Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
5 19.10.2019 11:47:43

ŠOKANTNA razlika: Maribor prešteva MILIJONE, Olimpija pa milijonsko izgubo! To so zneski ...

Grega Wernig
Olimpija in Maribor sta dva najboljša nogometna kluba pri nas, njuno poslovanje pa se ne bi moglo bolj razlikovati.

Maribor in Olimpija v zadnjih letih kraljujeta na slovenski nogometni sceni. Od leta 2011 sta edina kluba, ki sta osvojila domače prvenstvo, v zadnjih desetih letih pa sta skupno osvojila tudi šest pokalni lovorik. Marsikdo bi mislil, da sta kluba finančno preskrbljena, da se cedita zgolj med in mleko. A temu ni tako. No, vsaj pri Ljubljančanih ni tako.

Mariborčani so v zadnjih letih z igranjem v Evropi in s prodajo nekaterih igralcev zaslužili več deset milijonov evrov, pri Olimpiji pa je stanje precej drugačno. Že res, da jim je za lepe zneske uspelo prodati nekaj igralcev, a to je tudi vse. Odhodki za takšen kader so velikanski, še tako polna vreča denarja hitro postane prazna.


V primeru Olimpije se je ta že zdavnaj spraznila, klubu denar posoja kar predsednik Milan Mandarić, ki pa zdaj pospešeno išče investitorja oziroma svojega naslednika. Kot danes pišejo kolegi z Večera, je Olimpija samo v lanskem letu ustvarila prihodek v višini šestih milijonov evrov, leto 2018 pa zaključila z astronomskim minusom v višini več kot treh milijonov.

Maribor je na drugi strani precej uspešnejši na finančnem področju. Prihodki v letu 2018 so znašali skoraj 9,5 milijonov evrov, poslovni minus pa 863 tisoč evrov. A zaradi tega si v štajerski prestolnici ne belijo glave, saj imajo v društvenem skladu iz prejšnjih let na voljo več kot 11 milijonov evrov.

Vodilni dvojici slovenske lige pričakovano sledijo Domžale, prihodkov je bilo za skoraj 4 milijone evrov, na koncu pa so imeli minus v višini 1425 evrov. Na četrtem mestu je Rudar, ki se lahko pohvali tudi z največjim dobičkom od slovenskih klubov. Lani se je v klub steklo več kot 2 milijona evrov, čisti dobiček pa je znašal 175 tisoč.

Članki iz rubrike