektivna pogodba dolga 600 strani. Čisto vse je urejeno, nič ni prepuščeno naključju," je poudaril Dejan Stefanović in se dotaknil tudi primerov klubov, ki so se že zatekli k znižanju plač in prekinitvam pogodb. "O tem dobivamo dnevne podatke, za zdaj se vse dogaja posamično. Splošnega dogovora, kako ravnati, še ni, upoštevali pa bomo tudi smernice, ki bodo sprejete v dogovoru z Uefo in Fifo ter posameznimi evropskimi klubi. Seveda bi bilo idealno, da bi bil dosežen konsenz. Nikakor ne bi bilo dobro, da bi to prepustili posameznim vodstvom klubov, a vse skupaj ne bo lahko rešljivo. Tudi ko se v Sloveniji pogovarjamo s klubi, smo za enoten pristop. Navodilo kapetanom v prvoligaških klubih je, da se o kakršnihkoli morebitnih znižanjih ne pogovarjajo individualno. To urejajmo skupaj na ravni sindikata, zveze in klubov."

dejan stefanovic
Arsen Perić

Članki iz rubrike