Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
12.03.2020 13:14:33
Deli članek:

Tu so vse INFORMACIJE: V celoti objavljamo vse okoliščine in pogoje Zahovićevega SLOVESA!

Grega Wernig

Kar se je nekako namigovalo takoj po odstopu Darka Milaniča, se bo naposled, kot vse kaže, tudi uresničilo. Vijoličasti so po tekmi z Bravom ostali brez trenerja, ki je po porazu proti ljubljanskemu malčku odstopil s položaja šefa stroke v Ljudskem vrtu, zdaj bodo ostali še brez snovalca kadrovske politike pod Kalvarijo. Zlatko Zahović zapušča petnajstkratne slovenske državne prvake, ki se torej podajajo v povsem novo zgodbo. Brez dveh največjih tvorcev uspehov v zadnjih letih.

Pravilno smo napovedali, da se bo upravni odbor aktualnih slovenskih državnih prvakov sestal včeraj. Prav tako smo pravilno napovedali, da bo odločal tudi o usodi športnega direktorja vijoličastih Zlatka Zahovića. Pravzaprav so vodilni možje Maribora o usodi najzaslužnejšega moža za vse velike uspehe, ki so jih Štajerci dosegli v zadnjih letih, odločali na pobudo slednjega. Zlatko Zahović je bil tisti, ki je vodstvu kluba predlagal, da bi se njihove poti po 13 burnih, z nekaj aferami, a predvsem z velikanskimi uspehi prepredenimi leti dokončno končale. Kar smo zapisali za Darka Milaniča, velja tudi za Zlatka Zahovića. Nogometni svet je krut. In tista iz Batmana, da »bodisi umreš kot junak bodisi živiš dovolj dolgo, da postaneš zlobnež«, pride v poštev tudi pri športnem direktorju vijoličastih. Najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance je bil še ne tako dolgo nazaj čisto pravo božanstvo v štajerski prestolnici. Do dandanes ostaja edini funkcionar v slovenskem športu, zaradi katerega so ljudje odšli na ulice, podpisovali peticijo. Vse v želji, da se vrne v direktorski fotelj. Zlatko Zahović je bil ikona. Nekdo, ki so mu v drugem največjem mestu v deželici na sončni strani Alp slepo verjeli. Bil je nezmotljiv. Vsaj v očeh navijačev. Na roke so mu seveda šli izjemni rezultati. Maribor je pod njegovim vodstvom postal serijski slovenski državni prvak, in kar je še pomembnejše – postal je skoraj serijski udeleženec enega izmed dveh najmočnejših evropskih klubskih tekmovanj. Osem naslovov slovenskega državnega prvaka in štirje pokalni naslovi. Tri lige Europa in dva vrhunca njegovega funkcionarskega udejstvovanja – dve ligi prvakov. Vse to je uspelo Mariboru v eri Zlatka Zahovića.

Zmanjšana podpora
A v zadnjih mesecih se je podpora ZZ Topu vztrajno manjšala. Nekoliko so k temu pripomogli tudi škandali, ki jih je zakuhal, večino pa vendarle neprepričljive igre Maribora. V tej sezoni je vse skupaj eksplodiralo. V tem trenutku so vijoličasti na zgolj četrtem mestu na prvenstveni razpredelnici. Jasno, še vedno imajo možnosti za svoj 16. naslov državnega prvaka, toda glede na predstave, ki jih trenutno kažejo na igrišču, je ogrožen celo nastop v kvalifikacijah za ligo Europa, od naslova pa so oddaljeni precej več kot sedem točk, kot kaže lestvica. Glavnega krivca so mariborski navijači našli v Zlatku Zahoviću. Čeprav je bil žvižgov večinoma deležen Darko Milanič, ulice v štajerski prestolnici s prstom kažejo na tvorca velikanskih uspehov. V zadnjem 'javnem nastopu', ko so po tekmi z Bravom žugale svojim ljubljencem, so tudi Viole dale vedeti, da ne stojijo več stoodstotno za športnim direktorjem, zato se zdi, da je zares napočil pravi trenutek za Zahovićevo slovo.

Peklensko težka naloga
To je, kot rečeno, uvidel tudi snovalec kadrovske politike pod Kalvarijo. Ko je še drugič v njegovi eri odšel Darko Milanič, se je odločil, da bo odšel tudi sam. Oziroma da bo vodstvu kluba predlagal sporazumno prekinitev pogodbe. Slednja je sicer izjemno trdna, z Mariborom ga veže še za naslednja štiri leta, ampak Zahović se zaveda, da je za odhod nastopil pravi trenutek. Danes je njegova podpora v vijoličastem klubu na najnižji točki in v takšnih okoliščinah nima smisla vztrajati. Najverjetneje je tako za vse strani še najbolje. Win-win situacija, kot radi rečejo Američani. Zlatko Zahović bo odšel brez drame, brez škandala. Odnesli ga bodo rezultati, čeprav je takšna trditev v kontekstu vseh uspehov, ki jih je imel Maribor pod njegovo taktirko, zares smešna. Ena slabša – pa sploh ni nujno, da bo slabša, navsezadnje lahko vijoličasti sezono še vedno obrnejo v svojo korist – sezona pač ne more odtehtati vseh lovorik, ki jih je štajerski klub osvojil v zadnjih letih. Klub bo na drugi strani lažje zadihal. Zlatko Zahović je sicer odličen funkcionar, a hkrati je bil za Maribor tudi precejšnja utež. Kdor je delal z njim, zna povedati, da je to vse prej kot lahek posel. In v zadnjih mesecih, letih so se odnosi znotraj kluba izredno ohladili. To ni nobena skrivnost. Navsezadnje je tudi v zadnjih medijskih nastopih športni direktor precej udrihal po vodstvu kluba, mu navrgel kar nekaj očitkov, vse to pa je pripeljalo do tega, da Ljudski vrt prvič ne 'paničari' v smislu »Kaj bomo brez Zlatka?«. Namesto tega se pripravlja na življenje po njem.

Upravni odbor se je po naših informacijah včeraj dokončno odločil, da bo zgodbo nadaljeval brez najbolj legendarne slovenske številke 10. Zdaj ga čakajo peklensko težke naloge. Najprej se bo moral seveda z Zlatkom Zahovićem dogovoriti o vseh podrobnostih razhoda. Kot rečeno, športni direktor ima s klubom, ki domuje na Mladinski 29, sklenjeno zelo trdno pogodbo. Ko bodo vse podrobnosti razhoda razrešene, se bodo morali v vodstvu kluba pozabavati s tem, koga postaviti na položaj športnega direktorja. Kdorkoli bo prišel, bo stopil v velikanske čevlje. Tu pa je seveda tudi vprašanje novega trenerja …