mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
4 09.08.2018 18:07:21

Mandarić BREZ ZADRŽKOV! O prodaji OLIMPIJE, Srebrniču, novem slovenskem trenerju in NAJLJUBŠI OKREPITVI!

Grega Wernig
Slovenski nogometni prvoligaš Olimpija iz Ljubljane je bil v zadnjih mesecih precej izpostavljen, ne le zaradi rezultatskega uspeha, temveč tudi glede vseh stvari, ki so se dogajale ob igrišču. Predvsem je nejasno, ali bo predsednik Milan Mandarić zapustil krmilo. Kot je pojasnil v pogovoru za STA, se doslej o prodaji kluba ni pogovarjal z nikomer.

"V poslu je tako, da se moraš najprej pogovoriti o tem, kaj je cilj zainteresiranih, koliko želijo plačati, kakšno bo financiranje. To so osnovne stvari. Za zdaj pa nisem nikogar niti videl," je dejal Mandarić, ki je dodal, da bo Olimpijo zapustil, ko bo dosegla maksimum. Koliko pa je od njega oddaljena?

"To je težko reči. Mogoče bo to leto, mogoče pet, mogoče tri mesece. Pomembno je to, da ko odidem, ne bo dolgov in bo Olimpija na pravi poti, v vrhu slovenskega nogometa in bo klub v pravih rokah. Odkar sem prišel, se sicer pojavljajo ljudje, ki bi radi kupili Olimpijo, ampak nič konkretnega. Da pa sem se jaz pogovarjal s kom o prodaji Olimpije, to pa ne. Žal mi je, da se javnost obvešča o stvareh, ki ne obstajajo," je zatrdil. Zanikal je tudi govorice, da bo odšel že septembra.

Pravi, da je najpomembneje, da Olimpija sledi začrtani smeri. "Kdo je na vrhu, ni toliko pomembno. Kdorkoli bo, mora klub samo voditi v tej smeri," pravi Mandarić in dodaja, da je bilo mišljeno od samega začetka, da bo po opravljenem delu zapustil Olimpijo.

"Ko sem Portsmouth pripeljal do prve angleške lige, kjer je ostal pet let in smo osvojili tudi pokal, sem videl, da smo naredili maksimum in je bil čas, da predam nekomu drugemu, podobno je bilo z Leicester Cityjem in s Sheffieldom," je povedal in nadaljeval: "Upam, da bo podobno v Olimpiji. Kot sem rekel prvi dan, ko sem prišel v Olimpijo, imam misijo, ki jo moram končati. Končal pa jo bom, ko bom jaz rekel. Ne pa da berem o 'nebulozah', da nekateri ljudje pripravljajo teren za moj odhod, da klub kupujejo eni ali drugi. To ne obstaja. Odšel bom, ko bom jaz pripravljen. Takrat vam bom rekel, da sem pripravljen, da klub predam v dobre roke, in da je klub tam, kjer sem rekel, da bo, da je brez dolgov in da sebe pogledam v ogledalo in rečem 'I did it may way, in the right way'."

In ta prava poti pri njem pomeni na nogomet gledati kot posel. "Če nogometa ne gledate kot posel, potem ni uspeha. Imeti je treba srce za klub in glavo za posel. Eno brez drugega ne gre. To morate uspešno voditi, morate imeti infrastrukturo na vseh ravneh, imeti morate finančno moč. Tu pa je težava v Sloveniji, saj je denarja za nogomet malo. Klubi z izjemo Maribora in Olimpije v tem pogledu trpijo. Drugi klubi imajo majhne proračune, igralci majhne plače. To bi se moralo povečati, da bi pripeljali kakovostne igralce, kar je uspelo Olimpiji in Mariboru."

