Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
28.12.2019 14:33:50
Deli članek:

Kakšne rezultate beleži MARIBORSKA ŠOLA? Šef vijoličastih ni najbolj zadovoljen, predvsem z ...

Drago Wernig - TAKA
Oliver Bogatinov in Darko Milanič

Čeprav je v Kidričevem opravil odličen posel, se je Oliver Bogatinov po izteku pogodbe po koncu prejšnje sezone presenetljivo odločil, da sodelovanja z Aluminijem ne bo obnovil.

Prav tako je nekoliko presenetil z izbiro novega izziva. Zapustil je nogomet na prvoligaški ravni in se vrnil k mlajšim selekcijam, kjer je sprejel ponudbo iz Ljudskega vrta. Postal je vodja nogometne šole vijoličastih in zdaj je za njim prvih šest mesecev pod Kalvarijo.

Na spletni strani aktualnih prvakov so razkrili, da so mlajše tekmovalne selekcije vijoličastih v jesenskem delu sezone opravile 442 treningov, odigrale 58 prvenstvenih in 34 prijateljskih preizkušenj ter sodelovale na štirih mednarodnih turnirjih, dosežki pa so zadovoljivi. »Tekmovalni cilji so v Mariboru vedno najvišji, temu primerna pa so tudi pričakovanja in zahteve. Selekciji U-15 in U-17 ta visoka pričakovanja izpolnjujeta, mladinska pa nekoliko manj. Kadeti, ki jih vodi Danijel Širec, pri delu pa mu pomaga Marko Barun, so jesenski del zaključili brez poraza, ekipa U-15 pod vodstvom Matjaža Keka mlajšega je prva na lestvici in ima osem točk prednosti pred drugouvrščeno ekipo, trenutno pa so hkrati ogrodje reprezentantov Slovenije. Mladinci pod vodstvom Milana Žurmana in prvega sodelavca Boštjana Merca pa trenutno zasedajo peto mesto, vendar se z uspešno odigranimi preloženimi tekmami lahko povzpnejo dve mesti višje, kar bi bilo dobro izhodišče za napadanje vrha v spomladanskem delu prvenstva,« je jesenske dosežke v pogovoru za klubsko spletno stran osvetlil strokovni vodja nogometne šole Oliver Bogatinov.

Jurij Kodrun

Rezultati v mlajših starostnih kategorijah kljub vsemu niso usodnega pomena. Najpomembnejši je razvoj igralcev in priprava najbolj nadarjenih na članski nogomet, a tudi pogled na semafor ni ravno nepomemben. »Rezultat mogoče ni v ospredju, vendar je nogomet tekmovalni šport in fantje se morajo naučiti tekmovati, da bi bili lahko v svojem početju uspešni. Potencial se lahko razvija tudi brez rezultata, vendar pravo vrednost dobi le v primerjavi z drugimi, kar pa nujno vodi v tekmovalnost. V članskem nogometu, ki je hkrati že mnogo bolj profesionalen in kjer je ta vidik toliko pomembnejši, pa naši fantje iz mladinske šole še niso najbolj pripravljeni in usposobljeni za ta svet. Star slovenski pregovor pravi, da je vztrajnost lepa čednost, in starejše generacije igralcev ta rek razumejo mnogo bolje kot mladi. Izkušnje so naredile svoje, nekaj pa je tudi družbeno pogojenega, saj opažam, da vztrajnost danes ni tako izrazita vrlina. Po drugi strani pa je res tudi to, da je treba vedeti, kdaj se premakniti in iti naprej,« je pojasnil Oliver Bogatinov, ki je marsikoga presenetil, ko se ni odločil za nadaljevanje svojega poslanstva v Kidričevem. Namesto tega se je lotil novega projekta pod Kalvarijo; v drugačni vlogi je za njim uvodnih šest mesecev. Kako se je znašel? »V novi vlogi čas teče počasneje. To pomeni, da se spremembe dogajajo počasneje in vpliv je lahko dolgoročen. Sam verjamem v ekipno delo in interdisciplinarno sodelovanje, zato je prvi projekt sestava ekipe oziroma ekip. Le skupaj smo lahko uspešni,« je odgovoril nekdanji napadalec, ki si prizadeva delo v šoli dvigniti na čim višjo kakovostno raven. Novo znanje in izkušnje išče tudi v tujini in na straneh našega časopisa smo že poročali, da so se trenerji nogometne šole pred kratkim mudili v Bergamu.

»Obisk Atalante je le eden v sklopu kreiranja strokovne ekipe in standardov dela. To ne pomeni, da želimo kogarkoli posnemati, saj je kopija vedno slab nadomestek za izvirnik. Želimo izhajati iz svojega kluba, svoje kulture, svojih navad in svojih zmožnosti, da bi lahko razvijali potenciale, ki so pri vsakem posamezniku edinstveni. Smernice nogometnega razvoja so danes vidne in lahko dostopne, kot še nikoli doslej v zgodovini nogometa. Ogledi tekem v živo, posnetki treningov in tekem, intervjuji, komentarji in hitra ter instantna komunikacija z ljudmi na drugem koncu sveta, vse to je mogoče zaradi trenutne tehnike in tehnologije. Za kreiranje novih znanj pa je potrebno mnogo več kot dostop do vsebin. Pred nami je še veliko dela in lotili se ga bomo z veliko vnemo. Vse z namenom, da bi vijoličasto prihodnost vodili v pravo smer,« je odločen Oliver Bogatinov.