Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
25.12.2015 19:15:42
Deli članek:

Požrli smo veliko dreka, da smo prišli do sem

ALESFEVZER.COM

Veliko let je že minilo od časov, ko se je Olimpija resno borila za sam vrh prvenstvene lestvice. Tokrat so se stvari nekoliko spremenile, sonce je posijalo tudi v zeleno-beli tabor in Ljubljančani so na zimski odmor odšli kot vodilna ekipa lige. O dogajanju v prvih petih mesecih tekoče sezone smo se pogovarjali z Maticem Finkom.

Nekdanji mladi reprezentant je član zmajev od julija 2011, kar pomeni, da ima skupaj z Aleksandrom Šeligo in Antoniem Delameo Mlinarjem najdaljši staž v današnji Olimpiji. Z njo je torej preživel že marsikaj, zato je pravi naslov za oceno prvega dela sezone, v katerem je odigral dvajset od 22 prvenstvenih tekem. "Ocenili smo ga kot uspešnega, povsem jasno pa je, da zadnji poraz v Krškem in izpad iz pokalnega tekmovanja predstavljata črno piko," je pogovor začel 25-letni bočni branilec. Hkrati ni pozabil omeniti, da je to zagotovo najlepše obdobje v njegovi karieri, odkar nosi zeleno-beli dres. "Na to sem čakal štiri leta in pol. Smo prvi na razpredelnici in lahko rečem, da sem užival v tekmah in zmagah. Zimski premor bomo maksimalno izkoristili. Spet se zberemo 11. januarja, ko bomo izvedeli, kako in kaj naprej, saj se obeta nekaj novosti."

PORAZ JE ŠPIKAL V ČREVESJE
Čeprav poraz z zadnjeuvrščenim novincem v ligi še vedno boli in je tudi najbolj svež med spomini na do zdaj odigrani del 25. slovenskega prvenstva, je bilo v Olimpijini zgodbi seveda mnogo pozitivnih stvari. Fantje, ki jih je vodil Marijan Pušnik, so igrali dopadljiv in učinkovit nogomet, ki je na tribune stožiškega objekta vrnil gledalce. Videti je bilo, da je vse tako, kot mora biti. "Res je, dobro se razumemo. Bolj ali manj je okostje ekipe ostalo iz prejšnjih sezon, novinci pa so prispevali dodano vrednost. Nekaj časa smo potrebovali, da smo se ujeli, kar se je potem videlo tudi na igrišču," je z zadovoljnim glasom pripovedoval Fink. "V nasprotju s prejšnjimi leti, ko smo bili za vsako malenkost kaznovani, jeseni nismo prejeli veliko zadetkov, za kar ima največ zaslug naša dobra obramba z vratarjem na čelu. Nogomet ti enkrat vzame, drugič da in zdaj smo res veseli, saj smo požrli veliko dreka, da smo prišli do sem," je slikovito pripomnila ljubljanska sedemnajstica.

Nismo si mogli kaj, da ne bi še enkrat odprli rane z imenom Krško. Matica na tisti tekmi ni bilo v kadru, saj je imel nekaj težav s kolenom, zaradi katerih je končal v zdravniški oskrbi. Začutil je bolečino, zdravniška služba pa se je odločila, da ni vredno tvegati še hujše poškodbe, zato je dvoboj izpustil. "S kolenom je zdaj vse v najlepšem redu," nam je zaupal, nato pa se je ozrl na omenjeno dogajanje na stadionu Matija Gubca: "Prav težko sem gledal tisto tekmo, hudo mi je bilo, ker nisem mogel pomagati ekipi. Pred odhodom na zimski odmor bi se lahko poslovili na malo lepši način, ampak ni šlo. Poraz nas je 'špikal' v črevesje, preprosto ni druge, kot da čim prej pozabimo nanj." Kmalu se je izkazalo, da je bila to zadnja preizkušnja, ki jo je Olimpija odigrala pod vodstvom trenerja Pušnika, v pomlad bo namreč krenila z novim šefom strokovnega vodstva, njegovo ime pa je za zdaj še neznanka. "Povsem sem se odklopil od dogajanja, sploh ne vem, kdo bo prišel in kdo odšel. Glavo sem dal na 'off' in bom raje užival v družbi lepše polovice," je z nasmehom na ustih povedal naš sogovornik, ki sicer na igrišču velja za nepopustljivega borca.

VSE BODO NADOKNADILI
Poleg Pušnika je Olimpija ostala še brez kapetana in najboljšega strelca Andraža Šporarja, ki bo kariero nadaljeval v švicarskem prvaku Baslu. Rekorden prestop na slovenski sceni je odlična reklama za klubski nogomet na naši strani Alp. "Privoščim mu vse najboljše, to si je zaslužil. Andraž se zaveda, da mu je do tega pomagala ekipa. Ostajamo dobri prijatelji. Pokazal je, da se da narediti dober prestop iz slovenske lige, in seveda si vsak želi, da bi tudi njemu uspelo nekaj podobnega," je iskreno povedal Fink, ki smo ga vprašali, ali je po tem prestopu sledila kakšna zabava: "Želeli smo imeti poslovilno zabavo, a smo si z zadnjim porazom uničili načrte. Ko se Andraž vrne z dopusta, bomo to prav gotovo nadoknadili (smeh)."

Fink je eden izmed tistih, ki mu po koncu sezone poteče pogodba s štirikratnim državnim prvakom. Igralec o teh stvareh ne sme govoriti, iz kluba pa za zdaj prav tako še ni prišla uradna informacija o tem, ali jo bodo podaljšali. Zagotovo bo več znanega že v naslednjih dneh, do takrat pa bo Fink kar se da izkoristil proste dneve. "Čim bolje se je treba spočiti, obenem pa izpolnjevati program, ki smo ga dobili, da bomo na zbor prišli pripravljeni. Upam, da bomo nadaljevali vsaj v takem ritmu, in mislim, da bo zanimivo do konca."

Nikola Miljković