Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
21.02.2016 13:40:18
Deli članek:

Ćiro Blažević: Ko bo nehal skakati s klopi, bo Jurčić velik trener

Nikola Miljković

Pred dnevi je dopolnil 81 let. Častitljiva starost, toda kljub temu še vedno izžareva energijo možakarja srednjih let, če ne kar mladeniča. A ne glede na to se je odločil, da je s trenerskim poklicem vendarle konec. Na vročo klop ne namerava več sesti, zdaj uživa v življenju upokojenca, toda nogomet je kakopak še vedno zajtrk, kosilo in večerja.

V najnovejši številki revije Ekipa SN, ki je še vedno na voljo pri vašem prodajalcu, smo med drugim objavili intervju s Sinetom Komočarjem. Ne več rosno mladi ljubitelji nogometa se ga gotovo zelo dobro spomnijo. Bil je eden največjih upov na prostorih nekdanje skupne države, s 16 leti je v dresu Olimpije postal najmlajši debitant v takrat zelo močni ligi, ki so jo spoštovali tudi v Evropi. Kmalu zatem ga je v svoje vrste privabil Dinamo, napovedovali so mu bleščečo kariero, toda naposled se je razpletlo drugače, svojih sposobnosti ni unovčil.

Tega, da se je Komočar posvetil vojaški karieri, nisem vedel. Pravite, da je bil v specialni enoti in se udeleževal misij v tujini? Vojaško disciplino bi potreboval, ko se je ukvarjal z nogometom.

"Kolikor sem imel priložnosti, sem naredil premalo. To je gotovo, a je prav tako res, da se je zgodil splet takšnih in drugačnih okoliščin, ki so vplivale na mojo pot. Med drugim tudi osamosvojitvena vojna. Ravno takrat sem zapustil Dinamo in se vrnil v Ljubljano. Bržčas je bila največja napaka, da nisem ostal v Zagrebu. Tam sem imel res odlično odskočno desko za naprej. Zakaj sem odšel? Zaradi glave, verjetno je bila narobe 'nataknjena'. Bil sem mlad in najbrž se nisem niti dobro zavedal, kje sem bil. V kako velikem klubu. Nisem se zavedal veličine Dinama in vsega, kar spada zraven. Mladost in neizkušenost sta vsekakor prispevali k temu, da sem se takrat odločil, kot sem se," je poleg številnih zanimivosti povedal Stanislav Komočar.

V hrvaški prestolnici je bil njegov trener tudi Miroslav Blažević. "Ah, Ćiro ... Je nekaj posebnega, pravi človek. To je treba doživeti, videti od blizu, z besedami je težko opisati vse dogodivščine z njim. Kot osebnost in kot trener ima svojo specifiko. Kot trenerja ga cenim, je izjemen mojster motivacije, nogomet ima v malem prstu. Hkrati je velik gospod in obenem fakin z izjemnimi retoričnimi sposobnostmi, ki zna z mediji in navijači. Skratka, legenda," je o svojem nekdanjem trenerju, ki ga je na Maksimirju poslal v ogenj, govoril priljubljeni Sine.

"Če boste le imeli priložnost, ga pozdravite. Res ga lepo pozdravite," se je včeraj odzval Miroslav Blažević in v nadaljevanju zavrtel film več kot 30 let nazaj. "Bil je inteligenten in družaben fant in hkrati odličen igralec. Imel je vse lastnosti, ki jih zahteva današnji sodoben nogomet. Ni kaj, imel je potencial za veliko kariero na mednarodnem prizorišču, vendar tega ni izkoristil, kot bi moral in kot smo mnogi pričakovali. Bržčas so na to vplivale tudi mladostniške muhe, za uspeh se ni bil pripravljen žrtvovati. Vsekakor ne v zadostni meri, ampak nikakor ni edini. Takšnih igralcev, ki so obetali, a potem tudi izginili, je veliko. Zelo veliko," je povedal Ćiro.

Krunoslav Jurčić je sodoben, študiozen strokovnjak, ki podrobno spremlja nogometne smernice. Hkrati je zelo ambiciozen, zagnan, maksimalno je predan svojemu delu. Velik profesionalec.

Tega, da se je Komočar posvetil vojaški karieri, ni vedel. "A res? Pravite, da je bil v specialni enoti in se udeleževal misij v tujini? Vojaško disciplino bi potreboval, ko se je ukvarjal z nogometom," je smehljaje pristavil trener vseh trenerjev, ki je na SP 1998 v Franciji s hrvaško izbrano vrsto osvojil tretje mesto, med njegovimi varovanci je bil takrat tudi aktualni strateg Maribora.

In kakopak nas je zanimalo, kakšno je mnenje Miroslava Blaževića o nekdanjem reprezentantu v sedanji vlogi? "Absolutno gre za sodobnega, študioznega strokovnjaka, ki podrobno spremlja nogometne smernice. Hkrati je zelo ambiciozen, zagnan, maksimalno je predan svojemu delu. Velik profesionalec," je odvrnil Ćiro in po krajšem premisleku dodal: "Ko bo prenehal skakati s klopi, ko bo vodil ekipo malce bolj umirjeno in neizmerno energijo, ki jo premore, preusmeril drugam, v drugačne namene, bo velik trener. Ampak dejstvo je, da je Mariboru uspel res pravi posel, ko ga je privabil v svoje vrste. Niti najmanjšega dvoma ni, da je dobil odličnega trenerja, kar navsezadnje razkrivajo tudi rezultati, ki so jih vijoličasti v jesenskem delu sezone dosegali pod taktirko Krunoslava Jurčića."