testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

nu
nu
2 22.05.2018 08:33:48

KONEC BOGATE KARIERE: Nekdanji slovenski reprezentant in član slovenskega prvoligaša napovedal slovo

Drago Wernig - TAKA
Nogometaš z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, ki je bil tudi slovenski reprezentant, se po koncu sezone poslavlja od nogometa.

Zdaj ni več nobenih dvomov. O tem se je govorilo že nekaj časa, zdaj pa je prišla tudi uradna potrditev. Nekdanji slovenski reprezentant Miran Burgić bo po koncu sezone sklenil nogometno kariero. To odločitev je sprejel pri 33 letih, svojo zadnjo tekmo bo odigral 27. maja v Mariboru.

Za Gorico je Burgić nastopal že v mladinskih selekcijah potem, ko je v Novo Gorico prispel iz Zagorja in že takrat je bil zelo uspešen, saj je v svoji zadnji sezoni kot mladinec na 23 tekmah dosegel 25 zadetkov. 


Za člansko selekcijo je debitiral v sezoni 2002/2003, ko je bil še član mladinskega pogona. Svoj prvi naslov slovenskega prvaka pa je osvojil že naslednjo sezono. Vidnejšo vlogo je začel pridobivati leto kasneje, ko je v 22 nastopih v prvenstvu zbral šest zadetkov in tako bil pomemben člen ekipe, ki je drugič zapored dvignila pokal prve slovenske nogometne lige. Pod izjemno strelsko statistiko se je podpisal v sezoni 2005/2006, saj je na 35 tekmah v prvenstvu zabil kar 24 golov in s tem osvojil naslov prvega strelca lige ter še tretjič zapored dvignil pokal za najboljšo ekipo v Sloveniji. Odlične predstave v Novi Gorici so vzbudile pozornost širše nogometne javnosti in mu prinesle vpoklic v člansko reprezentanco Slovenije ter prestop na Švedsko.

V Skandinaviji je igral za AIK, ki je eden izmed najtrofejnejših švedskih nogometnih klubov. Burgić je tam preživel štiri leta in v 64 nastopih zbral 16 zadetkov. Po obdobju na severu Evrope se je preselil v prvo avstrijsko ligo k ekipi Wacker Innsbruck. V dveh sezonah mu je uspelo zbrati 67 nastopov in doseči 11 golov, postal pa je tudi najboljši podajalec lige. Sledil je prestop v Izrael, kjer je igral le v sezoni 2012/2013. V 19 tekmah je zabil en zadetek in nato prestopil na Ciper, kjer je nastopal za klub Ethnikosa Achna. Odigral je 18 srečanj, na katerih je 3-krat zatresel mrežo nasprotnikov. Po 8 letih v tujini se je leta 2014 vrnil v Slovenijo k ljubljanski Olimpiji, za katero je v eni sezoni zabil dva gola.

Vrnitev v njegov "nogometni dom" se je zgodila leta 2015, ko se je v Novo Gorico vrnil po devetih letih. V prvi sezoni po povratku je zbral 32 nastopov v prvenstvu in zabil šest zadetkov. Lanska sezona je bila zanj zelo uspešna, saj je na 30 nastopih v prvenstvu dosegel 14 zadetkov, še enega pa je dodal v pokalnem tekmovanju. Precejšen del letošnje sezone je izpustil zaradi težav s poškodbo kolena, a vseeno je v desetih nastopih v plavo-belem dresu uspel zabiti dva zadetka. Sedaj pa se je odločil, da je bilo to njegovo zadnje leto igranja nogometa in da je čas, da nogometne čevlje obesi na klin.

"Za mano je dolga kariera, polna lepih in manj lepih trenutkov, toda prišel je čas, ko je bilo potrebno sprejeti to odločitev. Na to sem že bil malce pripravljen in bi po vsej verjetnosti, če se ne bi zgodila tista poškodba, svojo nogometno pot v Gorici že končal. Letos sem bil na to pripravljen, vedel sem, da bom zaključil z igranjem nogometa, dopuščal sem le minimalno možnost nadaljevanja, zato mi te odločitve ni bilo težko sprejeti. Mogoče bo prišlo za mano in mi bo čez kakšna dva meseca težje, kot mi je sedaj, ampak trenutno tega občutka še ni."

Značke: burgić, gorica

Članki iz rubrike