Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

rb
rb
3 20.03.2020 08:01:57

DRAMATIČNO OPOZORILO direktorja kluba iz 1. SNL: Kmalu se bomo spraševali, koliko nas bo sploh PREŽIVELO?

Grega Wernig
Česa takega nogomet ne pomni, česa takega svetovni šport ne pomni. In popolnoma jasno je, da zaradi izbruha koronavirusa brez posledic ne bo šlo. Dlje ko bodo trajale izredne razmere, hujše bodo. Na vseh področjih. Tega se zelo dobro zaveda tudi športni direktor Domžal Matej Oražem in opozarja, da je že danes treba razmišljati o tem, kaj se bo zgodilo oziroma dogajalo, ko se bo življenje znova vrnilo v ustaljene tirnice.

Stadion ob Kamniški Bistrici še vedno sameva in bo 'hiša duhov' še nekaj časa. Vse dejavnosti v klubu so ustavljene, igralci članske ekipe ostajajo v samoizolaciji in vadijo samostojno. "Za vsakega smo sestavili individualni program dela, kdaj in v kakšnem obsegu se bomo lahko vrnili k skupnim treningom, pa je v tem trenutku res težko ugibati. Da bi poskušali nekaj na silo, da bi bili na robu ali da bi celo kršili navodila, ki so nujna za umiritev stanja, pa je popoln nesmisel. Moramo imeti in ohraniti toliko odgovornosti, da ne bomo naredili kakšne bedarije," je dejal športni direktor Domžal Matej Oražem. 


Premalo tekem za regularnost

Uefa je medtem pričakovano prestavila Euro 2020 in tako zagotovila kar nekaj dodatnega časa, da bi se ligaška tekmovanja vendarle lahko zaključila, prav tako kot liga prvakov in liga Europa. Skrajni rok je 30. junij, a kljub temu seveda (žal) še vedno ne gre povsem izključiti možnosti, da to ne bo mogoče. Vse bo odvisno od tega, kako hitro bo premagan koronavirus, po najbolj črnem scenariju pa je bila zadnja tekma v tej sezoni na slovenskem prizorišču morda že odigrana. Kaj potem? Kdo bo prvak, kdo bo izpadel? "Če želimo imeti regularnega prvaka, smo do zdaj po mojem mnenju odigrali premalo krogov. Potemtakem bi bila v tem primeru verjetno edina možnost prvenstvo razveljaviti, v evropskih pokalih pa bi zaigrali tisti, ki v tem trenutku zasedajo mesta na lestvici, ki to zagotavljajo. Hkrati bi veljalo razmisliti o možnosti, o kateri se pogovarjajo v Italiji: da torej nihče ne bi izpadel in bi v prvo ligo napredovala vodilna drugoligaša. V preteklosti smo imeli razprave o morebitni širitvi lige, morda je zdaj pravi čas za kaj takega. Prihodnjo sezono bi tako imeli ligo 12, potem pa bi sprejeli odločitev, ali bi pri tem vztrajali ali bi se bilo bolje vrniti na 10 ekip," je svoje stališče razkril snovalec kadrovske politike pri dvakratnih prvakih, ki so trenutno na predzadnjem mestu na lestvici. "Prvič v sezoni smo na devetem mestu in ne morem si predstavljati, da bi nam rekli 'igrajte dodatne kvalifikacije'. To ne pride v poštev. Pomembno bo biti pozoren na to, da pravice kogarkoli ne bodo kršene in da ne bomo ustvarjali pollegitimne situacije z dodeljevanjem naslova," se je odzval Matej Oražem in v nadaljevanju izpostavil še en nadvse pomemben vidik, ki bi utegnil vplivati na tekmovalnega: "Če se nastale razmere ne bodo hitro rešile, in bojim se, da se ne bodo, bo skoraj gotovo veliko vprašanje, koliko klubov bo sploh preživelo. Koliko bo še sposobnih, koliko jih bo zmoglo igranje v prvi ligi. Kaj pa, če jih naposled sploh ne bo dovolj?"

orazem matej gw
Grega Wernig
Če zdaj ni čas za solidarnostni sklad, ga ne bo nikoli

Tako pesimistično razmišljanje nikakor ni iz trte zvito. "Recimo, da se bo stanje precej zavleklo. Obveznosti klubov bi ostale nespremenjene, prihodkov ne bi bilo in res ne vem, od kod bi si lahko zagotovili sredstva, da bomo plačevali igralce, s katerimi imamo razmeroma trdne in dolgoročne pogodbe. Naši stroški so relativno fiksni in ne bo jih mogoče hitro razbremeniti, prihodki so skoraj izključno variabilni, kar pomeni, da bi ostali tako rekoč brez vsega. Mislim, da bi morala prvi korak narediti Fifa, ki ima bogate finančne zaloge, v navezi z Uefo, ki bi morala poskrbeti, da prihodki ostanejo na dozdajšnji ravni. Če zdaj ni čas za solidarnostni sklad, iz katerega bi klubi lahko črpali sredstva, potem ga ne bo nikoli. Veliki bodo preživeli, majhni so že tako na nitki in komaj shajamo. Poleg tega ne gre le za igralce in bržčas bi tudi z njimi morali najti kompromis glede plačevanja, ampak tudi za trenerje, člane strokovnega vodstva, ostale klubske uslužbence ... Vse je treba plačati, treba bo najti denar, ljudi ne moremo kar postaviti na cesto. Prav tako ne smemo pozabiti in ni zanemarljivo, da so igralci samozaposleni, zato močno verjamem, da bo država pri njihovih dajatvah imela posluh," opozarja športni direktor Domžal in dodaja: "Če ne bo resnih strukturnih ukrepov države in NZS, se bo zgodil osip klubov, o tem sem skoraj prepričan. Govorim o vseh ravneh. Nekateri živijo od vadnin, ki jih zdaj ni, obeta se nam gospodarska kriza, denarja bo manj tudi iz naslova pokroviteljev, poletne prodaje igralcev bodo težko uresničljive, morebitne zaloge bodo kopnele in še bi lahko našteval. Ni preprosto, nikakor ne. Vsi tisti, ki smo neposredni deležniki v nogometu, bomo morali biti zelo odgovorni v pogovorih in dogovorih, kako reševati položaj. In tudi solidarni drug do drugega, predvsem pa do tistih, ki imamo edini dejanske stroške v tem času. Verjamem, da bo NZS našla dovolj sredstev za premostitev razmer in da tudi država ne bo pozabila na nas. Na to moramo opozarjati, o tem moramo razmišljati že danes. Moramo vedeti, da bo prišel čas, ko bo to treba dati na mizo, ko se bomo o tem morali začeti pogovarjati. Ko bodo vsi iskali svojo nišo, kako jim bo država pomagala, jo bomo morali najti tudi mi. Da ne bi spet ostalo pri razmišljanjih, da bo šport že preživel. Ne bo, kar smo ostali brez osnovnih pogojev za delovanje."

Članki iz rubrike