Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
1 06.04.2018 09:24:13

Domžalčani na pragu zgodovinskega dosežka: Proti Olimpiji izenačiti REKORD!

Grega Wernig
Vroči Domžalčani so na pragu zgodovinskega dosežka za slovenski nogomet.

Ste se kdaj vprašali, kdo je rekorder po številu zaporednih prvenstvenih zmag v slovenskem državnem prvenstvu? In koliko zaporednih zmag je rekorder dosegel? Prepričani smo, da nekateri odgovor poznate, a zagotovo obstaja veliko takšnih, ki ga ne. No, pa vam ga bomo razkrili kar na začetku: dvanajst. Niz dvanajstih zaporednih zmag v državnem prvenstvu je uspel obema največjima slovenskima kluboma, Mariboru in Olimpiji.

Težko je v slovenskem državnem prvenstvu nizati zmago za zmago. Samo vprašajte najboljše ekipe, ki so se v teh 27 sezonah podile za okroglim usnjem na slovenskih zelenicah. Pogled v zgodovino slovenske lige razkriva nekaj zares izjemno prevladujočih generacij, ki so osvajale naslove državnih prvakov. Iz začetnih let samostojnosti se seveda vsi dobro spomnimo Olimpije, ki je osvojila štiri zaporedne naslove državnih prvakov, pa Maribora, ki je bil premočan na prelomu tisočletja. Sijajne generacije Gorice, ki je osvojila tri zaporedne naslove, pa Domžal pod vodstvom Slaviše Stojanovića, ki so dvakrat zapored postale državni prvak. In navsezadnje Maribora s petimi zaporednimi naslovi med leti 2010 in 2015. Vse omenjene ekipe so se uspele v kateri izmed sezon tudi sprehoditi do naslova najboljšega v deželici na sončni strani Alp, toda ob svojem pohodu jim kakšnega velikanskega niza zmag ni uspelo nanizati.

Če se samo ozremo na najdaljše prvenstvene nize zmag po Evropi, potem lahko hitro vidimo, da slovenskega predstavnika ni niti blizu najboljšim. Najdaljši niz zaporednih zmag v državnem prvenstvu je uspel Benfici med leti 1971 in 1973, ko je portugalski velikan na krilih fenomenalnega Eusebia nanizal neverjetnih 29 zaporednih zmag. Tesno za petami Benfici je generacija zagrebškega Dinama, ki je v letih 2006 in 2007 slavila na 28 zaporednih tekmah. Za modre iz Zagreba so takrat med drugimi igrali Luka Modrić, Vedran Ćorluka in Eduardo da Silva. Vštric z Dinamom je tudi madžarski Ferencvaros, ki je med leti 1931 in 1933 prav tako slavil na 28 zaporednih tekmah. Petindvajsetkrat zapored je v škotskem prvenstvu med leti 2003 in 2004 slavil Celtic, takšen niz je uspel tudi Dinamu iz Tirane med leti 1951 in 1952, sledi Crvena zvezda s 24 zaporednimi zmagami med leti 2015 in 2016.

Največ dvanajst zaporednih
Kot rečeno, v Sloveniji je najdaljši niz zmag 12. Precej malo v primerjavi z nekaterimi drugimi ligami, denimo s hrvaško ali pa srbsko, kjer je Dinamu in Crveni zvezdi uspel skorajda nepredstavljiv niz. Olimpija je 12 zaporednih zmag nanizala takoj v prvi sezoni po osamosvojitvi, ko je postala tudi prvi slovenski državni prvak v samostojni državi. Niz so varovanci takratnega stratega Lučja Pertiča začeli na prvi tekmi spomladanskega dela sezone (23. krog), ko so v gosteh z 1:0 premagali Domžale, končali pa so ga šele v 35. krogu, ko jim je na Kodeljevem dve točki odščipnil Slovan. Olimpija je bila v krstni sezoni v zares fantastični formi, saj je njen niz neporaženosti trajal še precej dlje, v 15. krogu so v Lendavi izgubili proti Nafti z 0:1, nato pa so naslednji poraz doživeli šele v 39. krogu, ko so prav tako klonili v Prekmurju, a takrat proti Muri.

Niz 12 zaporednih zmag je uspel tudi Mariboru, toda razpotegnjen je bil čez dve sezoni. Začel se je v sezoni 1998/99, ko so Štajerci slavili na zadnjih treh prvenstvenih tekmah, s čimer so si zagotovili svoj tretji naslov državnega prvaka. Nato so sezono kasneje pod vodstvom Bojana Prašnikarja slavili v prvih devetih krogih, zatem pa so niz v 10. krogu prekinili z remijem proti Muri, končalo se je z 2:2. Niz neporaženosti vijoličastih je sicer trajal še malce dlje, saj so naslednji poraz – prejšnjega so doživeli v 30. krogu sezone 1998/99, ko jih je z 1:0 premagal Korotan – zabeležili šele v 15. krogu sezone 1999/00, ko so presenetljivo v gosteh izgubili z 1:2 proti lokalnemu tekmecu Pohorju.

Postali so prvi zasledovalci Olimpije
Zdaj niz dveh največjih slovenskih klubov lovijo Domžalčani. Varovanci Simona Rožmana se v tem trenutku zdijo nezaustavljivi, nanizali so kar 10 zaporednih zmag, pri čemer lahko vse pristaše rumene družine najbolj veseli dejstvo, da Domžale do zmag prihajajo z izjemno napadalno in lepo igro.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V PETKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: domžale, prva-liga

Članki iz rubrike