Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
28.04.2017 09:22:58
Deli članek:

Jure Balkovec: Da bi mi Ranko Stojić obljubljal prestop v premier ligo? Takole je bilo ...

Grega Wernig

Ko se je pri 16 letih iz Bele krajine preselil v Domžale, je hitro dočakal priložnost na prvoligaškem prizorišču, toda nato njegova nadaljnja pot ni potekala tako, kot si je zamislil. Bili so vzponi in padci, kar dolgo ga ni bilo v ospredju, a danes je Jure Balkovec eden najboljših levih bočnih branilcev na sončni strani Alp. In velemojster prostih strelov.

Prav gotovo spadate med igralce, ki so v veliki meri zaznamovali dozdajšnji del prvenstva. Dosegli ste pet golov, naravnost fascinanten pa je podatek, da vseh pet iz prostih strelov. Kako to, da ste šele zdaj razkrili močno orožje?

Kaj naj rečem, v tej sezoni se mi je res odprlo. Morda je bilo že v mlajših selekcijah videti, da bi bil pri tem lahko uspešen. Še ko sem bil v Beli krajini, se spomnim, da sem dosegel nekaj zadetkov iz prostih strelov, ko sem prišel k članom, pa se je vse skupaj malce zaustavilo. Dolgo je trajalo, da sem zadel, šele v prejšnji sezoni sem v Celju dosegel prvi takšen gol. Zakaj je trajalo tako dolgo? Najbrž tudi zato, ker sem kot mlad igralec moral čakati, da pridem na vrsto. Tudi zdaj imamo v ekipi nekaj dobrih izvajalcev, na moji strani je to Ivan Firer, ampak letos mi res gre in tudi on, čeprav je starejši, mi prepusti izvajanje.

V središču pozornosti ste bili tudi med zimskim prestopnim rokom. Ni skrivnost, da vas je v svoje vrste želela privabiti Olimpija, nakar ste bili tik pred prestopom v ADO Den Haag. Glede vaše prihodnosti je bilo kar nekaj negotovosti, ob vsem tem najbrž niste ostali ravnodušni. Ali pač?

Vsekakor se je temu nemogoče izogniti. Iz okolice sem sicer dobival nasvete, naj se s tem ne obremenjujem in naj ostanem osredotočen na svoje delo, toda nadaljnja kariera prav gotovo zanima vsakogar. Da o tem ne bi razmišljal, ne gre, še posebej, če obstaja možnost odhoda v tujino. Seveda sem si prizadeval, da vse dogajanje name ne bi odločilno vplivalo. V kolikšni meri mi je uspelo, naj ocenjujejo drugi, vendar se zavedam, da prvih treh tekem v nadaljevanju prvenstva nisem odigral na primerni ravni. Mogoče je bilo to tudi posledica dogodkov okrog morebitnega prestopa, a zame je bilo važno, da mi je trener nenehno stal ob strani in mi bil v pomoč. Tudi pred tem. Poudarjal je, da se morata za prestop najprej dogovoriti kluba in da igralec na to preprosto nima vpliva, ter mi svetoval, naj ne pritiskam na klub, da me mora pustiti; vse skupaj bi se namreč lahko obrnilo v negativno smer. In res nisem pritiskal, ne bi imelo smisla. Na kakršnekoli pogovore sem bil pripravljen šele takrat, ko bi dogovor dosegla kluba, povrhu so za tovrstne pogovore zadolženi zastopniki igralcev.

Se s predstavniki Olimpije vi potemtakem niste pogovarjali?

Ne, nisem se. Pogovarjala sta se le kluba, jaz sem samo čakal na razplet. Le če bi dosegla dogovor o prestopu, bi prišel na vrsto tudi jaz.

Toda slišali smo, da naj bi se s takratnim športnim direktorjem Olimpije Rankom Stojićem vendarle dobila, in obljubil naj bi vam, da bo poskrbel za vašo selitev iz Ljubljane v premier ligo.

Mogoče se je o tem pogovarjal ali dogovarjal z mojim zastopnikom, z menoj ne. Jaz o tem ne vem nič.

CELOTEN INTERVJU, V KATEREM JE JURE BALKOVEC RAZKRIL ŠE MARSIKAJ ZANIMIVEGA, TUDI SKRIVNOST POVEZANO S PROSTIMI STRELI, SI LAHKO PREBERETE TUDI V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI.