Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
22.02.2016 07:18:45
Deli članek:

Zahović o Novakoviću: Naša ponudba je bila nižja

Drago Wernig - TAKA & Jaka Žurga

Prihod Milivoja Novakovića pod Kalvarijo je razvnel strasti na Slovenskem. Tako jih ni še nikoli, kar je nedvomno pravšnja napoved za drugi del sezone, ki bo neizmerno zanimiv. Skoraj zagotovo se bo zgodilo nekaj, česar do zdaj nismo bili navajeni. Klubski nogomet bo pogosto v središču pozornosti javnosti na sončni strani Alp. Ne le nogometne. Postal bo pomembna tema pogovorov, pridobil bo veljavo.

Po razburljivem četrtkovem popoldnevu in večeru se je življenje v Ljudskem vrtu vrnilo v običajne tirnice, toda štajerska prestolnica še vedno »gori«. Razpravam o prihodu Milivoja Novakovića k vijoličastim se je nemogoče izogniti. Še najmanj seveda v lokalih, a prav tako ne v trgovini, ne v avtopralnici, ne na upravni enoti, ne ob bančnih okencih ... Nikjer! Nova je bil zajtrk, kosilo in večerja. Dotaknilo se je tudi tistih, ki z nogometom niso zasvojeni. Vsak mora nekomu povedati svoje mnenje, brez tega preprosto ne gre.

"Milivoju Novakoviću smo dali čas, da se odloči o morebitnem nadaljevanju kariere v tujini, toda že prej mi je dal besedo, da je Maribor v Sloveniji edini klub, za katerega bi igral. In tega se je držal. Njegov profesionalizem, njegove izkušnje in njegov strelski nagon ubijalca nam bodo gotovo prišli zelo prav. Dobro se zavedam, da v tem trenutku ni najboljše pripravljen, toda prepričan sem, da se bo kmalu spet vrnil na želeno raven. Da, verjamem, da bo hitro v pravem ritmu," je le nekaj minut potem, ko je postalo jasno, da je "velika riba" dokončno v Ljudskem vrtu, med drugim govoril Zlatko Zahović. "Res sem zelo zadovoljen, zelo pomembna je tudi kemija, ki vlada med Ljudskim vrtom in Milivojem Novakovićem. Tukaj je dosegel že lepo število golov," je pristavil športni direktor trinajstkratnih prvakov.

KER VEM, DA BO POMAGAL
Zanimalo nas je, kako na vse skupaj gleda po prespani noči. Potem ko je v petkovem dopoldnevu pred prihodom v svojo pisarno pod vzhodno tribuno pod Kalvarijo začutil utrip v mestu, kakopak ni mogel spregledati ali preslišati takšnih in drugačnih odzivov, ki so "zakurili" zlasti družbena omrežja. Tudi če jih je morda hotel, je bila to misija nemogoče. "Odzivi? Temu ne namenjam kakšne pretirane pozornosti. Res ne. Svojega dela ne opravljam zaradi odzivov oziroma zato, da bi nekomu ugajal. Nikakor ne. Odločitve vedno sprejemam v najboljši veri, da so koristne, najboljše. Tako je tudi v primeru Milivoja Novakovića. Za njegov prihod smo se odločili, ker vem, da bo pomagal ekipi, da bo pomagal klubu," je povedal najboljši strelec slovenske izbrane vrste, ki je torej v klub privabil svojega najbližjega zasledovalca.

NAVDUŠIL ME JE
Seveda bi bili naivni, če bi verjeli, da se je 36-letni reprezentančni napadalec za Maribor odločil zaradi "žene Štajerke in kemije Ljudskega vrta". Igralec s takšnim ugledom za drobiž pač ne gre nikamor, toda športni direktor vijoličastih poudarja: "Moram priznati, da me je Milivoje Novaković navdušil s svojim razmišljanjem. Ko je rekel, da je bil po preboju na veliko sceno vseskozi v ambicioznih in zelo dobro organiziranih klubih, v katerih delujejo resni, verodostojni ljudje. In da je zato prišel k nam."

O DENARJU DVE MINUTI
Kaj pa zneski? "Kapetan ostaja najdražji igralec Maribora," se je že pred dnevi odzval Zlatko Zahović in zdaj vse skupaj še malce dopolnil: "Gotovo boste presenečeni, toda o denarju smo se pogovarjali zelo kratek čas. Največ dve minuti, najbrž še manj. Ne, finančne zadeve niso bile prva tema pogovorov. Niti po naključju. Še več, bila je postranska."

www.nkmaribor.com
Temu je vendarle težko verjeti. "Finančna disciplina kluba ni porušena niti za centimeter. Nova se zelo dobro zaveda, kakšne so razmere na domačem prizorišču, denar je bil zares najmanjši problem. Bil je izjemno korekten. Lahko povem, da je bila naša ponudba nižja kot Olimpijina. Očitno smo znali pritisniti na pravi gumb in vedeli, kaj je za igralca pomembno," pravi Zlatko Zahović.


MORDA SE LAHKO KRIVEGA POČUTI KDO DRUG
V Ljubljani je velika večina prepričana, da je Milivoje Novaković Olimpijo pustil na cedilu, da jo je celo izdal. In prav tako jih ni malo, ki menijo, da v sodelovanju z vijoličastimi, toda Zlatko Zahović takšne obtožbe odločno zavrača. Tako na račun igralca kot kluba. "Milivoje Novaković je bil maksimalno korekten, Olimpije ni prevaral. Ni kriv, da v Ljubljani ni podpisal pogodbe, morda pa se lahko počuti krivega kdo drug."

TAKŠNEGA PAČ ČAKAŠ
In kdaj se je potemtakem začela operacija za prihod drugega najboljšega strelca slovenske izbrane vrste? "Po epizodi z njo, za katero smo vedeli vsi in ki se je razpletla, kot se je, je bil zelo razočaran. To smo izkoristili in ga takrat tudi poklicali. Včasih pač moraš poskusiti, da vidiš, kako in kaj. Razkrili smo mu naše namene in mu ob tem dali dovolj časa za razmislek ter hkrati dovolj, da bi poiskal primerno rešitev za morebitno nadaljevanje kariere v tujini. Da bi bilo vse skupaj resno, smo si postavili skrajni rok, do katerega nam mora sporočiti svojo odločitev. Vmes bi nam že moral posredovati odgovor, vendar je zaprosil za nekaj dodatnih dni, kar smo seveda z razumevanjem sprejeli. Ker nam je jasno, da se s ponudbo, ki jo je imel s Kitajske, ne moremo primerjati, ob tem je neizpodbitno dejstvo, da na takšnega igralca preprosto moraš čakati, njegov odnos je bil maksimalno profesionalen. Novi rok je bil v sredo ob 18. uri in takrat nas je Novaković poklical, s čimer je bila zgodba zaključena, naslednji dan je sledil podpis pogodbe."

Navijači Olimpije so jezni, zelo jezni. "Razumem jih, razumem njihovo jezo, toda še enkrat so bili zavedeni. Kakršnekoli obtožbe na Novakovićev račun so neutemeljene. Zdaj je naš in vsakega našega igralca branimo z vsemi močmi, najboljša obramba je resnica," je zaključil Zlatko Zahović.