Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
21.02.2016 19:42:59
Deli članek:

Stojić o selitvi Nove v Maribor: Žal mi je zgolj zaradi Mandarića

Grega Wernig

Športni direktor Olimpije Ranko Stojić prav nič ne obžaluje, ker se je Milivoje Novaković odločil za selitev v Ljudski vrt.

Prvega moža vodilnega kluba nogometnega državnega prvenstva Milana Mandarića je novica o prestopu Milivoja Novakovića sila negativno presenetila, lahko bi rekli, da celo šokirala. Do te mere, da o njej niti ni želel kaj prida govoriti. Ranko Stojić ni molčal. Športni direktor Olimpije se je odzval na napadalčevo selitev v Ljudski vrt in odločno poudaril: "Ni mi žal, ker je odšel v Maribor."

Namesto tega, da bi izkušeni Novaković postal eden ključnih mož Olimpije v bitki za prvi ljubljanski naslov prvaka po več kot dvajsetih letih, je drugi najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov skočil na barko največjega tekmeca. Osemnajst let po klavrnem slovesu od prestolnice se je Novaković že res vrnil domov, a pod Kalvarijo. Kakopak na razočaranje številnih, tudi nekaterih v vodstvu Olimpije.

Toda ne vseh. Športni direktor Ranko Stojić ne spada med slednje. V zadnjem času je bila slabo varovana skrivnost, da Stojić že nekaj časa ni bil tako navdušen nad Novakovićevim prihodom kot Mandarić, a je vseeno spoštoval vlogo svojega nadrejenega. Zdaj, ko dvomov ni več, pa je brez dlake na jeziku spregovoril o tem, zakaj vsaj njemu Novakovićev odhod v Ljudski vrt ne predstavlja kaj prida bolečega udarca za klub iz slovenskega glavnega mesta.

MANDARIĆ SI GA JE RESNIČNO ŽELEL
"Ni v moji navadi, da bi komentiral dogajanje v drugih klubih ter na dolgo in široko razpredal o tem, kaj počnejo drugi. A zdaj je drugače, tudi zaradi tega, ker smo se tudi mi pogovarjali z Novakovićem," se je uvodoma odzval Ranko Stojić in nadaljeval: "Čeprav sam nisem pretirano razočaran, ker se je celotna zadeva razpletla tako, kot se je, pa mi je še kako žal za našega predsednika Milana Mandarića. Morate vedeti, da je res vložil ogromno truda v to, da bi Novakovića pregovoril k prihodu v Olimpijo. Večkrat se je sestal z njim in mu v celoti predstavil projekt, ki smo se ga lotili pred osmimi meseci. V pogovorih je bil Mandarić neverjetno profesionalen in resen, resnično si je iskreno želel, da bi se Novaković po ne vem koliko letih spet vrnil v Ljubljano. Zaradi našega predsednika sem razočaran in žalosten, ne pa tudi zaradi tega, ker smo ostali brez Novakovića."

VEČJI TALENT, KI JE 20 LET MLAJŠI
Stojić je v nadaljevanju razkril tudi to, da se pogajanja med Mandarićem in nekdanjim golgeterjem nemškega prvoligaša Kölna sploh niso končala tedaj, ko je Novaković Olimpijo domnevno zavrnil z besedami, da se je tako odločil, ker vsaj v tem letu ne namerava igrati v Sloveniji. "Zdaj, ko je vsega konec, mi je res žal, ker se je Milan Mandarić tako zelo trudil, da bi ga prepričal o sodelovanju. Dejansko se je z njim še enkrat dobil preteklo nedeljo, ko sta se vnovič pogovorila. Tudi takrat sta se razšla z obljubo, da ga bo Novaković poklical, ko se bo odločil, kako in kaj. Pa ga tudi tokrat ni. Zaradi tega mi je res žal, naš predsednik si takšnega odnosa preprosto ni zaslužil," je z glavo zmajeval nekdanji jugoslovanski reprezentančni vratar, ki je hkrati pojasnil, zakaj meni, da Olimpija brez Novakovića ne bo nič slabša: "V nogometnem smislu ničesar ne obžalujem, ker Novaković ni prišel v Olimpijo. Z vsem dolžnim spoštovanjem do njega in njegove kariere, toda mi imamo v tem trenutku še boljšega napadalca oziroma napadalca, ki je še večji talent. S to izjemo, da je skoraj dvajset let mlajši … In res ne vidim logike, zakaj bi imeli v kadru dva tako podobna tipa napadalca, ob tem enega, za katerega nismo plačali malo. Ne, res mi ni žal. In preprosto moram spet ponoviti: tudi zaradi tega, ker bi moral Novaković pokazati več spoštovanja do Milana Mandarića. No, ampak glede na njegovo vedenje med temi pogovori lahko mirne vesti rečem, da se tako ali tako ne sklada z našo filozofijo."

Grega Wernig


NAJKASNEJE DO PONEDELJKA, TORKA
Kljub Stojićevim vsekakor zanimivim besedam se bosta med navijači Olimpije še nekaj časa mešala občutka jeze in razočaranja. Toda zmaji v teh dneh še kako napenjajo svoje mišice, bi jih že v kratkem potolažili. Če bodo stvari potekale tako, kot sta si zamislila Mandarić in Stojić, potem naj bi že v kratkem v Ljubljano prišel nogometaš uglednega imena, ki bi glede na preteklost moral biti vsaj tako velik adut kot Miroslav Radović in Julius Wobay. "O tem sicer ne bi preveč govoril, ker se v nogometu hitro lahko kaj zalomi, toda smo na dobri poti, da v Ljubljano pripeljemo naslednjo veliko okrepitev za Olimpijo," je priznal srbski funkcionar, iz katerega smo kakopak želeli izvleči tudi ime nogometaša, ki bo v klub prišel namesto Ezekiela Hentyja (v igri je torej bolj krilni kot centralni napadalec), a v skladu s pričakovanji in ustaljeno nogometno prakso nismo bili uspešni. "O imenih ne bi govoril. Dejstvo je, da smo pred časom sestavili seznam potencialnih okrepitev. Na slednjem je nekdo na prvem mestu, tega si seveda tudi najbolj želimo. A če nam ne bo uspelo, imamo pripravljene tudi scenarije B, C, D in tako naprej. V vsakem primeru bo prišel preverjen in dokazano dober nogometaš, toda bodite potrpežljivi in še malce počakajte. Najkasneje do ponedeljka, torka bo vse jasno," je napovedal Stojić.

DA BI BILO VSE V MEJAH NORMALNEGA
Ne glede na to, kdo bo še prišel v Olimpijo, in kdo, če kdo, se bo Mandariću ter Stojiću izmuznil med prsti, bo nogometna pomlad v Sloveniji neverjetno pestra, zanimiva in atraktivna. Strasti zagotovo še nikoli niso bile tako razvnete in oba večna derbija (prvi bo 5. marca, drugi 7. maja) bi morala biti v vseh pogledih prava spektakla. "Da se je Milivoje Novaković vrnil v Slovenijo, je ne glede na vse, kar se je dogajalo, vsekakor velika stvar za tukajšnje nogometno prvenstvo. Je dokaz, da klubi dobro delamo, in eden od razlogov, zakaj bi moralo biti v prihodnje vse skupaj še toliko bolj zanimivo. Bi si pa ne glede na vse želel predvsem to, da bo kljub vročemu ozračju vse ostalo v mejah normalnega. Da se bo spomladi govorilo o nogometu in športu nasploh ter ne čem drugem," je za konec še pristavil športni direktor Olimpije Ranko Stojić.

Grega Wernig