Kljub temu pravi, da je pri Olimpiji glede poslovnega vidika še kar nekaj rezerv, pri čemer je napovedal pomembno novo sponzorsko pogodbo. "V poslovnem delu nismo bili uspešni pri tem, da pripeljemo partnerje, sponzorje in podobno, saj sem glede na to, da smo bili prvaki, pričakoval več, tudi od Ljubljane, kjer je posla največ. Toda zdaj smo na boljši poti. V pogovorih smo z resnimi podjetji, ki si želijo podpreti Olimpijo, tako da bomo čez nekaj dni objavili tudi nekaj v tem pogledu," je povedal prvi mož Olimpije.



Glede samega trenerja je ponovil, da je bil pri imenovanju zdaj že nekdanjega trenerja Ilije Stolice prehiter in pod pritiskom po odslovitvi Igorja Bišćana. S hrvaškim trenerjem so bili zadovoljni navijači, ne pa tudi Mandarić: "Igor Bišćan je bil discipliniran trener, delaven, a ni videl celotne slike. Če bi ga pustil, bi jaz delal proti Olimpiji, pustil bi jo v smer, ki po mojem ni prava. Igralci našega kluba rabijo trenerja, ki ga bodo spoštovali."

Mandarić pravi, da z imenovanjem novega trenerja ne bo hitel, zdaj ima vso podporo pomočnik Stolice Aleksandar Linta. V javnosti so se pojavila namigovanja o tem, da bo novi trener Olimpije Miran Srebrnič, zdaj strateg Gorice.

"Nisem se pogovarjal s Srebrničem. Hari Arčon (predsednik Gorice; op. STA) me je poklical in vprašal, ali sem se pogovarjal z njim. Rekel sem mu, da če bi se z njim pogovarjal, bi on prvi vedel, saj bi najprej njega poklical. S Harijem imava namreč dober odnos," je o tem dejal Mandarić.

Glede imenovanja slovenskega trenerja pa pravi, da bo to težko. "Imeli smo Marijana Pušnika, Luko Elsnerja, tudi Safeta Hadžića. Ne vem, težko bo. Če bo prišel tujec, pa si želim, da bi imel vsaj res kakovostnega pomočnika, ki bo Slovenec. Slačilnica rabi močnega trenerja, ki ga poslušajo vsi. Rad bi videl, da bi našli Slovenca za trenerja, toda tudi Marko Nikolić, ki je bil v mojem času pri Olimpiji zame najboljši trener, je bil tujec, ampak so ga vsi spoštovali. Tako da bomo videli," pravi Mandarić in dodaja, da ima tudi Linta priložnost, da se izkaže za dolgoročno rešitev.

Glede igralskega kadra večjih sprememb pri Olimpiji ne pričakujejo več, "razen, če se zgodi kaj izjemnega". Prav tako večjih pretresov ne pričakujejo niti pri odhodih, pravijo, da je največje zanimanje za Abassa Issaha, ki bo bržčas zamenjal klub. A Mandarić pravi, da imajo na bočnih oziroma krilnih položajih dovolj kakovosti že z Maticem Črnicem, Stefanom Savićem in Asmirjem Suljićem. "Suljić bo do konca sezone najbolj priljubljen nogometaš. Zapomnite si, kar sem vam rekel," je prepričan Mandarić, ki je za konec pojasnil še svoj končni cilj glede zeleno-bele ekipe.

"Končni cilj je, da ko se vrnem iz ZDA mesec po tem, ko sem zapustil Olimpijo, da sedim v loži in gledam Olimpijo z užitkom, da zmaguje, da sledi tem ciljem, ki sem jih že naštel. Torej, da bo vladala slovenskemu nogometu, da bo dolgo v ospredju, da bo favorit v Evropi, da ima precej boljšo 'mašinerijo' kot zdaj v mladinskih selekcijah, da gradi igralce, da ti posledično delajo razliko v članski ekipi. To so vse elementi za veličino kluba, ki jo Olimpija lahko ima. Smo na poti, da to lahko ustvarimo."

Članki iz rubrike